Superscrierile & culisele lunii, cu Victor Ilie


Data publicării: 10/04/2025

 

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu recomandări jurnalistice și nu numai – susținut de: Bitdefender, FAN Courier, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.

Te poți abona la newsletter aici.

Luna aceasta, invitat special este Victor Ilie, jurnalist de investigații, o parte dintre ele premiate cu „Superscrierea Anului”.
Stăm puțin de vorbă pe tema ediției Superscrieri #14 – sănătatea mintală a unei prese făcute cu capul.

Superscrierile lunii 
recomandările lui Victor

Am ales doar materiale din afara spațiului .ro pentru că arde tot mapamondul, nu doar țara noastră.

The Trump Administration Accidentally Texted Me Its War Plans
În 2017 publicam niște screenshoturi dintr-un grup intern al PSD, când Dragnea scria emoționat după o întâlnire cu Donald Trump, în drum spre casă: Daddy’s back! De atunci „daddy” i-a rămas porecla. Acum sunt într-un grup de Whatsapp cu mercenari români, peruani și sud-americani care așteaptă să meargă în Congo pe locurile lăsate libere de Horațiu Potra. Este visul umed al oricărui jurnalist de investigație să își bage nasul într-un chat al Puterii, dar este și o oportunitate de mare „fuck up”. Investigația The Atlantic este mindfuck și trebuie citită ca să înțelegem că jurnalismul făcut corect ne poate arăta că împăratul este gol.

The Ukrainian teens who took on Putin’s gulag archipelago — and won
Materialul Politico este o lectură obligatorie despre ce poate și ce face statul rus cu cei pe care îi controlează.

The whole presidential army How Vladimir Putin is Guarded
Dacă te-ai întrebat vreodată cât de puternic e Putin, cine îi asigură securitatea privată, dar și ce îi place să mănânce, această investigație Dossier răspunde la mai multe întrebări despre dictatorul rus decât ți-ai putea ridica.

“Let’s hire an ISIS suicide bomber to blow him up in the street!”: Europe’s most wanted man plotted my murder and that of my colleague
 O altă lectură fabuloasă a fost investigația lui Christo Grozev din The Insider, care a arătat cum plănuiau rușii să-l omoare cu mâna unor bulgari plătiți de fugarul Ian Marsalek.


Culisele lunii 
cu Victor Ilie

Pe tine ce te face cu capul în general, în munca ta de jurnalist?

Victor Ilie:
1. Apatia autorităților
2. Whataboutismul cititorilor
3. Inadecvarea mea la un mediu sau storytelling care să ducă documentările mele către un public mai mare
4. Editorii control-freak, redacțiile pe concurență turbată
5. Accesul complicat la informație care ar trebui să fie publică 

Un moment greu din viața de jurnalist, când ai simțit că ajungi la capătul puterilor.

V.I.: De fiecare dată când nu mi-au ajuns banii și am mai sunat acasă pentru încă o livrare de mâncare cu locomotivele CFR. Anul trecut au fost momente când n-am avut bani de mâncare, darămite de un cold brew tonic.

Cum ți-ai găsit puterea să continui?

V.I.: Am descoperit sofrologia și editori care respectă reporterii.

Unde te refugiezi, cum te detașezi de încărcătura emoțională care vine odată cu munca ta?

V.I..: În jurnal, unde scriu mai degrabă cu scop terapeutic. Tho scriu din ce în ce mai rar, pentru că fac terapie tot mai des.

Care e rolul publicului în sănătatea mintală a unui jurnalist?

V.I.: Motivațional. M-aș deprima teribil dacă oamenii care citesc ce scriu ar fi cu toții hateri. Primesc o mulțime de mesaje de încurajare de la oameni care donează sau citesc și e extraordinar să le văd și să le ascult, deși nu apuc să răspund la toate.

Ce ar fi util să știe publicul despre culisele emoționale dintr-o investigație?

V.I.: N-am crezut niciodată că sunt un om stresat de munca mea până în 2022, când lucram la Recorder. Stătusem toată ziua cu Cristi Delcea ascunși într-o mașină. Așteptam unul dintre personajele documentarului cu Marele Alb. Aveam pe piept un GoPro care urma să filmeze interviul de confruntare din perspectiva reporterului, a mea. Camera a înregistrat și bătăile inimii, care păreau absolut ok cât am stat și am așteptat. Când a apărut Marian Iorga, afaceristul pe care trebuia să-l întreb câteva chestii despre cum cheltuie BOR fondurile publice, să îi explic și că, de fapt, nu mă cheamă Gabriel, GoPro-ul a înregistrat o super bubuială în care pornise inima mea odată ce Iorga își parcase limuzina lângă noi. Cu alte cuvinte, în presa independentă stresul e mereu uriaș și salariul mic. Deci donați, donați, donați.


Nominalizările Premiilor Superscrieri #14
materialul tău preferat poate fi Superscrierea Cititorilor 

52 de materiale publicate în anul 2024 (presă scrisă, audio, video, foto, dar și alte povești în spirit civic) au fost selectate de un juriu format din 24 specialiști din media și sunt nominalizate la cele nouă categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie&Comentariu, Reportaj, Presă Locală, TV&video-jurnalism, Fotojurnalism, Civic Influencers.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Superscrieri, din luna mai, alături de alte premii onorifice și speciale.

Până atunci, publicul este invitat să voteze materialul preferat pentru premiul Superscrierea Cititorilor.


Câteva burse Superscrieri
jurnalism tematic

Bursa Superscrieri – Snoop 
pe tema „Sănătate mintală în România”

  • în valoare de 2000 de euro
  • înscrieri până pe 30 aprilie

„În memoria colegei noastre Iulia Marin, lansăm o bursă dedicată jurnalismului despre sănătatea mintală – un subiect pe care Iulia l-a tratat cu sensibilitate și mult curaj. Prin această inițiativă, vrem să sprijinim materiale care aduc mai multă înțelegere și schimbare.” Redacția Snoop

Bursa Superscrieri – Friedrich Naumann 
pe tema „Drepturile omului: parteneriatul civil”

  • în valoare de 4700 lei
  • înscrieri până pe 30 aprilie

Împreună cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate vrem să susținem o documentare jurnalistică ce poate aduce mai multă claritate și responsabilitate într-o dezbatere publică adesea evitată pe această temă. Câștigătorul bursei va putea beneficia de suport în documentare din partea jurnalistei Diana Oncioiu (Dela0), care va face și jurizarea.

Ultimele zile de înscrieri la „Bursele Bucureștiul Pregătit – Superscrieri

  • 3 burse jurnalistice x 20.000 lei
  •  înscrieri până pe 14 aprilie

Mai multe detalii: https://bucurestiulpregatit.ro/burse/


Pe urmele dezinformării
Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici. Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

👉  „Putin: România este un stat dictatorial care urmează ordinele Uniunii Europene. Va trebui să-i eliberez” – așa sună unul dintre mesajele ilustrate cu imaginea lui Vladimir Putin sau steagul Rusiei, apărute recent, în număr mare, pe TikTok.

HotNews descrie această rețea de propagandă pro-rusă și notează că, pentru prima oară, mesajele adresate românilor pretind a fi direct de la Vladimir Putin: „Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte al României?” sau „Dacă Rusia atacă Europa, voi lupta pentru Rusia”, „Dușmanul nostru este Europa, nu Rusia”.

👉  …în acest context, Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat că pregătește un ordin prin care să elimine acest tip de conținut fals de pe TikTok. (Știrile ProTV)

 👉 … iar SRI a transmis o comunicare generală în care anunță că monitorizează dezinformarea și dă câteva repere pentru a identifica conturi false. (G4Media)


 
Te poți abona la newsletterul nostru aici.