Despre concurs

UPDATE: S-a încheiat perioada de înscriere pentru premiile ediției #9.

Le mulțumim tutror autorilor și publicațiilor care și-au înscris materialele, dar și SUPERjuriului căruia îi revine misiunea de a alege câștigătorii.


TEMA EDIȚIEI #9 – DE CE CITIM?

Cu toții scriem. Și, poate, cu toții am scris, măcar o dată în viață, un lucru pe care ni l-am dorit demn de-a fi citit de cât mai mulți oameni.

De fiecare dată când vrem să scriem un lucru esențial, căutăm să citim cât mai multe lucruri despre acel subiect. Nu poți spune povești fără a citi povești, tot așa cum nu poți fi un bun scriitor fără să fii un atent cititor. Și fiindcă în 2019 unii scriu cu pixul, alții cu pixeli sau sunete, și tu, cititorule, ajungi să citești imagini și sunete, nu întotdeauna cuvinte. Și privitul și ascultatul e citit, câteodată.

A scrie, fără a citi, este ca și a___________, fără a ____________.

Aceasta este una din multele teme de dezbatere pe care le lansăm odată cu Superscrieri #9, într-un festival cu ateliere, masterclass-uri, dezbateri live, Cercul Donatorilor, expoziții și lansări, construit în jurul Galei Premiilor Superscrieri 2019.

Ce citim? Ce mai citim? Când citim? Citim de plăcere? Citim de nevoie? Mai citim? Câți mai citim?

DE CE CITIM?

Aceasta este tema Festivalului Superscrieri #9, o sărbătoare a scrisului, o celebrare a cititului.

Haideți la Superscrieri #9, fiindcă fără super-cititori, nu există super-scriitori.

 VIZIUNE/MISIUNE        

Credem în puterea cuvintelor de a schimba minți și suflete, de a revela lumea în care trăim, de a prezenta modele de urmat.

Premiile Superscrieri este o competiție care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale, crezând în puterea cuvintelor de a influența în bine relațiile dintre noi și de a genera schimbări de atitudini, cutume, norme.

Credem că România are nevoie de poveşti puternice şi texte de calitate care: informează corect, emoționează, modifică percepţii şi stereotipuri, creează mişcări sociale, și, în final, schimbă lumea în care trăim.

Prin această competiţie vrem să încurajăm în România tipul de jurnalism care dă câştigătorii de premii Pulitzer. Premiile sunt deschise în mod democratic tuturor autorilor, consacraţi sau nu, din presă sau de pe platforme digitale, jurnalişti sau bloggeri, profesionişti sau amatori.

MISIUNEA DECLARATĂ A SUPERSCRIERILOR: să contribuie activ la creşterea unei noi generaţii de oameni de presă.

VIZIUNEA noastră: stimularea unei clase de autori, editori şi publisheri cu simţ de răspundere faţă de cititori.

Premiile Superscrieri  se adresează nu numai autorilor, ci și cititorilor, publicului în ansamblu. Suntem convinși că scrierea creativă produce nu numai conținut mai bun, ci și autori și cititori mai responsabili.

Fundația încurajează orice donație, atât financiară cât și sub formă de promovare, și vă mulțumim anticipat pentru asta.

Ce reprezintă Superscrieri și de ce merită susținere

 

Premiile Superscrieri reprezintă o întâlnire zilnică între autorii de adevăr și cititorii lor.

Misiunea Superscrieri e să alimenteze constant cu energie această interacțiune, interacțiunea dintre poveștile care schimbă lumea și căutătorul de adevăr – acel „fiecare dintre noi”: cititorul, privitorul, omul ce caută să înțeleagă, prin povești bine scrise și documentate, care este locul lui-ei în lumea complicată în care trăiește.

Credem că doar poveștile de acest tip – Superscrieri – pot schimba lumea în care trăim, prin impact, sau ne pot schimba pe noi în raport cu ea, cu alte cuvinte că pot aduce un sens al nostru, în raport cu ceilalți. Fiindcă, dintotdeauna, poveștile au avut acest rol, de punți între minți și suflete, între oameni și civilizațiiSuntem suma poveștilor pe care le lăsăm în urma noastră.

Mai aplicat, Superscrieri este, în primul rând, un festival anual de storymaking, ajuns care include un eveniment important, Gala Premiilor Superscrieri.
Excelența juriului este punctul central al acestei manifestări, în jurul careia am mai dezvoltat:

Evenimente dedicate autorilor:

  1. Bursele Superscrieri (finantare pentru realizarea de subiecte pe teme de interes public)
  2. Ateliere, seminarii și mentorate de storytelling cu Mona Dîrțu
  3. Cercul Șercan (întălniri periodice private între autori/redacții, de debate pe starea actuală a presei și identificare de subiecte de interes cros-redacțional)

Evenimente de întâlnire dintre autorii noului jurnalism românesc cu cititorii lor:

  1. Festivalul Superscrieri, cu Zilele Superscrieri+ Gala de Premiere + Cercul Donatorilor de Presă = 2 zile de întâlniri ale redacțiilor, organizațiilor jurnalistice și autorilor cu cititorii lor, reprezentate prin ateliere, expoziții, masterclass-uri și alte evenimente)
  2. Masterclass-uri (întâlniri periodice ale jurnaliștilor cu experiență cu publicul lor)
  3. Menținerea unui interes constant asupra materialelor cu potential de schimbare, prin alcătuirea și publicarea, lunar, a topului „Superscrierile lunii” (social media)

++++

Pentru Superscrieri #9 ne bazăm, ca în fiecare an pe oameni și companii care înțeleg rostul de a trăi și de a funcționa normal într-o realitate în care lucrurile sunt clare pentru toți. Le mulțumim celor care ne-au confirmat deja că ni se realătură: BRD – Groupe Société Générale, cel mai implicat partener al nostru de până acum, precum și  FAN Courier, Kaufland, Romanian Business Leaders, ERSE Asset Management, Orange, Bitdefender și suntem încrezători că lista se va extinde.

Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați fost alături în acești ani de Superscrieri!
Vă invităm să aducem în continuare un plus de resurse de orice fel în aceste comunități. Scrieți-ne pentru orice idee de susținere și colaborare: hello@ffff.ro.

Fundația Friends For Friends, ffff.ro