Cruciada benzilor desenate


Data publicării: 07/10/2009

Da, revistele de benzi desenate au fost și ele implicate într-o cruciada, una pe bune și cu urmări importante. Vânatoarea de vrăjitoare incrimina influența negativă pe care o aveau benzile desenate asupra copiilor, prin suscitarea unui comportament violent. Cea mai cunoscută figură din centrul cruciadei este un psihiatru, Frederick Wertham, autorul cărții “Seduction of the Innocent”; aici, Dr. Wertham o cataloghează pe Wonder Woman drept perversă, îl acuză pe Superman că este fascist, iar pe Batman și Robin îi suspecteaza de comportament homosexual.

Un alt punct de referință al acestei cruciade inedite este anul fierbinte 1948: în 2 localități din SUA copiii, asistați de părinți, preoți și profesori, au luat parte la o acțiune de ardere a revistelor de benzi desenate.


Ardere de carti
Cruciada, ca orice demers cu iz inchizitorial, a fost dogmatică și pe alocuri nedreaptă; dar un efect indiscutabil pozitiv a fost mobilizarea publisherilor pentru impunerea unui cod de bune practici în domeniul benzilor desenate. Iar o altă urmare, mai greu de cântărit în termenii pozitiv-negativ, a fost nașterea fenomenului colecționarilor de benzi desenate: raritatea rezultată în urma interzicerii multor reviste de benzi desenate le-a transformat in obiectul dorinței celor cu spirit colecționar.

P.S. Pentru cei dintre voi pasionați de benzi desenate vechi vă recomandăm mini-colecția de reviste Pif din Biblioteca noastră.


Pif