Cum a fost la întâlnirea cu Mirela Neag și Cătălin Tolontan.
citește aici materialul scris
și un video:
TEMA ȘI INVITAȚII LUNII: Mirela Neag și Cătălin Tolontan
A treia întâlnire: 14 iunie
Tema lunii: JURNALISMUL DE MISIUNE PUBLICĂ
Invitați speciali: Mirela Neag & Cătălin Tolontan
Moderator: Mona Dîrțu
Vom povesti cu echipa GSP despre culisele a ceea ce numim „high impact journalism” în zilele noastre, aplicat pe ancheta derulată la foc continuu în ultimele luni, a cazului Hexi Pharma.
Ancheta GSP e, de fapt, un exemplu de jurnalism ca „full-contact sport”, iar noi vrem să aflăm mai multe despre tot „antrenamentul” din spate:
- despre jurnalismul de misiune publică – acel jurnalism care își împlinește funcția fundamentală de sistem imunitar al unei națiuni;
- despre munca de trașee și despre documentarea prin contact direct cu oamenii-în-carne-și-oase (în loc de „noi, oficialii, ne facem că declarăm; voi, presa, ne preluați declarațiile cu copy/paste și vă faceți că vă documentați”);
- despre munca de echipă
- despre două generații de jurnaliști lucrând cot la cot
- despre cum se conduce o campanie de presă mitralieră, la foc automat, și cum se pune presiune pe autorități (nici nu apucă să reacționeze băieții la ce-a scris GSP azi că mâine încasează încă un pumn);
- și în final, despre de ce – de ce? – fără presă sănătoasă și fără jurnalism bine făcut suntem mai bolnavi, mai jecmăniți, mai vulnerabili și mai puțin demni decât am putea fi.
cui se adresează și cum se desfășoară întâlnirile
Detalii despre invitații lunii iunie
Cătălin Tolontan
Cătălin este unul dintre jurnaliștii pe care îi apreciem cel mai mult. Cumva, ni se pare de prisos orice descriere. Este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români – de sport și de investigație. Super combinație, nu credeți? 🙂
Așa pe scurt, a intrat în presă în 1990, când a înființat, a produs și a distribuit un ziar studențesc. Acum este editor-șef și director general al ziarului Gazeta Sporturilor și scrie pe tolo.ro.
A condus investigații împotriva corupției, atât în sport, cât și în sectorul guvernamental. Nu mai numărăm câte premii a primit de-a lungul anilor, pentru că se declară o persoană timidă.
Într-un interviu pe care îl acorda prin 2011 zice că a învățat meserie din filmele americane. Chiar dacă e mai vechi, vă invităm să aflați mai multe despre „Tolo” din acest interviu.
Mirela Neag
Este jurnalist de investigație la Gazeta Sporturilor.
Premiată de Asociația Profesioniștilor din Televiziune (APTR), omagiată la Premiile Clubului de Presă Cațavencii 2015, declarată jurnalistul anului, în 2009, în cadrul Galei Premiilor Ioan Chirilă, jurnalista a realizat de-a lungul vremii, investigații pe seama unor subiecte celebre precum Gala Bute sau dosarul #Colectiv, iar acum scandalul dezinfectanților produși de Hexi Pharma.
Mirela și Cătălin au fost desemnați în 2015, de către Active Watch, „boxeri anticorupție”.
Moderator întâlnire: Mona Dîrțu
Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.
S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro..
Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul”, lansată în 2014, iar din 2014 s-a implicat ca mentor și ambasador în proiectele Bursele Superscrieri/Avon și Bursele Superscrieri/BRD, fiind inclusiv președinte al juriului Premiile Superscrieri (2014 și 2015).