ÎMPREUNĂ SCHIMBĂM ATITUDINI, VIEȚI, SOCIETATEA ÎN CARE TRĂIM, INOVÂND.

CE FACEM: întâlniri lunare tematice în sufrageria FFFF cu unii dintre cei mai respectați și apreciați jurnaliști din țară.

UPDATE:
Până la următorul masterclass, vă invităm să vedeți materialul scris și un video de la ultima întâlnire, cu Mirela Neag și Cătălin Tolontan.

Ne-am propus să creăm un spațiu de dezbatere profesională, unic în România, în care jurnaliștii experimentați să discute altfel decât accidental despre propria profesie, dincolo de granițele redacțiilor.

Cu alte cuvinte, scopul nostru este să creăm o experiență de învățare care să scoată la iveală idei, tehnici și alte best practices ale unora dintre cei mai buni jurnaliști, în cadrul unei comunități de autori aflată în plin proces de redefinire.

Nu în cele din urmă, ne dorim să generăm conversații dezirabile pentru o redacție ideală.

TEMA ȘI INVITAȚII LUNII: Mirela Neag și Cătălin Tolontan

visual tolo

A treia întâlnire: 14 iunie, de la ora 19:00.

Tema lunii: JURNALISMUL DE MISIUNE PUBLICĂ

Invitați speciali: Mirela Neag & Cătălin Tolontan

Moderator: Mona Dîrțu

Vom povesti cu echipa GSP despre  culisele a ceea ce numim „high impact journalism” în zilele noastre, aplicat pe ancheta derulată la foc continuu în ultimele luni, a cazului Hexi Pharma.

 

Ancheta GSP e, de fapt, un exemplu de jurnalism ca „full-contact sport”, iar noi vrem să aflăm mai multe despre tot „antrenamentul” din spate:

  • despre jurnalismul de misiune publică – acel jurnalism care își împlinește funcția fundamentală de sistem imunitar al unei națiuni;
  • despre munca de trașee și despre documentarea prin contact direct cu oamenii-în-carne-și-oase (în loc de „noi, oficialii, ne facem că declarăm; voi, presa, ne preluați declarațiile cu copy/paste și vă faceți că vă documentați”);
  • despre munca de echipă
  • despre două generații de jurnaliști lucrând cot la cot
  • despre cum se conduce o campanie de presă mitralieră, la foc automat, și cum se pune presiune pe autorități (nici nu apucă să reacționeze băieții la ce-a scris GSP azi că mâine încasează încă un pumn);
  • și în final, despre de ce – de ce? – fără presă sănătoasă și fără jurnalism bine făcut suntem mai bolnavi, mai jecmăniți, mai vulnerabili și mai puțin demni decât am putea fi.

 

cui se adresează și cum se desfășoară întâlnirile

Cum se desfășoară

Lunar, vom avea câte un invitat special/o echipă de lucru – jurnaliști experimentați.

Ne propunem să invităm autori care își fac meseria ca la carte, care au puterea de a aduce noi perspective, de a arăta și de a schimba lumea, dar sunt și gata să răspundă unor întrebări și curiozități din partea publicului.

Temele de discuție vor porni de la materiale de referință pentru jurnalismul românesc de calitate.

Cui se adresează

Întâlnirile se adresează în primul rând jurnaliștilor.

Dar și tuturor celor preocupați de jurnalismul quality și de reprofesionalizarea  presei din România – profesioniști din alte domenii (PR, business, industrii creative ș.a.), interesați de mecanismele nevăzute și insight-urile meseriei de jurnalist)

Detalii despre invitații lunii iunie

Cătălin Tolontan

Cătălin este unul dintre jurnaliștii pe care îi apreciem cel mai mult. Cumva, ni se pare de prisos orice descriere. Este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români – de sport și de investigație. Super combinație, nu credeți? 🙂

Așa pe scurt, a intrat în presă în 1990, când a înființat, a produs și a distribuit un ziar studențesc. Acum este editor-șef și director general al ziarului Gazeta Sporturilor și scrie pe tolo.ro.

A condus investigații împotriva corupției, atât în sport, cât și în sectorul guvernamental. Nu mai numărăm câte premii a primit de-a lungul anilor, pentru că se declară o persoană timidă.

Într-un interviu pe care îl acorda prin 2011 zice că a învățat meserie din filmele americane. Chiar dacă e mai vechi, vă invităm să aflați mai multe despre „Tolo” din acest interviu.

 

Mirela Neag

Este jurnalist de investigație la Gazeta Sporturilor

Premiată de Asociația Profesioniștilor din Televiziune (APTR), omagiată la Premiile Clubului de Presă Cațavencii 2015, declarată jurnalistul anului, în 2009, în cadrul Galei Premiilor Ioan Chirilă, jurnalista a realizat de-a lungul vremii, investigații pe seama unor subiecte celebre precum Gala Bute sau dosarul #‎Colectiv, iar acum scandalul dezinfectanților produși de Hexi Pharma.

Mirela și Cătălin au fost desemnați în 2015, de către Active Watch, „boxeri anticorupție”.

Moderator întâlnire: Mona Dîrțu

Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.

S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro..

Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul”, lansată în 2014, iar din 2014 s-a implicat ca mentor și ambasador în proiectele Bursele Superscrieri/Avon și Bursele Superscrieri/BRD, fiind inclusiv președinte al juriului Premiile Superscrieri (2014 și 2015).

 

Participare

Pentru că ne dorim să creăm un cadru intim pentru acest gen de discuții, dar și pentru că sufrageria noastră ne permite să găzduim maximum 30 de participanți, participarea se va face pe bază de invitații.

Vom deschide participarea și către alți doritori din comunitatea FFFF, punând la dispoziție un anumit număr de locuri pe bază de rezervare, pe care le vom anunța.

Ce invitați am avut la edițiile anterioare

Implică-te!