Anunțăm nominalizările Premiilor Superscrieri #13 – un concentrat reprezentativ pentru jurnalismul făcut în interes public în anul 2023. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Superscrieri, din luna mai. Până atunci, publicul este invitat să voteze materialul preferat și să contribuie la premiul Superscrierea Cititorilor.
Anul acesta, 47 de materiale (presă scrisă, audio, video, foto, dar și alte povești în spirit civic) au fost selectate de un juriu format din 25 specialiști din media și sunt nominalizate la cele nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotografia anului în media, Civic Influencers. Alături de acestea, vor fi anunțate premiile onorifice și premiile speciale.
„Sunt de numărat pe degete anii în care jurnalismul de investigație românesc a reușit să zguduie guvernul, dând jos un membru al cabinetului. 2023 a fost un astfel de an – iar de căzut, au căzut chiar doi miniștri, nu doar unul. Strict contabil, așa ceva s-ar califica automat ca un an de impact major pentru media. Sunt însă suficiente câteva insule de jurnalism onest pentru a disloca continentul de propagandă și manipulare de la televiziunile de știri, tradiționalele surse de informare ale românilor? Răspunsul realist e mai degrabă nu. Dar Premiile Superscrieri nu sunt doar despre reflectarea posacă a unei realități media, ci și despre promovarea unei idei generoase, optimiste: aceea că o democrație are nevoie de presă curată ca de aer. Ediția de anul acesta a Superscrierilor va onora, ca de fiecare dată, jurnalismul în interes public, premiind cele mai bune investigații și reportaje din 2023. Dar va încerca să-i reamintească publicului că are și el o parte de responsabilitate în sporirea capacității presei independente de a servi interesul public. Miniștrii vin și pleacă. Faptele de scormonit rămân”, a declarat Vlad Stoicescu, președintele juriului Superscrieri, jurnalist Dela0, Să fie lumină, Judecata de Acum.
Publicul, juriu și sponsor pentru Superscrierea Cititorilor
În contextul temei acestei ediții, despre finanțarea jurnalismului și despre faptul că acest lucru ne privește pe toți, invităm publicul să voteze materialul preferat dintre cele 47 de nominalizări și, totodată, să contribuie cu o donație pentru acest premiu special în valoare de 3000 de euro.
Nominalizările ediției pot fi votate până pe 10 mai.
👍 VOTEAZĂ AICI MATERIALUL PREFERAT
💰 DONEAZĂ AICI PENTRU Superscrierea Cititorilor
Nominalizările Premiilor Superscrieri #13
AUDIO/PODCAST
20 OCTOMBRIE 2023. Moartea domnului Grozavu. Internat în spital, mort pe stradă – Filip Standavid, Anna Constantin, George Vulpe, Andrei Ilieș, Raul Bambu (Știrile Zilei de la Recorder)
Podcastul Palianytsia – Iulia Mihaela Verbancu (War Street Journal)
Pe urmele abandonului – Oana Drăgulinescu, Ana Maria Ciobanu, Ion Țurcanu, Iulia Țurcanu, Mihnea Ciulei (Muzeul abandonului)
Cum mi-am dat seama că sunt femeie trans la 36 de ani – Răzvan Băltărețu, Dana Alecu (Pătratul Roșu)
Viață irosită în cazinouri – Viorica Ștefan (Radio Europa FM – Lumea Europa FM)
DEBUT JURNALISTIC
Andra Mureșan, Femei care au omorât pentru viața lor (HotNews)
Bianca Iosef, România datorează refugiaților ucraineni 300 de milioane de lei. În schimb, îi trimite la muncă (PRESShub)
Delia Dascălu, Gabriel Mateescu, Cum am cumpărat licențe la Medicină și Drept de pe site-uri de „copertare și consultanță”/ Ce spune autoritatea care poate închide site-uri/ Poliția face verificări după investigația Info Sud-Est (Info Sud-Est)
Florin Râșteiu, Treningurile și uniformele pentru elevii din Voluntari, ștanțate cu „Instituția Primarului”, cumpărate de la o firmă cu un singur angajat. Legăturile cu „clanurile” politice din Ilfov și lumea manelelor (Buletin de București)
Matthew Garvey, co-autor pentru două materiale:
Avertizorul de integritate de la Transporturi: Sancțiuni și represalii împotriva unui funcționar care a sesizat DNA pentru plăți de zece ori mai mari– material publicat împreună cu Attila Biro (Context)
și Sănătatea care ne arde – material publicat împreună cu Diana Livesay, Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase (Context)
PRESĂ LOCALĂ
VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate – Adriana Totorean (Bihoreanul)
Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura pădure de pe litoral/ Dosarul DNA pe retrocedări și vânzări, clasat pe prescripție – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est, Context)
Afacerea cu jilțuri bisericești de la Catedrala din Voluntari | Strane de top, „patinate auriu”, de 1.000 de euro bucata. Producător: „Ne întâlnim, mai punem ceva peste, îi albim, ăsta-i cash-ul!”– Florin Râșteiu (Buletin de București)
HARTĂ INTERACTIVĂ | 59,5% dintre stațiile GPL și de carburanți din București sunt „surse de risc pentru incendiu“ – Florin Râșteiu (Buletin de București)
serie: EPISODUL 1 | Jaful de la Centrul „fantomă” al Primăriei Generale | Hotel la Bran, vilă în Bragadiru, vacanțe și mașini de lux cu bani „scoși la sacoșă” din Centrul de Protecție a Plantelor București // EPISODUL 2 | Oamenii jafului de la instituția „fantomă“ a Primăriei Generale „lucrează“ noaptea – Florin Râșteiu (Buletin de București)
OPINIE
Analiză | Drogurile din școlile și liceele Capitalei: problema „care nu există” și populismul ciclic al politicienilor – Adina Căpîlnean (Buletin de București)
Revendicarea corpului cu fiecare îmbucătură. Despre mâncatul compulsiv și sexism – Alexandra Bădescu (Cutra)
Ministrul sănătății nu se poate mira laolaltă cu publicul când, pe trotuarul din fața unui spital, o femeie naște un copil – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)
Spectacolul puterii. Reflecții asupra relației dintre om și șoarecele de casă – Dragoș Rusu (ISCOADA)
Politicianul român față cu social media – Victor Morozov (Films in Frame)
INVESTIGAȚIE
Dumnezeul achizițiilor se întoarce – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Pe aici nu se trece fără șpagă – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani. Dezvăluirile a șase victime: „Criteriile lui: să fie virgine, tinere, inocente” – Diana Meseșan, Medeea Stan (Libertatea)
Lecțiile profesorului Puiu Șerban – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor (RISE Project)
Seria „Azilele groazei” – ep 1, ep 2, ep 3, ep 4 + seria de follow-up „Toți știau” ep 1, ep 2, ep 3, ep 4, ep 5 – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București)
REPORTAJ
Femei care au omorât pentru viața lor – Andra Mureșan (HotNews)
ORAȘELE FĂRĂ COPACI. Locuitorii din marile centre urbane din România trăiesc ca în cuptoare: temperaturile cresc, betoanele continuă să se construiască. Ce efecte au asupra sănătății – Cristina Radu (Libertatea)
Trei generații ale unei familii de români stabilite în Suedia își recuperează istoria furată de comuniști – Elena Stancu, Cosmin Bumbuț fotograf (Teleleu.eu și Libertatea)
„Este o urmă mare de rușine în ce privește avortul”. Patru femei vorbesc despre experiența întreruperii de sarcină în România – Medeea Stan (Libertatea)
Lumea unei mame la 16 ani: „Lapte, plânsete, pamperși”. Ce (nu) face statul român pentru copiii cu copii – Oana Moisil (Europa Liberă România)
Andrei nu se mai întoarce în Transnistria – Polina Cupcea (Oameni și Kilometri)
TV & VIDEO-JURNALISM
„Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar – Alina Păduraru, Isabela Pop (Recorder)
Cătunul care și-a dorit o școală – Andreea Archip (Școala 9)
Puterea din umbră – Andreea Pocotilă, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)
Adio, arme! Armata României în fața celui mai mare val de demisii – Andrei Udișteanu (Recorder)
Katia Pascariu: „Mi-au zis să îmi ridic fusta la admitere” – Ioana Moldoveanu, Luiza Vasiliu – editor, Ligia Popescu – editor video (RISE Project)
FOTOGRAFIA ANULUI ÎN MEDIA (MASS/SOCIAL)
Fragmente – Andrei Pungovschi (Liberation)
Mândrie și beton – după 10 ani CdFD – Petruț Călinescu (CdFD – Centrul de Fotografie Documentară)
Frații Tate în fața sediului DIICOT – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)
Ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului din România – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)
Demonstrație de balet la Opera Națională din București – Sabin Cîrstoveanu (Inquam Photos)
CIVIC INFLUENCERS
Harta Abandonului – un efort de recuperare a memoriei instituțiilor de ocrotire în care au trăit sute de mii de copii din România – Anca Niță, Iris Șerban, Ana Maria Ciobanu, Mirela Petrică, Ina Alecxă (Muzeul Abandonului)
Pe înțelesul rOmului – Florin-Alexandru-Paul Stan (TikTok)
Fără reclame la jocurile de noroc – Silviu Istrate (Faiăr) și Ana Racheleanu, de la Declic (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)
FinTube: Cultul Educației Financiare | DOCUMENTAR – Silviu Istrate (Faiăr) și Andrei Petroff (nicknamedpete) (Faiăr Silviu LIVE / Youtube)
Newsletterul lunar Foaia de observație – Sorana Stănescu
Juriul ediției
Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situația de conflict de interese.
Vlad Stoicescu este președintele juriului acestei ediții. Membrii juriului sunt: Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Dragoș Pătraru, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Irina Păcurariu, Iulia Roșu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz, Tudor Mușat; la categoria „Fotografia anului în media” juriul este format din: Octav Ganea, Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz; la categoria „Civic Influencers” juriul este format din Monica Jitariuc și Diana Filimon.
Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată în 2011 de Fundația Friends for Friends si peste posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România, BRD – Groupe Société Générale, FAN Courier, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: Ethical Media Alliance, Povestela, Humane Society International – Europe, DiFine PR, PPC Energy Services.