Bursa Superscrieri/Poqe pentru fotojurnalism, ediția #3

UPDATE 27 februarie 2024 – juriul a deliberat și a anunțat bursiera, precum și alți finaliști ai acestei ediții:


REGULAMENT/GHIDUL APLICANTULUI

Lansăm ediția a III-a a Bursei Superscrieri/Poqe (George Popescu) pentru fotojurnalism, prin care ne dorim să oferim susținere financiară și editorială unui fotograf amator, în vederea realizării și publicării primului story documentar profesionist.

Programul constă în:

  • acordarea unei burse în valoare de 1.500 euro
  • suport editorial, prin mentorat intensiv alături de un fotojurnalist și un reporter profesioniști (care implică ghidaj și lucru de teren)
  • oportunitatea de publicare și promovare a proiectului final pe platforme jurnalistice consacrate.

Bursa se acordă în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe) și se desfășoară sub umbrela Superscrieri.

Bursa pentru fotojurnalism nu are o tematică specifică, însă își propune să profesionalizeze fotografi amatori în spiritul onest și dedicat al fotoreporterului George Popescu. Bursa nu presupune doar realizarea de fotografii, ci un proces complex de la alegerea subiectului, la felul în care te raportezi și cum relaționezi cu el, la abordare stilistică și tehnică și, în cele din urmă, a felului în care reușești să transmiți vizual o serie puternică de imagini care prezintă povestea unui om, a unei comunități sau a unui fenomen.

formularul de înscriere

Cine poate candida?

La Bursa Superscrieri/Poqe poate candida orice fotograf amator, indiferent de vârstă și de ocupație, care nu a mai publicat un story documentar profesionist.

În ce constă aplicația?

Candidații completează în formularul de înscriere detaliile personale/profesionale și detalii despre un proiect fotojurnalistic pe o temă propusă de ei, pe care și-ar dori să îl realizeze cu ajutorul acestei burse. Recomandăm un minimum de 2 propuneri de proiecte în fiecare aplicație.

Când și cum se acordă bursa?

Bursa în valoare de 1.500 euro* va fi acordată acelei aplicații înscrise în concurs care, în urma evaluării juriului, a primit punctajele cele mai mari.

Suma va fi plătită astfel:

  • Prima tranșă (70% din sumă), în termen de 15 zile lucrătoare de la anunțarea proiectului câștigător.
  • A doua tranșă (restul de 30%), la finalizarea mentoratului și a materialului fotojurnalistic.

*Bursa de 1.500 de euro este acordată în sumă netă, taxele fiind suportate de organizatori.

Câteva angajamente importante din partea bursierului:

  • Titularul de proiect câștigător este de acord să împartă cu FFFF drepturile de publicare ce decurg din opera finală, urmând ca în termen de 7 zile de la desemnarea ca fiind câștigător să încheie contractul de cesiune de drepturi de autor. Scopul este acela de a putea promova liber materialele realizate.
  • Se angajează să păstreze comunicarea cu organizatorii/mentorii pe parcursul programului.
  • Se angajează să participe la sesiunile cu cei doi mentori și să colaboreze cu ei în vederea realizării proiectului.
  • Pentru că bursa nu are o temă predefinită, bursierul se angajează să fie deschis în alegerea și confirmarea cu mentorii a unui subiect final pentru realizarea proiectului – ne dorim să menținem libertatea tematicii acestei burse, dar e important ca aceasta să fie în spiritul fotojurnalistului George Popescu – recomandăm explorarea proiectelor lui George: http://www.poqe.com/
  • Își asumă disponibilitatea de a lucra pe teren pe parcursul mentoratului.
  • Se angajează să pună la dispoziția organizatorilor materialul final, rezultat în urma selecției făcute împreună cu editorul foto.

Calendarul derulării bursei

  • Înscrieri: până pe 31 ianuarie 2024
  • Evaluare + anunț proiect câștigător & întâlnire cu organizatorii/semnarea planului de realizare: februarie
  • Mentorat + lucru de teren/realizare proiect: februarie – aprilie
  • Publicare: planul de apariții se agreează împreună cu mentorii, nu mai târziu de 5 mai 2024
  • EXPOZIȚIE, în mai 2024

În ce constă mai precis bursa?

– Suport financiar 1.500 de euro pentru un autor fotograf
– Program de mentorat intensiv cu doi mentori (1 fotojurnalist + 1 reporter)
– Publicarea și promovarea materialului final

În ce constă programul de mentorat?

Bursierul selectat va beneficia de câte două sesiuni lunare de mentorat cu fotojurnalistul Adrian Câtu și documentarista Lina Vdovîi în vederea înțelegerii felului în care se abordează un story fotografic documentar și cum se realizează un astfel de produs (de la alegerea subiectului, la tehnică și editare finală).

De reținut: programul de mentorat include și muncă de teren, așa că este important ca aplicanții să își asume disponibilitatea de a participa la astfel de sesiuni ghidate de mentori.

Adrian Câtu

Adrian Câtu este fotograf și membru fondator al grupului Documentaria. Fotografiile sale editoriale au fost publicate în National Geographic, New York Times, The Guardian, Decât o Revistă, iar unele din proiectele sale artistice se regăsesc în colecții private. Este creditat ca director de imagine, regizor sau editor în trei filme documentare. În 2020, a fost premiat cu un Award of Excellence la prestigioasa competiție Picture of the Year, iar în 2022 a terminat un doctorat în antropologie la SNSPA București.

„Fotografia vine direct din cine ești și din felul în care te conectezi cu lumea: ea reflectă ce anume îți atrage atenția, ce ignori, felul în care te uiți la ceea ce te interesează. Fotografia îți reflectă curiozitatea sau blazarea, îți reflectă energia sau melancolia, cultura, starea de spirit, felul cum te poziționezi față de ceilalți, și mai ales relația cu imperfecțiunea, cu efemerul, cu fragilul.”

 

Lina Vdovîi 

Lina Vdovîi a debutat în presă la Opinia Studențească, în 2007. A trecut pe la TVR, iar din 2011, de când a devenit jurnalistă independentă, a colaborat cu numeroase publicații românești și internaționale, precum Casa Jurnalistului, The Guardian sau Al Jazeera. A primit mai multe premii Superscrieri și în 2015 a fost desemnată Tânărul Jurnalist al Anului de către Freedom House.

Este scenarista filmului documentar „Acasă”, multi-premiat anul acesta la mai multe festivaluri din întreaga lume, fiind chiar primul documentar românesc premiat la prestigiosul festival Sundance. În prezent, co-regizează împreună cu Radu Ciorniciuc un nou film documentar, „Tata”.

Care este termenul limită de înscriere?

31 ianuarie 2024

Care sunt criteriile de selecție?

  • Portofoliu – lucrări relevante, link-uri
  • Scrisoare de intenție (în care aplicantul explică motivul pentru care aplică la bursă)
  • Nivel de experiență în fotoreportaj – mai puțin de 3 ani de experiență (aplicantul a făcut și poate să arate serii de imagini sau story-uri care pot fi încadrate ca „reportaj”, chiar dacă nu au fost realizate la nivel profesionist)
  • Relevanță – se referă la relevanța ideilor propuse în contextul acestei burse

Juriul – cine selectează câștigătorul?

Juriul proiectului este format din 4 fotojurnaliști (Andrei Pungovschi, Bogdan Dincă, Ioana Moldovan, Adrian Câtu), jurnalista Lina Vdovîi și Adina Popescu (soția fotojurnalistului George Popescu).

Unde va fi publicat materialul final?

Bursierului i se garantează un acord de publicare pe un canal fotojurnalistic relevant.

Ce se întâmplă cu materialul final?

Bursierul înțelege și consimte că după publicarea/difuzarea în premieră, până la termenul limită, pe canalele media implicate în program, organizatorii burselor vor avea libertatea de a folosi și republica/redifuza materialul pe orice canal media, din România și din străinătate, fără niciun fel de restricție.

Criterii de descalificare & retragere a bursei

Criterii de descalificare (la aplicare)

  • Titularul aplicației nu respectă termenul limită de trimitere.
  • Aplicația este incompletă și/sau irelevantă.
  • Datele despre candidați și/sau portofoliile acestora includ neadevăruri și/sau falsuri.

Criterii de retragere a bursei

  • Nerespectarea, în materialul publicat, a temei proiectului agreat împreună cu mentorii.
  • Abateri de la etica profesională. Pentru orice situație delicată bursierul va discuta cu mentorii.
  • Nerespectarea de către bursier a termenului de predare a materialului final, așa cum este acesta stabilit prin calendarul bursei și/sau împreună cu mentorii.
  • Refuzul neîntemeiat de participare la programul de mentorat și la munca de teren.
  • Refuzul de predare a proiectului final brut.
  • Întreruperea comunicării cu organizatorii și/sau cu mentorii pe parcursul realizării proiectului.

Nerespectarea acestor criterii atrage dupa sine achitarea unei despăgubiri materiale către FFFF în cuantum egal cu suma in lei a premiul primit.

 

Odată cu trimiterea aplicației, candidatul confirmă că a luat la cunoștinșă, a citit și a înțeles REGULAMENTUL/GHIDUL APLICANTULUI prin care sunt stabilite termenele și condițiile de acordare ale premiului/bursei de 1500 euro.

Exemple de story-uri documentare

George Popescu link http://www.poqe.com/