6 echipe de jurnaliști primesc burse de 12.000 de euro


Data publicării: 15/07/2015

fotografii de Larisa Baltă

Juriul Burselor Superscrieri/BRD a stabilit câștigătorii finali ai celor șase burse acordate pentru proiecte jurnalistice pe tema învățământului preuniversitar de stat, un proiect al Fundației Friends For Friends în parteneriat cu BRD-Groupe Société Générale.

Cele șase echipe câștigătoare – care vor primi burse a câte 2.000 euro fiecare și susținere editorială pe parcursul realizării materialelor – au propus proiecte care, împreună, vor alcătui o radiografie jurnalistică a sistemului de educație din România. Materialele finale vor atinge și aspecte generale, precum paradigma autoritară a educației și stresul la care sunt supuși profesorii, dar și unghiuri specifice, precum educația în penitenciare, limitările de exprimare ale elevilor în epoca social media ori modelele de reformă micro și macro.

Cele șase echipe care vor primi finanțare pentru realizarea proiectelor propuse în concurs:

  1. Lina Vdovîi, Ioana Cîrlig și Vlad Andriescu, pentru proiectul Școala și rețelele sociale. Libertăți și limite, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
  2. Raluca Balogh (Ion) și Dragoș Savu, pentru proiectul Sub presiune. Sindromul profesorului stresat și lipsit de resurse și efectele acestuia asupra educației copiilor, cu publicare în Gândul
  3. Andrei Crăciun și Daniel Vrăbioiu, pentru proiectul Cei care n-au niciun drept la educație, cu publicare pe platforma dela0.ro
  4. Sorina Vasile, Vlad Ursulean și Tiberiu Cimpoeru, pentru proiectul Învățământ pentru schimbare socială, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
  5. Eugen Istodor și Iaromira Popovici, pentru proiectul De-a desvățul în învățământul românesc, cu publicare în Cațavencii
  6. Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, pentru proiectul Alfabet pentru urși* (*„Urs” înseamnă în argoul din penitenciar un tânăr de 14-21 de ani care nu știe să scrie și să citească.), cu publicare pe platforma teleleu.eu

Competiția pentru cele șase burse a fost neașteptat de mare: s-au înscris, în perioada 11 mai – 7 iunie, 60 de proiecte remarcabil de diverse și bine argumentate, depuse de echipe de autori și fotografi din toată țara; lista celor 10 lucrări nominalizate o găsiți aici. Materialele vor fi realizate până la jumătatea lunii octombrie, urmând să fie publicate până la sfârșit de noiembrie. Pe parcursul realizării materialelor, bursierii vor lucra cu jurnalista Mona Dîrțu, care este mentor în cadrul proiectului și susține, de asemenea, Seminariile Superscrieri.

Juriul care a selectat bursierii, pe baza unor criterii de evaluare a propunerilor de proiecte, este format din: Dan Duca, Irina Păcurariu, Liviu Iolu, Paul Radu, Teodor Tiţa, Vlad Mixich, Vlad Petreanu şi Flavia Popa (reprezentant BRD – Société Générale).

Vlad Mixich: „Foarte plăcut surprins am fost de numărul mare de aplicaţii, semn că educaţia e un subiect cu care

Vlad Mixich

jurnaliştii din România rezonează şi personal, nu doar pentru că “vinde”. Dar trebuie să spun că la această ediţie au concurat proiecte depuse de câteva dintre cele mai mari instituţii media din România cu proiecte depuse de freelanceri sau site-urile de jurnalism alternativ. Şi, o spun cu o dâră de îngrijorare, au câştigat detaşat “alternativii”. Proiectele lor au fost mai creative, mai minuţioase, mai relevante. Şi asta nu are de-a face cu jurnalistul de ştire care nu are la fel de mult timp la dispoziţie ca jurnalistul de reportaj. Dacă tot scrii o propunere de proiect, dacă tot cauţi ocazia de a face ceva special, atunci găseşte un unghi de abordare memorabil. Asta caută juriul. Personal mi-a fost ciudă: aş fi dorit să văd una dintre cele mai mari televiziuni din România printre câştigători. Sau unul dintre cele mai citite site-uri de ştiri. Anul acesta nu s-a putut pentru că principalul criteriu al jurizării rămâne calitatea aplicaţiei, indiferent de faima instituţiei media sau a aplicantului. Dar sper ca la anul să se poată. Am încredere că se va putea.

Irina Păcurariu
Irina Păcurariu

Irina Păcurariu: „Știi cum a fost povestea asta cu jurizarea? Ca și cum ești invitat la o cină, ajungi într-un restaurant care experimentează meniuri gourmet și îți dai seama după ce ai început să degusti că ai mânca din toate dar stomacul și ora târzie nu-ți dau voie. Singurul lucru care îți rămâne de făcut e să te ții tare până la desert ca să nu ratezi specialitatea chef-ului de 4 stele. Așa a fost și la Superscrieri, am început să citesc și foarte repede a început să-mi placă ce vedeam, avea gust și era cu rost, ceea ce înseamnă presa adevărată. O bună parte dintre subiecte au fost de luat în seamă, multe dintre aplicații au pus punctul pe i, câteva povești sunt chiar de luat acasă. Cum spunem, ai vrea să te bucuri de ele în număr cât mai mare și știi că ești limitat de un top, un număr finit de burse, o limită. Mi se pare incredibil că o temă ca educația, pentru unii aridă, pentru alții fără seducție și pentru majoritatea inutil de abordat – că doar tot nu putem schimba nimic – a provocat atât de puternic. Dacă măcar o parte dintre aceste povești vor intra în presa română cred că școala românească ar mai căpăta o șansă. Totul e să ne ținem stomacul tare și să nu fie prea târziu!”

Flavia Popa
Flavia Popa

Flavia Popa, Secretar General BRD, declară: „Mă bucur că tema propusă a stârnit atât de mult interes din partea jurnaliștilor. Educația trebuie să aibă un loc important pe agenda publică pentru că este legată de viitorul nostru ca societate, iar opinia publică trebuie să fie stimulată de povești care să dea de gândit și mai ales să inspire. Speranța noastră este că, pe lângă cele 6 burse, și alte povești să fie publicate în perioada următoare. Mulțumim tuturor juraților, Fundației Friends for Friends și tuturor celor care au aplicat. Felicitări câștigătorilor!”

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/BRD, explorați: https://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numără: Digi24, Șapte Seri, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI România, Decât o Revistă, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, România Pozitivă.

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfășurat sub umbrela Premiilor Superscrieri și au ca scop să sprijine jurnaliștii și autorii de non-ficțiuni creative din România în generarea de conținut de profunzime pe diverse teme de interes social.