Superscrieri

Despre Superscrieri

Superscrieri a pornit în 2011 ca un concurs de jurnalism narativ și a devenit, în timp, un întreg ecosistem de proiecte care promoveză adevărul prin povestiri excepționale, realizate în principal de autori din presa de calitate din România.

Superscrieri e tributul pe care din 2011 încoace îl aducem acestor autori care, prin forța poveștilor lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă ne relevă realitatea care contează, ne arată cum stau de fapt lucrurile, ne scapă de prejudecăți și stereotipii, ne emoționează, ne îmbogățesc, ne ajută să luăm decizii mai bune și să punem viitorul în noi și noi perspective.

Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de neajunsurile sistemului de sănătate, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din biserică.

Despre noua ediție curentă

DESPRE TEMA EDIȚIEI

Am ales tema sănătății mintale datorită impactului ei global asupra productivității, coeziunii sociale și calității vieții, fiind o prioritate esențială pentru bunăstarea comunităților, a economiilor și a democrațiilor, așa cum vedem din plin în perioada asta. 

Sănătatea mintală și echilibrul emoțional sunt provocări semnificative pentru profesioniștii din media și pentru jurnaliști, ale căror eforturi zilnice pentru informarea publicului sunt adesea realizate sub presiuni intense, chiar dacă insuficient înțelese și conștientizate. 

Educarea și informarea corectă a societății, calitatea informației și a dezbaterii publice se bazează pe sănătatea mintală a jurnaliștilor. Într-un mediu informațional din ce în ce mai complex și agresiv, echilibrul mental devine fundamental pentru a asigura echidistanța și profesionalismul.

De 14 ani, Superscrieri adună și recunoaște presa făcută cu cap și onestitate. Dar lumea jurnalismului este „făcută cu capul” din toate direcțiile: de la nivel de sistem (care alege netransparența și, de multe ori, arma amenințării și a hărțuirii), la nivel de societate și public, pentru a căror atenție jurnaliștii trebuie să facă supraeforturi în a lupta cu dezinformarea, algoritmii și, în general, apatia unei societăți obosite.

Pentru mai multe detalii, vezi secțiunea Superscrieri XIV.

Susținători Ediția XIV


  • partener de creștere

  • partener de creștere

  • partener de creștere

  • partener de creștere

  • sponsor de categorie

  • sponsor de categorie

  • sponsor de categorie

  • sponsor de categorie

  • sponsor de categorie

  • sponsor de categorie

Proiecte asociate Superscrieri

Bursele Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală, ediția #2

UPDATE: Prelungim înscrierile până pe 31 ianuarie.

Împreună cu Ambasada Țărilor de Jos în România, ne dorim să încurajăm includerea și/sau profesionalizarea de tineri jurnaliști în echipele redacțiilor locale.

 

mai multe detalii
Bursele Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală, ediția #2

Bursa Superscrieri/Poqe #3 pentru fotojurnalism

Vezi materialul realizat în cadrul acestei ediții, „Căldura unui gol”, de Alexandra Corcode, publicat de Scena9.

Lansăm ediția a III-a a Bursei Superscrieri/Poqe (George Popescu) pentru fotojurnalism, prin care ne dorim să oferim susținere financiară și editorială unui fotograf amator, în vederea realizării și publicării primului story documentar profesionist.

Programul constă în:

  • acordarea unei burse în valoare de 1.500 euro
  • suport editorial, prin mentorat intensiv alături de un fotojurnalist și un reporter profesioniști (care implică ghidaj și lucru de teren)
  • oportunitatea de publicare și promovare a proiectului final pe platforme jurnalistice consacrate.

Bursa se acordă în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe) și se desfășoară sub umbrela Superscrieri.

mai mult despre bursă
Bursa Superscrieri/Poqe #3 pentru fotojurnalism

Edițiile Superscrieri