Juriul

Proiectele propuse vor fi analizate și selectate de un juriu format din jurnaliști experimentați + un reprezentant Avon:

Dan Duca

„Înainte de 1989, eram un fel de dizident. Aveam o plăcere nebună să toc ziarele cu poza Tovărăşului în ele. Nici nu aveam cum să-l ocolesc, era cam peste tot. În liceu, împreună cu trei prietene, am vrut să ne facem o revistă. Ar fi trebuit să se numească Umbrela, dar nu a apucat să fie desfăcută în faţa niciunei ploi. Eu m-am făcut jurnalist, una dintre ele s-a apucat de scris teatru, iar despre celelalte două am auzit ultima oară că şi-au construit o carieră solidă de soţii. Am terminat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu, fiind după spusele unora, tocilarul perfect. Nici eu nu aş fi spus altceva despre mine în locul lor. Au urmat trei ani de presă în Sibiu, la Tribuna. În prima şi ultima zi am plecat cu lacrimi de acolo. Apoi m-am reinventat la Cotidianul. Din octombrie 2009, după şase campanii electorale petrecute în print, am trecut pe online. Tot pe Politic, la Realitatea.NET. Ce-i drept, câteodată noaptea mai visez că mai pun timbre, explicaţii foto şi selecturi într-o pagină.”

Liviu Iolu

Jurnalist la Adevărul din 2012. A scris pentru Evenimentul Zilei şi a colaborat cu Dilema Veche, primind mai multe premii pentru reportaj şi expresivitate jurnalistică acordate de Clubul Român de Presă, Freedom House şi World Vision. În 2008 a primit Marele Premiu pentru Presa Scrisă al Clubului Român de Presă pentru seria de articole „Arestaţi de aliaţi” ce a contribuit la demiterea Ministrului de Externe de atunci. Este creierul limpede al echipei, calitate exersată de-a lungul carierei sale fotbalistice din adolescenţă când a activat ca stoper şi coordonator de joc, talent pe care nu ezită să îl pună la lucru şi în articolele sale sportive pentru care a primit premiul Ioan Chirilă. A colaborat la realizarea unor reportaje pentru Al Jazeera English şi ITV News şi a fost producătorul emisiunii „Generaţia cu cheia de gât”.

Marius Chivu

Scriitor, traducător și cronicar literar.
În perioada 2005-2007 a realizat rubrici de carte la mai multe posturi de televiziune. Din 2005 este redactor-editor  la Dilema veche, unde ține cronica literară, și editorialist al revistei ELLE. Eseurile lui Marius despre proza și poezia românească contemporană au fost traduse în limbile engleză, suedeză, spaniolă, italiană, cehă și franceză.
A debutat editorial cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (2012 – Wikipedia), Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru debut al revistei Observator cultural, nominalizat la Premiul „Cartea Anului 2012” acordat de revista România literară, nominalizat la Premiul pentru Cartea de Poezie  a anului acordat de Radio România Cultural. A mai publicat jurnalul de călătorie Trei săptămîni în Himalaya (2012), iar volumul de povestiri Sfîrșit de sezon se află în curs de apariție la Editura Polirom. A tradus din poemele lui Tim Burton, scrisorile Lewis Carroll, povestirile Oscar Wilde și romanele lui Paul Bailey.

Mihnea Măruţă

Fost redactor-şef al ziarului Cotidianul şi Adevărul, cel care a moderat prima dezbatere dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009.
Îl găsiţi pe blog-ul www.mihneamaruta.ro.

Raluca Kisescu

Cu 15 ani de experienta in marketing, Raluca Kisescu, Senior Manager Commercial Marketing Avon Romania si Moldova, este unul dintre principalii actori ai domeniului, in Romania. Sub tutela ei, AVON Romania s-a angajat in proiecte curajoase si inovatoare, obtinand recunoasterea la nivel national si international. In cei 9 ani de cand coordonează tot ce ce inseamnă activarea de brand pentru Avon, Raluca si-a pus amprenta pe multe dintre cele mai indraznete proiecte din Romania, multe in zona de advertising neconventional. In 2009, a fost desemnata de revista Business Woman “Marketerul Anului”.

Simona Tache

A intrat în presă ca senior editor la Tabu, dar este cunoscută ca fiind prima și singura femeie care a spart embargoul din cazarma Academiei Cațavencu de pe vremuri, căpătând statut și drepturi egale de „cațaveancă”. A ținut, timp de 5 ani, cronică TV în Cotidianul și a mai semnat texte în Dilema, Playboy și Maxim. Și-a făcut auzită vocea la matinalul de la Radio Guerrilla, iar actualmente ține rubrici în Cațavencii și Unica, scrie scenarii pentru televiziune și postează zilnic pe unul dintre cele mai cunoscute și mai citite bloguri de la noi, simonatache.ro. Semnează, împreună cu Mihai Radu, volumul umoristic Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut, care a devenit best-seller încă din primele luni de la apariție.

Vlad Mixich

Vlad Mixich este jurnalist la HotNews.ro și corespondent al Deutsche Welle în România. Câteva dintre reportajele lui au fost publicate în volumul „Fanaticii – portretele a zece oameni cu vocație”, care a primit din partea editurii Humanitas „Premiul Milan Kundera.” Este Fellow al German Marshall Fund și al Carter Center din Statele Unite. Are o licență în Medicină și Psihoterapie de Familie. „Jurnalist am devenit din pasiune și îmi place să mă laud cu asta”, spune Vlad. „Pentru că nimic nu există înainte de a fi povestit.”

Vlad Petreanu

“Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.“

Mentor bursieri

Mona Dîrțu

Fiecare bursier selectat va beneficia de trei sesiuni personalizate de mentorat cu Mona Dîrțu, câte una pentru fiecare dintre cele trei mari etape ale proiectului – definirea unghiului de abordare, planul de documentare, definitivarea produsului finit (redactare/editare). Mona a lucrat de-a lungul timpului în mod direct, în diverse redacții – fosta rețea Monitorul, Mediafax Group, Realitatea-Cațavencu, TVR – cu peste 150 de jurnaliști.

Pe lângă munca de redacție, Mona a condus traininguri pentru jurnaliști începând cu 1997 și a susținut un workshop pe tema „Canale de comunicare – presa scrisă” la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.