TEMA ȘI INVITAȚII LUNII MARTIE: În martie ducem o discuție profesionistă în culisele jurnalismului, cu Paul Radu și Mihai Munteanu de la RISE Project România.
Prima întâlnire: va avea loc pe 23 martie, de la ora 19:00.
Tema lunii: de la baze de date la jurnalism undercover – sau despre managementul și mecanismele de realizare a unui produs jurnalistic complex de investigație transfrontalieră și nu numai.
Împreună cu Paul și Mihai vom explora felul în care se construiește un astfel de mecanism, pornind de la unele dintre cele mai importante proiecte la care au lucrat sau lucrează în momentul de față:
- documentarul transfrontalier „Asasin în lege” – o investigație care face legătura între mai multe asasinate la comandă și tentative de crimă comise în patru țări, arătând cum funcționează, în timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crimă organizată cu ramificații la toate nivelurile societății (documentar care a primit și Premiul Juriului la Premiile Superscrieri din 2015).
- Investigația „The Russian Laundromat” – care a dezvăluit o schemă internațională de spălare de bani, prin care s-au mutat zeci de mialiarde de dolari în Europa, folosind companii offshore, împrumuturi false și judecători mituiți, din Moldova.
- Cazul „ Dan Voiculescu, secretele din Austria” – investigație care prezintă, pas cu pas, cum a devenit Voiculescu oligarh.
Discuția moderată de Luiza Vasiliu își propune să treacă prin subiecte precum: tehnici de documentare incognito în funcție de situații, probleme etice, cum păstrezi contactul cu sursele, tehnici de imersiune sau cum te infiltrezi printre mafioți, cum iei urmele electronice ale criminalilor, dar și despre teamă, pericole, expunere personală, muncă la birou vs. muncă pe teren, greșeli, glamour-ul meseriei vs. ore întregi cu nasul în hârtii și alte dedesubturi ale unei munci titanice de investigație profesionistă.
Detalii despre invitații lunii martie
PAUL RADU
Paul este directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
De mai bine de 3 ani este un susținător aprig al Superscrierilor, ca membru în juriul Premiilor Superscrieri și Bursele Superscrieri. Este un jurnalist cu viziune aplicată și reușește să reinventeze modele de a-și face meseria.
Specializat în investigaţii transfrontaliere, este co-fondator al Investigative Dashboard şi directorul RISE Project, o platformă de publicare dedicată investigării crimei organizate şi a corupţiei din România şi ţările vecine. Promotor al data journalism, un tip de jurnalism bazat pe analizarea şi filtrarea unor seturi complexe de date, în special informaţii stocate online, în vederea compunerii unui tablou coerent al problemei, Paul Radu vede în jurnalismul de date cheia către vizualizarea interactivă a conexiunilor ascunse şi a intereselor nevăzute ce guvernează lumea. Ultima iniţiativă la care a luat parte este vis.occrp.org adică VIS-Visual Investigative Scenarios.
MIHAI MUNTEANU
Mihai este reporter-at-large la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Specializat în investigații transfrontaliere, Mihai este lead-reporter al proiectelor de investigație Offshore Crime Inc., The Proxy Platform, The Russian Laundromat, Magnitsky Stories, A Murderer’s Trail, Cupola, Republica lor. Anterior, a coordonat departamentul de Investigații al ziarului Evenimentul zilei. Mihai a fost reporter EVZ, Jurnalul Național și Cotidianul. În 2005, articolele lui au contribuit la demisia șefului Cancelariei Prezidențiale, Elena Udrea.
În 2015, a primit Premiul Juriului Superscrieri pentru documentarul „Asasin în lege”.