Premiile Superscrieri Ediția #12
TEMA EDIȚIEI #12: NOUA/NOILE GENERAȚII
Pentru că viitorul se bazează întotdeauna pe o generație bine pregătită.
Pentru că în contextul liberalizării informației, dar și a dezinformării, noile generații se raportează diferit la propriile lor nevoi și libertăți, dar au nevoie și de ghidaj.
Pentru că democrația este astăzi pusă la încercare peste tot în lume, iar noile generații își vor aduce contribuția la redefinirea ei – atât prin vot, cât și prin înțelegerea puterii reale a jurnalismului.
Pentru că momentan trăim cu un război alături, cu repercusiuni nedefinite în timp, și trebuie să avem grijă de noile generații.
CATEGORIE NOUĂ DE CONCURS: „Civic Influencers”
Credem că e important să ne îndreptăm către zona platformelor online, în care de multe ori informația se propagă de la cei care creează diverse forme de conținut. Ne dorim să-i descoperim și încurajăm pe acei creatorii de conținut în spirit civic sau social.
GALA SUPERSCRIERI
ZIUA SUPERSCRIERI
Am organizat o proiecție privată, în exclusivitate pentru comunitatea Superscrieri și înainte de lansarea oficială în România, a documentarului „The Killing of a Journalist”. Subiectul filmului urmărește uciderea tânărului jurnalist slovac Jan Kuciak și a logodnicei sale, în urma investigațiilor publicate de Jan. Documentarul arată corupția la cel mai înalt nivel din statul Slovaciei, care a contribuit la uciderea jurnalistului. În mod cutremurător, documentarul prezintă aspecte care se regăsesc în oglindă și în România, iar asta ne-a servit ca punct de plecare pentru organizarea unei dezbateri după proiecția filmului.
MASTERCLASS SUPERSCRIERI: Riscurile jurnalismului de investigație.
Moderator: Vlad Stoicescu (jurnalist de investigații, Dela0.ro, Să fie lumină, producător podcast Judecata de Acum)
Invitați:
Matthew Caruana Galizia ((Director al Fundației Daphne Caruana Galizia, Malta)
Emilia Sercan (jurnalistă de investigații, PressOne)
Paul Radu (director OCCRP – Organized Crime and Corruption Project, co-producător al documentarului prezentat)
Premiile Ediției
PREMII SUPER SPECIALE
Marele premiu al Galei, Superscrierea Anului, în valoare de 3.000 de euro, a fost acordat jurnaliștilor Victor Ilie, Mihai Voinea și Cristian Delcea, pentru investigația „Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder, premiată și la categoria Investigație.
Premiul Juriului a mers către o reprezentantă a noii generații de jurnaliști, Andreea Vîlcu, pentru materialul „Să fii sărac e o rușine”, publicat în Decât o Revistă (nominalizat la categoria Debut jurnalistic).
Premiul Superscrierea Cititorilor, selectat prin vot de către cititori, a mers către jurnalista Elena Stancu pentru „Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România” (Teleleu.eu și Libertatea).
PREMII ONORIFICE
Redacția anului: Libertatea
Editorul anului: Alina Mărculescu-Matiș (Panorama)
Best use of digital/New Media: GEN,știri
Carte de non-ficțiune: Sabina Fati, Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, Ed. Humanitas
Feature Writing/Longform – Ageism-ul, sau cum să te disprețuiești pe tine din viitor – Iulia Hau și Alec Bălășescu (ISCOADA)
Premiu onorific pentru întreaga activitate – DoR
PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în România”
Seria „Câini de luptă, returnați proprietarilor” – Sorina Noroc, Maria Ilinca Man, Mădălina Vlăsceanu (TVR Cluj)
Câștigători Categorii Ediția #
DEBUT JURNALISTIC
Locul 1: Președinte de județ – Iulia Stănoiu (Context.ro)
Locul 2: 15 primăveri ale Anastasiei – Djein Vacari (Diez.md)
Locul 3: „Pacea e mai înaltă decât dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice – Isabela Pop și Alina Păduraru (Recorder)
Consultanță copy-paste pe banii UE: Firmele nașei lui Alfred Simonis și a verișoarei ei, contracte pe bandă – Adrian Anton (și Andreea Pavel) (Info Sud-Est)
Să fii sărac e o rușine – Andreea Vîlcu (DoR – Decât o Revistă)
15 primăveri ale Anastasiei – Djein Vacari (Diez.md)
„Pacea e mai înaltă decât dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice – Isabela Pop (și Alina Păduraru) (Recorder)
Președinte de județ – Iulia Stănoiu (Context.ro)
Casa din Baia Mare a refugiaților ucraineni. „Nu au unde să se ducă, pot sta oricât la noi”. Copiii încep astăzi școala – Norbert Nemeș (Europa Liberă)
AUDIO/PODCAST
Locul 1: Obiceiul pământului – Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă)
Locul 2: Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani – Anca Simina (Recorder)
Locul 3: Adolescenții și depresia – Viorica Ștefan (Europa FM)
Obiceiul pământului – Ana-Maria Ciobanu (DoR – Decât o Revistă)
Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani – Anca Simina (Recorder)
#1 Memoria generează speranță / #2 Antifonarea durerii / #3 Muzeul nor – Oana Drăgulinescu, Ana-Maria Ciobanu, Mihnea Ciulei, Ion Țurcanu, Vlad Alexandru Coruț, Iulia Țurcanu (Pe urmele abandonului)
Adolescenții și depresia – Viorica Ștefan (Europa FM)
Vaccinarea anti-HPV, armă contra cancerul de col uterin – Viorica Ștefan (Europa FM)
OPINIE
Locul 1: Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu şi Libertatea)
Locul 2: Românii i-au primit călduros pe refugiaţii ucraineni. Acum jumătate de an, cei sirieni primeau bastoanele poliţiştilor români – Andrei Popoviciu (Libertatea)
Locul 3: Pandemie, război, inflaţie, energie: Cum să (nu di-)speri în mijlocul crizelor – Alina Mărculescu Matiş (Panorama.ro)
Pandemie, război, inflație, energie: Cum să (nu di-)speri în mijlocul crizelor – Alina Mărculescu Matiș (Panorama.ro)
Românii i-au primit călduros pe refugiații ucraineni. Acum jumătate de an, cei sirieni primeau bastoanele polițiștilor români – Andrei Popoviciu (Libertatea)
Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu și Libertatea)
Cine merită să facă parte din diaspora + 11 răspunsuri la comentarii – Elena Stancu (Teleleu.eu și Libertatea)
Cele două decese care mi-au arătat că ura românilor îți distruge demnitatea și dincolo de moarte – Teodora Munteanu (VICE România)
PRESĂ LOCALĂ
Locul 1: Consultanţă copy-paste pe banii UE: firmele naşei lui Alfred Simonis şi a verişoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNNR şi ITI Delta Dunării – Adrian Anton, Andreea Pavel (Info Sud-Est)
Locul 1 ex aequo: Între agresiune sexuală şi demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca – Georgiana Grigoraş, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)
Locul 2: MILIONARI ÎN UNIFORMĂ. Averile poliţiştilor de Frontieră: case pe litoral, vile, ferme şi spaţii comerciale / EP. 1 – Răzvan Moldoveanu (Reporter de Iaşi)
Locul 3: Bicicletele care străbat Europa să-şi trăiască a doua viaţă în Moldova – Ioan Stoleru (Iaşul Nostru)
Consultanță copy-paste pe banii UE: firmele nașei lui Alfred Simonis și a verișoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNNR și ITI Delta Dunării – Adrian Anton, Andreea Pavel (Info Sud-Est)
Mărturia unui ucrainean refugiat în Iași – Alexandru Enășescu (Iașul Nostru)
Între agresiune sexuală şi demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca – Georgiana Grigoraş, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)
Bicicletele care străbat Europa să-și trăiască a doua viață în Moldova – Ioan Stoleru (Iașul Nostru)
MILIONARI ÎN UNIFORMĂ. Averile polițiștilor de Frontieră: case pe litoral, vile, ferme și spații comerciale / EP. 1 – Răzvan Moldoveanu (Reporter de Iași)
REPORTAJ
Locul 1: „Sunt viu, am mâncat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas – Larisa Kalik (Scena9)
Locul 2: După o crimă în familie, ce se întâmplă cu copiii? – Oana Sandu (DoR – Decât o Revistă)
Locul 3: Vara lui David Popovici – Andreea Giuclea (DoR – Decât o Revistă)
Vara lui David Popovici – Andreea Giuclea (DoR – Decât o Revistă)
Poveste din Kiev: războiul care schimbă orașe și vieți – Cristian Delcea, Alex Varninschi (Recorder)
„Sunt viu, am mâncat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas – Larisa Kalik (Scena9)
După o crimă în familie, ce se întâmplă cu copiii? – Oana Sandu (DoR – Decât o Revistă)
Cât de uniți mai suntem pentru Ucraina? – Sorana Stănescu (DoR – Decât o Revistă)
TV&VIDEO-JURNALISM
Locul 1: Misiune sub acoperire pentru statul mafiot – Andreea Pocotilă (Recorder)
Locul 2: Mic tratat de corupţie generalizată: cum să prăbuşeşti un pod proaspăt consolidat – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Locul 2 ex aequo: Operaţiunea Balastul – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Locul 3: De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relaţiei românilor cu banii – Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama.ro)
Mic tratat de corupție generalizată: cum să prăbușești un pod proaspăt consolidat – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Operațiunea Balastul – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Misiune sub acoperire pentru statul mafiot – Andreea Pocotilă (Recorder)
De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii – Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama.ro)
Miniseria „Ca noi” (5 episoade) – Mihai Dragolea (Scena9)
INVESTIGAȚIE
Locul 1: Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
Locul 2: Protestatari în chirie – Natalia Zaharescu, Anatolie Eșanu, Daniela Calmîș, Vasile Ursachi (Ziarul de Gardă, Chișinău)
Locul 2 ex aequo: Ilan Șor – răsfăț în ascunziș – Felicia Crețu (Cusens.md)
Locul 3: CATEDRA DE ABUZ: „AU FOST NIȘTE RELAȚII DE IUBIRE” – Ioana Moldoveanu, editor: Luiza Vasiliu (RISE Project)
„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video – Andrada Lăutaru, Cristina Radu, editor Iulia Roșu (Libertatea)
CATEDRA DE ABUZ: „AU FOST NIȘTE RELAȚII DE IUBIRE” – Ioana Moldoveanu, editor:Luiza Vasiliu (RISE Project)
Protestatari în chirie – Natalia Zaharescu, Anatolie Eșanu, Daniela Calmîș, Vasile Ursachi (Ziarul de Gardă, Chișinău)
Ilan Șor – răsfăț în ascunziș – Felicia Crețu (Cusens.md)
Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
FOTOJURNALISM
Fotografie Documentară
Locul 1: Viața într-o valiză – Ioana Moldovan (Ioanamoldovan.com)
Locul 2: Primul val – Andrei Pungovschi (Bloomberg News)
Locul 3: O familie cu rădăcinile în trei țări: „Fiecare loc e acasă” – Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu și Libertatea)
Fotografie de News
Unic câștigător: REPORTAJ la 2.025 de metri altitudine. Violonistul Alexandru Tomescu a dus Stradivariusul în Bucegi, în ultimul concert „Paganini Magic” – Vlad Chirea (Libertatea)
Primul Val – Andrei Pungovschi (Bloomberg News)
O familie cu rădăcinile în trei țări: „Fiecare loc e acasă” – Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu și Libertatea)
80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Danemarca: „Dacă vor să facă vapoare la Mangalia, ar avea cu cine” – Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu și Libertatea)
Viața într-o valiză – Ioana Moldovan (Ioanamoldovan.com)
Totul nou pe frontul de Est – Raul Ștef, Octavian Coman, Durrie Bouscaren (PressOne și The World)
CIVIC INFLUENCERS
Locul 1: O nouă istorie a umanității – Cătălin Moise
O nouă istorie a umanității – Cătălin Moise
Investigație Misreport – Operațiunea „Românii, chemați înapoi la armată” – Codruța Simina, Ovidiu Mihalcea (newsletterul Misreport)
Neamurile din Consiliul Județean Dâmbovița – Florin Cristian Bobeica, (SENTINEL.news)
Între agresiune sexuală şi demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca – Georgiana Grigoraş, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)
Romanian Science Digest — un newsletter săptămânal cu noutăți românești din știință – Mădălina Cocea
Juriul edției #12
-
Paul Radu -
Alice Iacobescu -
Alex Gâlmeanu – juriu Fotojurnalism -
Andrei Ciurcanu – juriu Animal Welfare în Ro -
Cătălin Striblea -
Codruța Simina -
Cosmin Pojoranu – juriu Civic Influencers -
Cristian Leonte -
Dan Duca -
Dan Radu -
Daniel Condurache -
Emilia Șercan -
Florin Negruțiu -
Ileana Szasz – juriu Fotojurnalism -
Irina Păcurariu -
Marius Comper -
Mihai Ghiduc -
Mona Dîrțu -
Monica Jitariuc – juriu Civic Influencers -
Oana Giurgiu -
Octav Ganea – juriu Fotojurnalism -
Paula Herlo -
Robert Schwartz -
Tudor Mușat -
Vlad Stoicescu – președintele juriului