Citește materialele susținute

Poți citi aici materialele susținute la cele două ediții ale Burselor Superscrieri/BRD pe tema educație – sistemul de învățământ preuniversitar de stat. 

Douăsprezece echipe de autori, fotografi și ilustratori au muncit cel puțin două luni de zile pentru a realiza aceste proiecte jurnalistice complexe, care să ne prezinte aspecte diverse ale educației din România.
Materialele pot fi preluate liber de orice publicație, lucru pe care îl încurajăm.

MATERIALELE SUSȚINUTE CU BURSE SUPERSCRIERI/BRD în 2016

[Andrada Fiscutean & Sorina Vazelina - VICE România] În România, sunt cu 50% mai multe cazuri de tentativă de suicid față de media europeană. Alice este unul dintre cei 150.000 copii români cu depresie. A fost diagnosticată abia după ce s-a aruncat în râu.

[Andrada Lăutaru & Mircea Topoleanu - VICE România] Rolul părintelui ar trebui să fie preluat, parțial, de societate, prin școală. Profesorii, de multe ori, părinți la rândul lor, se pierd și ei într-un amalgam de responsabilități. La mijloc sunt elevii, beneficiarii educației.

[Alex Nedea & Mircea Topoleanu - VICE România] Dacă vrei să studiezi medicina, trebuie să știi Anatomie. Și nu te poți încrede într-un singur manual, aprobat de minister și ales de profesorul tău: trebuie să înveți 5 manuale, scrise de autori diferiți.

[Ani Sandu & Octavian Coman - Decât o Revistă] În octombrie 2016, pentru prima oară, s-a ținut un examen pentru conducerea școlilor din România. În joc au fost aproximativ 9.000 de posturi în școli, grădinițe, palate ale copiilor, pentru care nu s-au înscris destui candidați.

[Anca Chimoiu, Ramona Loznianu & Octav Ganea - Republica] Conform legii învățământului, nota exprimă rezultatele evaluării cunoștințelor elevului. În realitate, de multe ori e mai degrabă unitatea de măsură a bullyingului profesorului față de elev.

[Ionela Gavriliu & Liviu Dochița - Dela0.ro] Învățământul special din România izolează sute de copii al căror singur handicap este că nu au părinți, sunt săraci sau romi și care ajung într-un sistem care are faima de a fi o mică colonie penitenciară.

MATERIALELE SUSȚINUTE CU BURSE SUPERSCRIERI/BRD în 2015

[Andrei Crăciun, Daniel Vrăbioiu & Cosmin Pojoranu - Dela0.ro] În România școala e obligatorie 11 clase, dar nu și pentru copiii care nu au reușit să obțină acte de identitate de la stat. Cum e cazul lui Eduard Ciobanu, chiar dacă e cel mai bun de la el din clasă.

[Lina Vdovîi, Vlad Andriescu & Ioana Cîrlig - Casa Jurnalistului] Niște elevi de la Liceul “Gheorghe Șincai” din Cluj își luau la mișto profesorii pe un grup de Facebook. La scurt timp mișto-ul se transformă într-un scandal care face înconjurul țării.

[Eugen Istodor - Dilema Veche] Învățământul în România - înainte de 1944, în perioada comunistă, din 1989 până în 2002, de atunci până acum - înseamnă trei reordonări politice interbelic, comunist, postrevoluționar. Ce se alege de el?

[Sorina Vasile, Vlad Ursulean & Tiberiu Cimpoeru - Casa Jurnalistului] De ce liceul Coșbuc din București a părut mereu din altă specie? De ce a avut reviste, proiecte extrașcolare, finanțări? Care e secretul fabricii de libertate?

[Elena Stancu & Cosmin Bumbuț - Teleleu.eu] Un centru de reeducare - abandon școlar, sărăcie, analfabetism, copii neglijați de profesori și de părinți -și o învățătoare care predă alfabetul unor elevi de 18 ani.

[Raluca Ion & Dragoș Savu - Republica] Un copil din România petrece în medie, între vârsta clasei zero și cea a bacalaureatului, 11.375 de ore cu ceea ce am putea numi, fără să exagerăm, „al treilea părinte”: profesorul.