UPDATE: Prelungim înscrierile până pe 31 ianuarie.
Deschidem înscrierile pentru o nouă ediție a programului de burse.
Ne dorim să încurajăm includerea și/sau profesionalizarea de tineri jurnaliști în echipele redacțiilor locale, prin acest program susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.
Programul constă în:
– oferirea a 2 burse X 2000 euro pentru susținerea tinerilor din cadrul redacțiilor locale în realizarea unor materiale/serii documentate în profunzime pe subiecte de interes public, local sau național
– suport editorial printr-un program de mentorat alături Ana Poenariu, jurnalistă în rețeaua de investigații din zona independentă (Public Record, OCCRP)
– decontarea cheltuielilor aferente muncii de documentare
– posibilitatea de a participa la un workshop susținut de Ana Poenariu, deschis pentru aplicanții la program, bursieri și colegii acestora din redacții
SCOPUL BURSELOR este să încurajeze redacțiile locale să investească și să creeze oportunități pentru includerea și profesionalizarea de noi generații de tineri jurnaliști și chiar studenți în componența echipei lor.
Dincolo de suportul financiar și editorial, ne dorim ca prin acest program să contribuim la consolidarea unei rețele de jurnalism colaborativ, în care punctele centrale și locale să lucreze împreună pentru dreptul oamenilor la informare.
GHIDUL APLICANTULUI
CUM SE FACE ÎNSCRIEREA
Formularul de înscriere se descarcă de aici – Formular aplicație Burse Superscrieri – și se trimite completat la adresa ana.drula@ffff.ro.
CALENDARUL DERULĂRII BURSELOR
- Înscrieri: 8 noiembrie 2024 –
15 ianuarie 202531 ianuarie 2025 - Evaluare înscrieri & anunț proiecte câștigătoare: 7 februarie
- Întâlnire cu organizatorii și mentor + Workshop: februarie
- Perioada realizare materiale & mentorat: februarie – mai
- Publicarea materialelor: final de mai (cel târziu 5 iunie)
CINE POATE APLICA
Invităm echipe de câte doi jurnaliști din redacțiile locale din presa din România, dintre care cel puțin unul dintre membrii echipei are sub 30 de ani.
Tinerii jurnaliști pot fi deja parte din echipa redacției sau pot fi special înrolați în echipă cu ocazia acestui proiect.
Aceștia pot fi inclusiv studenți, întrucât ne dorim ca redacțiile locale să prezinte oportunități celor interesați de jurnalism și comunicare înainte de a absolvi și de a fi atrași către alte zone.
ÎN CE CONSTĂ APLICAȚIA
Echipele de jurnaliști din presa locală trebuie să propună un subiect pe care vor să-l realizeze, alături de un plan de abordare. Încurajăm subiecte locale de interes public, dar tema se poate extinde și către subiecte cu acoperire națională.
Aplicația constă în completarea formularului de înscriere + anexarea unui acord scris de publicare/difuzare semnat de redactorul-șef/editorul publicației (vezi la finalul formularului de aplicație).
POATE AVEA O ECHIPĂ MAI MULT DE DOI MEMBRI?
Da. Echipele vor avea un titular de proiect și unul sau mai mulți coechipieri, cu condiția ca cel puțin unul dintre aceștia să aibă sub 30 de ani și, ideal, să fie cât mai la început cu experiența jurnalistică. Titular de proiect este considerat autorul care trimite aplicația și își asumă publicarea materialului rezultat și tot el este cel căruia i se va vira bursa, el urmând să o gestioneze în funcție de contribuția fiecărui coechipier.
CÂTE PROIECTE POATE ÎNSCRIE O ECHIPĂ?
Maximum 3 proiecte.
CE TIP DE MATERIALE PUTEȚI PROPUNE
Ne dorim să încurajăm în cadrul programului documentarea de reportaje, investigații, portrete de persoane publice sau cu influență în sfera publică, proiecte de jurnalism explicativ, jurnalism de date, în format text/video/audio, ca material unic sau ca serie.
Propunerile de subiecte sunt la alegerea echipelor și pot fi din orice sferă (politic, social, educație, mediu etc.). Încurajăm subiectele locale, dar pot fi și subiecte cu acoperire națională.
CÂND ȘI CUM SE ACORDĂ SUPORTUL FINANCIAR AL BURSELOR
Cele două burse, în valoare de 2000 euro* fiecare, vor fi virate titularilor de proiect câștigători astfel:
- Prima tranșă (70% din sumă), în termen de șapte zile lucrătoare de la semnarea contractului de cesiune neexclusiva de drepturi de autor.
- A doua tranșă (restul de 30%), în termen de 7 zile lucrătoare de la publicarea proiectului.
Organizatorii lasă la latitudinea titularilor de proiect să gestioneze sumele transferate în funcție de contribuția membrilor echipei la materialul final.
*Suma de 2000 euro este acordată în sumă netă, taxele fiind suportate de organizatori.
Cheltuieli de documentare:
Organizatorii vor deconta cheltuieli aferente procesului de documentare în valoare maximă de 500 euro pentru fiecare echipă.
Cheltuielile eligibile ce vor fi decontate sunt pentru cazare, masă și transport (transport în comun, taxi, transport cu mașina personală), inclusiv taxele aferente cazării, transportului (de ex. taxe de oras, taxe de drum/autostradă, taxe de pod, taxe de aeroport etc.), taxe de acces la baze de date și unelte necesare în procesul de documentare.
Decontarea cheltuielilor se va face treptat de-a lungul perioadei de mentorat și de realizare a materialelor, pe măsură ce documentele fiscale justificative aferente (bonuri, facturi, chitanțe) sunt furnizate organizatorilor.
Justificarea cheltuielilor se acceptă pentru cheltuielile efectuate doar în legătură cu derularea proiectului, dacă sunt desfășurate în intervalul de timp agreat conform regulamentului de participare, doar pe baza documentelor fiscale justificative și a unui raport de activitate narativ.
Cheltuielile de cazare și transport ocazionate cu vizita de 3 zile în redacția-mentor vor fi suportate de Organizator.
Ghidul pentru decontarea cheltuielilor îl găsiti aici.
ÎN CE CONSTĂ PROGRAMUL DE MENTORAT
Programul de mentorat va debuta cu o vizită de 3 zile în redacția-mentor (Public Record), unde bursierii vor putea pregăti împreună cu mentorul planul de abordare pentru realizarea subiectelor.
Pe parcursul documentării, echipele vor beneficia de ghidajul jurnalistei Ana Poenariu pentru definirea unghiului de abordare, planul de documentare, definitivarea produsului finit (redactare/editare).
Ana Poenariu
Jurnalistă de investigație Public Record & OCCRP
CINE VA SELECTA PROIECTELE CÂȘTIGĂTOARE ȘI CRITERIILE DE SELECȚIE
Jurnalista Ana Poenariu, va evalua aplicațiile conform unor criterii și va alege echipele cu care va lucra pe perioada mentoratului.
Criteriile:
- Componenta tânără din echipă
- Motivația proiectului propus
- Unghiul de abordare al temei
- Relevanță
- Originalitate/Inovație
PUBLICAREA MATERIALELOR
Candidații se obligă să garanteze acordul publisherului/difuzorului pentru proiectul propus. Acordul scris al acestuia va fi transmis odată cu formularul de aplicație.
CRITERII DE DESCALIFICARE LA ÎNSCRIERE
- Aplicația este incompletă.
- Echipa care propune proiectul nu conține cel puțin un membru sub 30 de ani.
- Datele despre candidați și/sau portofoliile acestora includ neadevăruri și/sau falsuri.
- Există dovezi că titularul aplicației sau membrii echipei au încălcat Codul Deontologic Unic al presei românești, adoptat la Convenția Organizațiilor Media din octombrie 2009.
- Subiectele propuse pentru realizare au primit alte forme de finanțare în cadrul redacției.