La Constanța, studenții de la Jurnalism sunt cei care ne-au inspirat că pot aduce un suflu nou în presa locală. Nu toți sunt siguri că vor să practice meseria, dar există câțiva profesori care reușesc să-i motiveze prin diverse ateliere, workshopuri, invitați speciali – toate aceste activități practice, racordate la realitatea prezentă a meseriei de jurnalist, contează și formează noile generații.
„Am reținut ca drumul unui jurnalist este destul de dificil și ca dacă îți dorești cu adevărat sa profesezi in domeniu nu trebuie sa renunți.”, ne spune un student.
La Masterclassul Superscrieri cu Dragoș Stanca, moderat de Vlad Tăușance, printre cei prezenți au fost și studenți sau masteranzi care au deja inițiative jurnalistice independente (Constanța TV) sau care profesează în presa locală.
Ne-au contrazis, au pus întrebări pertinente, ne-au demonstrat că există „zvâc” la Constanța și ne-au întărit ideea că este nevoie de ghizi, așa cum sunt cei câțiva profesori pe care i-am întâlnit.
Pentru că lucrurile pe care și le doresc cei la început de drum sunt simple și de bun simț, precum „Îmi doresc să scot la iveală adevărul” sau „Sper să fiu într-un colectiv ok unde să nu existe mari presiuni editoriale și compromisuri”, iar energia acestor idealuri pe care le au trebuie ancorată și alimentată continuu.
“Am plecat din presa locală și mă întorc oricând sunt chemat să vorbesc despre rolul esențial pe care presa locală îl are în orice democrație solidă. O presă locală slăbită înseamnă o democrație slăbită. Din păcate, e situația în care suntem azi, în România. Speranța vine însă de la jurnaliștii care se formează în comunitățile locale, iar la Contanța am văzut speranța asta cât se poate de vie. Cel mai mult m-a bucurat că o parte din cei din sală nu au fost de acord cu mine.
Investiți în presa locală. Fără presă locală, presa națională e mai slabă. Și fără o presă puternică pe plan local și național, democrația gâfâie. E o explicație pentru care orice regim totalitar asta face întâi: încearcă să scape de jurnalism și jurnaliști. Să avem deci grijă de oamenii care se dedică meseriei asteia. Așa avem, de fapt, grijă de noi și de viitorul nostru.” Dragoș Stanca, președintele BRAT/ThinkDigital
„Mă întreb de ce nu facem asta mai des, mai precis, când ne întoarcem. Cred că întâlnirile studenților la jurnalism cu viitorii lor colegi de industrie, fie ei oameni de media sau publisheri, ar trebui să fie dese, iar discuțiile să fie sincere. Așa au și fost. Cred că distanța dintre tinerii jurnaliști de la Constanța și colegii lor din București este o prejudecată peste care putem trece ușor împreună.” Vlad Tăușance, manager de dezvoltare FFFF