De profesie reinventator


Data publicării: 11/07/2012

text de Andreea Vrabie, researcher la Wired UK și o prietenă aprigă a ideilor creativo-practice 

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc când spun că sunt researcher este ”În ce domeniu?” și răspunsul ”Orice, pentru că mă interesează tot” e primit cu zâmbete nedumerite. Am învățat să-mi reduc răspunsul la ”Inovație în știință și antreprenoriat”, doar pentru că lungimea replicii îmi transformă ocupația în ceva mai precis. În același timp simt că ignor trei sferturi din subiectele care îmi captează atenția zilnic. Adevărul este că mă interesează orice expresie a creativității umane, iar pasiunile mi se schimbă de la o săptămână la alta. Azi sunt obsedată de viața lui Hunter S. Thompson, iar mâine citesc articole despre design thinking pentru că am văzut Charles & Ray Eames: The architect and the painter.

Curiozitatea fără odihnă și dorința de a te reinventa constant mi se par atribute firești. Până nu demult, fiecare avea aceeași slujbă timp de 40 de ani și, poate, câteva hobby-uri de weekend. Documentarul Lemonade, despre 16 creativi din publicitate care și-au pierdut locul de muncă după criza economică, deși prea sentimental pe alocuri, ne arată ca programul de la 9 la 6 nu reprezintă nicio certitudine. Mai mult, incertitudinea viitorului este un motiv de bucurie pentru că îți oferă libertatea de a te descoperi în repetate rânduri.

Însă, nu trebuie să fii forțat de împrejurări pentru a te reinventa. Tina Roth Eisenberg, autoarea blogului swiss-miss, fondatoarea spațiului de co-working Studio Mates, mintea din spatele seriei de evenimente Creative Mornings și deținătoare a unei afaceri de tatuaje pentru copii, a ținut recent un discurs despre importanța proiectelor laterale: ”We should all take our side projects more seriously and never shy away of challenging the status quo”. Cu cât ai mai multe subiecte care îți trezesc curiozitatea, cu atât ai mai multe șanse să faci zilnic ceva care să-ți placă.

Pentru a gândi în afara cutiei nu-ți trebuie o singură cutie din care să ieși, ci un depozit de cutii în care nu mai încapi.

sursa foto