Anul acesta, la cea de-a IV-a ediție a competiției Premiile Superscrieri, am realizat câteva scurte interviuri video, pe care le vom aduna aici, pe măsură ce le facem publice.
Am întrebat jurați, autori premiați și cititori de superscrieri despre cum se raportează ei la scrierile creative de non-ficțiune, ce înseamnă calitatea lor – atât ca proces, cât și ca rezultat – și care ar fi miza unor premii ca cele pe care le-am inițiat.
Ei sunt doar câțiva dintre stakeholderii proiectului nostru, iar opiniile și viziunile lor nu numai că ne demonstrează că suntem pe drumul cel bun, dar sperăm să adune și mai mulți susținători în jurul Superscrieri. Ne-am propus să spunem BRAVO autorilor de non-ficțiune creativă și de jurnalism narativ, dar asta este o muncă colectivă. Vizionați și, dacă găsiți ceva pertinent, dați un share, să circule și ideile bune și să mărim vocea.
Laurențiu Diaconu-Colintineanu (jurnalist la RFI România și câștigător la Superscrieri) ne spune, pe scurt, despre un lucru pe care încercăm și noi să-l conturăm în conștiința publică prin Premiile Superscrieri:
calitatea scrierilor de non-ficțiuni creative se formează printr-un efort bivalent – atât din partea autorilor, cât și a cititorilor.
„Jurnalismul este şi el un produs care se pune pe piaţă, iar românii ar trebui să facă şi ei un pas înainte: să înveţe să plătească pentru munca de calitate. Să susţină. Sunt outlet-uri de presă care fac apeluri la susţinere financiară publică. Ar trebui susţinute, dacă cititorii sunt de acord cu ce fac şi dacă le place să consume produsul respectiv.”
Luca Niculescu este unul dintre jurații Superscrieri de anul acesta. L-am prins câteva minute în redacția RFI România, pe care o conduce și am primit, încă o dată, simpla încurajare care ne mână în luptă:
să îi căutăm pe acei autori care transpun în povești bine scrise informații bune, de calitate, de care România are nevoie.
Mona Dîrțu, președintele juriului Superscrieri 2014, ne amintește, la absolut fiecare întâlnire pe care o avem cu ea, care ne e misiunea:
„Superscrieri a devenit, dintr-un concurs de non-ficțiune, un fel de loc de reculegere a unei bresle risipite, care și-a pierdut busola, și-a pierdut valorile, sensul. (…) Superscrieri a venit cu misiunea – din perspectiva mea – de a-i aduna pe oameni.”
„Orice text de tipul ăsta (creative non-fiction), ca orice narațiune creativă, e un fel de grafic al felului în care binele câștigă. (…) Finalmente, cred că după 10 texte bine scrise, cu documentarea potrivită și după tot efortul, ajungi să fii și un om mai bun, ca autor. Și, prin extensie, asta merge mai departe, la cititor.” (Sorin Trâncă, inițiatorul Superscrieri)
Sintia Radu – jurnalistă la Esquire România/câștigătoare la Superscrieri – zice bine despre rolul cititorilor, care pot influența în mod direct livrarea unui conținut de calitate:
„Cred că cel mai mare serviciu pe care îl poate face un cititor unui scriitor în zilele noastre este să fie el însuși un cititor responsabil.
Este foarte important să avem grijă pe ce dăm banii, pe ce autor îl susținem într-un fel sau altul. Atât prin a-l cumpăra, cât și prin felul în care investim timp – adică cum acord o oră din timpul meu lecturii unei opere semnate de un jurnalist pe care îl respect.”
Mulțumim prietenilor de la Veioza Arte și Ellei Moroiu – reporter oficial Superscrieri 2014.