Creativii sunt hackeri ai realităţii


Data publicării: 25/02/2013

articol de Vlad Ioan Tăușance, trainer Creative Fitness Studio

Preocuparea febrilă a lumii din ultimii ani față de creativitate, înțeleasă ca ingeniozitate sau inovație, nu este o întâmplare sau o modă, ci mai degrabă un simptom. Societatea trece printr-o stare febrilă, se pregătește să treacă din vârsta informației în vârsta hackingului.

În anii ’90 computerele erau folosite la adevăratul potenţial de către cei care înţelegeau cum funcţionează, fie ei depanatori sau ingineri IT. Avantajul aparţinea celor ce deţineau know-how-ul, vederea de ansamblu. Odată cu atingerea unei mase critice de utilizatori şi a unui nivel mulţumitor de interconectare, puterea a ajuns în mâinile celor care puteau manipula uşor cantităţi mari de date: trafic, utilizatori, capacitate de stocare. Asul din mânecă era proprietatea asupra acestor date, dar şi asupra tehnologiilor care le fac posibile: patente, programe, interfeţe. Era, pentru că acum centrul de greutate se mută spre utilizatori: tehnologia este deja ieftină, soluţiile sunt disponibile online, gratuit sau aproape gratuit: contează ce şi cum vrei să faci cu ele.

Toată lumea poate să-şi construiască gratuit un blog, site, chestionar interactiv sau chiar o aplicaţie mobilă de la cap la coadă. Nu mai avem nevoie nici de traininguri elaborate, nici de softuri scumpe, nici de maşinării costisitoare, navigarea tinde să devină intuitivă – ai nevoie de o idee bună, de o scurtătură către succes. Paradigma hackingului nu se rezumă la mediul digital: dacă vrei să-ţi schimbi viaţa ai la îndemână o sumedenie de unelte: tutoriale și cărți despre antreprenoriat și lean startup-uri sau despre dezvoltare personală; mentori, coachi și angel investors care să te ghideze, cursuri ale celor mai bune facultăți din lume și conferințe pline de miez. Hackerul de viţă nouă nu mai scrie cod, ci aplică life hacks sau ventures hacks, își reprogramează lumea și viața. Uite cum poţi să faci asta şi tu.

Respectă etica Open source & Creative commons. Renunță la secretomanie și instinctul excesiv de proprietate asupra ideilor şi proiectelor tale. Împărtăşeşte experienţe şi experienţă, oferă-le şi altora acces la ce lucrezi, lasă-i să folosească informaţiile şi metodele tale, chiar să le îmbunătăţească. Te-ai obişnuit să foloseşti gratuit Google Drive, Google Maps, Trello sau WordPress, procedează la fel cu prezentările tale ppt, cu cercetările tale sau cu soluția ta pentru contabilitatea primară. Feedbackul este noua monedă de schimb pentru că…

Paternitatea este mai importantă decât proprietatea. Este o copilărie să crezi că ideea ta este unică, că ai inventat apa caldă sau că soluţia ta pentru mersul pe jos nu este replicabilă. Textele mediocre sunt furate şi repostate pe site-uri cu toate măsurile de precauţie luate, textele bune sunt citate, îi cresc autorului ratingul şi bonitatea intelectuală. E valabil pentru cod software, magazine de mirodenii, siteuri de discounturi sau firme de curierat pe bicicletă. Fii primul, dar fii generos pentru că…

Puterea stă în grup. Poți să găsești finanțare prin crowd funding sau furnizori, uneori pentru sume ridicol de mici, prin crowd sourcing. Cel mai important lucru este că atingi cu ideile tale o comunitate, comunici din primele momente cu o audiență pe care branduri deja lansate doar o visează. Dacă ideea ta este valabilă și se confirmă, finanțatorii sau furnizorii inițiali îți pot deveni ușor clienți, ambasadori sau parteneri. Relația neîngrădită cu comunitatea este esențială așa că…

Intră în Hub și rămâi în cloud. Nu trebuie să fie un spațiu oficial de coworking cu vocație socială și rețea internațională ca Hub Bucharest, poate să fie un bistro cu tablete, WiFi și clienți din aceeași poveste ca tine, comunitatea reddit, sau un grup de discuții. Prezența într-un club relevant, chiar și unul virtual, poate înlocui un spațiu fizic de întâlnire pe care să-l susții financiar. Folosirea cloud-ului informatic este obligatorie pentru etica colaborării și eficiența comunicării în timp real.

Hackingul este transformarea fenomenului tips & tricks în etică personală și praxis profesional. Avocații acestei adevărate revoluției a creativității aplicate recomandă adoptarea ei de la vârste cât mai fragede, prin proiecte deștepte și de impact ca Hakidemia. Bine ați venit pe scurtătură sau, măcar, lăsaţi copiii să o folosească!

Acest text a hackuit o discuție despre capitalul intelectual purtată cu Mihai Ghiduc, cât și o idee cristalizată de Greg Satell, fost senior în departamentul de Strategy and Innovation al Publicis Groupe şi Co-CEO KP Media. Recomand abonarea la blogul lui Greg, DigitalTonto și la blogul lui Ghiduc.

Întrebare pentru acasă: Câte dintre principiile hackingului enumerate mai sus respectă acest articol?