SCHIMBĂM LUMEA PRIN PUTEREA CUVINTELOR.

Atelier de gandire vizuala

CREATIVE FITNESS STUDIO PREZINTĂ:

„Pariul meu este că în 10 ani gândirea vizuală va fi probă la angajare. Puteți începe meditațiile de acum.” – Vlad Tăușance

Dacă “o imagine face cât o mie de cuvinte”, închipuie-ți cum ar fi să poți reformula documente lungi și obositoare în postere și infografice pe care oricine le poate înțelege dintr-o privire. Gândirea vizuală nu dezvoltă doar creativitatea echipei tale, ci și mărește viteza cu care puteți înțelege, transmite și lucra cu idei noi.

E ca și cum ți-ai instala un nou sistem de operare pentru creier. Navigăm zilnic într-o mare de cuvinte, date, idei, online și offline. Gândirea vizuală nu este un moft creativ, este o necesitate pentru a menține circuitele mentale în bună formă. “ – Sandra, facilitator

“Nu înveți să joci șah din lecturi, înveți privind și mișcând piese pe tablă. Avem nevoie de imagini, create de noi sau de alții, pentru a începe să ne jucăm munca la următorul nivel, indiferent de profesie. – Adrian, facilitator

Cadru teoretic

Gândirea vizuală se referă la procesarea informațiilor folosind imagini mai degrabă decât cuvinte și este comună în aproximativ 60-65% din populația generală. Gândirea vizuală ne permite să procesăm mai rapid cantități mari de date. În contextul în care suntem inundați zilnic de un volum uriaș de informații, devine din ce în ce mai important să deprindem noi practici care pot ajuta la filtrarea și integrarea elementelor esențiale.

Dintre aceste practici, “facilitarea grafică” este poate cea mai relevantă pentru contextul profesional, referindu-se la folosirea schițelor mari pentru a însoți un grup către un obiectiv. Inspirată din arhitectură, această disciplină îmbină cunoaștere din design, programare, artă și psihologie. Numită și “memorie explicită a grupului”, această practică s-a dovedit foarte eficientă în a sprijini învățarea și colaborarea, creând o amintire comună de durată.

Oricine poate deprinde această practică, nu este nevoie să “știi să desenezi”. Gândirea vizuală funcționează în simboluri, nefiind nevoie de imagini elaborate, adâncime sau perspectivă pentru a stimula asocieri. Puteți desena orice pornind de la forme simple (linii, cercuri, pătrate, triunghiuri, săgeți) și veți putea crește gradul de complexitate pe măsură ce avansați în practică.

Cui se adresează?

“N-am timp să gândesc”, “Pierdem mult timp în ședințe”, “Oamenii nu sunt motivați”, “Pierdem din vedere imaginea de ansamblu”, “Nu se colaborează suficient în echipă”, “Avem nevoie de idei bune, repede” – sunt exemple de provocări pe care practicile vizuale le pot adresa.

Gândirea vizuală te va ajuta să înțelegi și să explici mai repede și mai ușor informații, concepte și procese complexe.

Atelierul ușurează viața și munca managerilor, antreprenorilor, creativilor, trainerilor sau oricăror profesioniști care trebuie să înțeleagă și să explice idei complexe rapid și eficient.

Cu ce rămâi?

Beneficiile esențiale ale gândirii și exprimării vizuale:

 • Crește implicarea: toți participanții contribuie cu asocieri sau sugestii de ilustrare, ceea ce crește implicarea și interacțiunea în cadrul întâlnirilor de lucru.
 • Crește retenția: pe lângă faptul că implicarea crescută ajută la memorare, gânditul în imagini permite reținerea unui volum mai mare de informații, cât și integrarea lor.
 • Omogenizează niveluri diferite de înțelegere: reprezentarea vizuală aliniază modele mentale și niveluri diferite de înțelegere într-o imagine comună, contribuind astfel la îmbunătățirea rezultatelor.
 • Reduce timpul necesar petntru a ajunge la o înțelegere comună asupra unei idei, a unui proiect sau obiectiv.

Exercițiile și practicile pe care le înveți la workshop te vor ajuta, la nivel individual sau în contexte de grup:

 • să pregătești prezentări de impact;
 • să facilitezi ședințe și grupuri de lucru eficiente;
 • să facilitezi procese de schimbare (integrarea unor noi proceduri, structuri sau strategii).

Cum lucrăm?

Programul este compus din 4 module:

 • Joi, 24 septembrie (18.30 – 21.30) – Introducere în gândirea vizuală: saltul creativ de la text la imagini.
 • Sâmbătă, 26 septembrie (9.30 – 17.30) – Abecedar vizual: caligrafie, forme de bază, context (culori, mișcare, scene), surse de inspirație și practici adiacente (colaj, moodboards).
 • Duminică, 27 septembrie (10.00 – 16.30) – Grafice complexe: scheme, canvas-uri și alte grafice.
 • Marți, 13 octombrie (18.30 – 21.30): follow up, show & tell, tips & tricks pentru continuarea și îmbunătățirea practicilor.

Investiția ta: 350 euro

Pachet “Friends”: dacă mai vii cu un prieten = 315 euro / persoană

Pachet “Old Friend”: dacă ai mai participat la un atelier Creative Fitness Studio = 285 euro

Include: pauze cu băuturi și snacks-uri deștept alese.

Plata se face prin transfer bancar la cursul valutar BNR din ziua plăţii sau cash (la sediul FFFF). 

Numărul contului în care trebuie să faci plata este: RO70 BACX 0000 0003 5572 9000 (cont în RON deschis la Unicredit Ţiriac Bank, titularul contului: Fundația Friends For Friends). Adaugă la detalii de plată “Creative Fitness Studio”.

Pentru înscriere

Te rugăm scrie-ne la beatrice.weber@ffff.ro.

DEADLINE înscriere: 12 septembrie.

CLIENȚI Creative Fitness Studio

clienti cfs

FACILITATORI

DSC_4091Sandra Ghițescu – Trainer, consultant în comunicare, public speaker și networker activ în industrii creative. În ultimii 7 ani a dezvoltat proiecte de învățare pentru clienți ca Orange, Petrom, Unilever sau Grolsch și organizații ca Life After Work, Let’s Do It Romania, Impact Hub, lucrănd cu participanți de la studenți și entry level la management și antreprenori, din România, Austria și Marea Britanie.

 

adi

 

Adrian Popa – Facilitator grafic. De 5 ani pune pe hârtie imaginea de ansamblu și ideile oamenilor, de la cei implicați în educația nonformală, la angajați din IMM-uri și companii mari, precum Bitdefender, OMV Petrom, Mobexpert și altele.

 

DESPRE NOI

Creative Fitness Studio este un program al Fundației Friends For Friends. FFFF crede în puterea creativității în sens mai larg, a inovației. Aceea de a schimba atitudini, vieți, societatea în care trăim. Creativitatea duce la progres. Fără un dram de creativitate, munca omului este monotonă și sub-productivă. Creativitatea aduce energie tuturor activităților umane.

 

Implică-te!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
Zilele & Gala Superscrieri 2019