La Sibiu există o comunitate activă, în care fiecare caută și găsește resurse pentru a se descurca cât mai bine în aria lui. Printre altele, ne-am bucurat că există presă locală inclusiv în print, studenți care încă idealizează meseria de jurnalist și o societate civilă neobosită.
Ca și în celelalte orașe pe care Superscrieri le-a vizitat până acum (Iași și Constanța), cei mai mulți participanți la Masterclassul Superscrieri din Sibiu au fost studenți – lucru pentru care le suntem recunoscători universităților locale care și-au deschis ușile pentru noi. „Ideea evenimentului a fost extraordinară, la fel și organizarea acestuia. Îmi doresc să existe mai multe astfel de evenimente, întrucât pe lângă faptul că ne scot puțin din rutina cursurilor de la facultate, avem posibilitatea de a învăța multe lucruri practice.”, ne-a spus un student.
Evenimentul a început cu proiecția filmului „Spotlight”, vizionat în premieră de aproape toți participanții, care a fost considerat „foarte interesant” și „foarte relevant pentru importanța presei în societate”.
Cristian Delcea (jurnalist co-fondator Recorder) și Ciprian Ciocan (director executiv Fundația Comunitară Sibiu) au avut apoi o discuție deschisă centrată pe meseria de jurnalist și sustenabilitatea proiectelor jurnalistice locale și centrale.
Un lucru care i-a frapat pe studenții de la Jurnalism a fost declarația lui Cristian Delcea despre faptul că el nu a intrat la această facultate la care ei au ocazia să studieze și că a terminat, în schimb, Științe Politice. Dar că două lucruri sunt importante și de bază pentru cei aflați la început în această meserie: pasiunea și cinstea. În plus, i-a încurajat să aibă ca reper în munca lor și ideea că un jurnalist este ca o prelungire a omului care îl citește, care vine cu o responsabilitate.
Iar pe jurnaliștii locali, Cristian Delcea i-a încurajat să își dorească să evolueze în meseria pe care o practică: pe de o parte, să aibă curaj să realizeze mai multe subiecte de investigație, de interes public; iar pe de altă parte, să încerce să exploreze și alte metode de sustenabilitate pentru redacțiile lor, cum ar fi donațiile – care pentru Recorder reprezintă 80% din finanțarea cu care se susțin – adăugând că investigațiile sunt, de fapt, și tipul de materiale care aduc încrederea oamenilor de a dona.
„Dacă ne luăm după modul în care sunt distribuite informațiile astăzi, granița dintre presa centrală și presa locală e tot mai firavă. Vocea unui ziarist din Sibiu nu se mai oprește acum la chioșcul de ziare din cartier, poate fi auzită în toată țara. Ar fi bine să facem un pas către însănătoșirea presei și să stabilim un clivaj mai actual: presa care servește cetățeanul vs. presa care servește guvernantul. Iar asta nu e o problemă a presei locale sau centrale, privește lumea întreagă. Ne uităm astăzi spre Rusia și vedem cât de viciată e o societate în care presa orientată spre cetățean este aproape inexistentă.” Cristian Delcea, jurnalist co-fondator Recorder
„Avem nevoie să vorbim deschis cu viitoarele generații de jurnaliști, sa descoperim care vor fi modelele de business și de prezentare a conținutului care vor funcționa de aici înainte. A fost un foarte bun început pentru aceasta conversație.” Ciprian Ciocan, director executiv al Fundației Comunitare Sibiu
„Mi s-a părut foarte interesant acest eveniment și unul necesar atât pentru studenți, cât și pentru jurnaliștii din Sibiu. Mi-a plăcut mult discuția cu Cristi și faptul că a încercat să ne facă să ne simțim cât mai confortabil pentru că majoritatea studenților au avut emoții. Pentru studenți a fost benefică o astfel de întâlnire, deoarece nu au ocazia să vorbească prea des cu jurnaliști atât de calitativi. Îmi pare rău că nu au participat mai mulți jurnaliști din presa locală pentru ca ar fi fost un moment bun în care studenții să se conecteze cu jurnaliștii din zonă.
Am fost plăcut surprinsă de informațiile pe care le-am primit de la Cristi și cât de deschis a fost în discuția noastră. Consider că întâlnirea cu el a adus un mare plus în jurnalismul din Sibiu pentru că studenții au văzut că se poate și altfel și sper că nu se vor mulțumi cu mai puțin în viitoarea lor carieră și sunt mai motivați să își construiască o carieră plină de principii etice bine stabilite.” Bianca, studentă
Le mulțumim partenerilor noștri:
FAN Courier și Kaufland România, partenerii de creștere ai acestei ediții Superscrieri
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere, care ne susțin cu locația & logistica evenimentului.
Te invităm să afli aici mai multe despre ediția curentă Superscrieri.