Gânduri utile pentru părinții de adolescenți luați pe sus de pandemie


Data publicării: 27/04/2020

In a Relationship – HOME EDITION e un newsletter săptămânal dedicat părinților de adolescenți și noilor provocări apărute în viețile lor de când cu izolarea. Sfaturile sunt adunate de Silvia Guță, psihoterapeută și co-autoare a cărții „Relațiile adolescenților din România și ce spun ele despre noi”.

Dacă ești părinte de adolescent și crezi că ți-ar fi util, te poți abona AICI.

+ dacă știi părinți cu adolescenți cărora le-ar putea fi util, trimite-le link-ul de abonare. Acum mai mult decât niciodată, sharing is caring 💛

Săptămâna trecută am trimis prima ediție a newsletterului, pe care o poți revedea aici. Ce găsești în nwsl de săptămâna trecută:

🌟 un exercițiu de mindfulness pentru când ai nevoie de o pauză

 

Fundatia Friends For Friends · Exercițiu Mindfulness

Colega noastră, psihoterapeuta Andreea Găzdaru, a pregătit un exercițiu de meditație numai bun de ascultat atunci când decidem să luăm o pauză de la realitatea plină de nelinișți. Dă-i play când vrei un moment de relaxare. Vocea Andreei te va însoți într-o meditație calmă și liniștitoare.


🌟trei idei de bază pentru regăsirea echilibrului emoțional

  • Ne limităm timpul de expunere la știri și discuții despre coronavirus – nu evităm să citim știrile, căci avem nevoie de un anumit nivel de contact cu realitatea, dar nici nu ne pierdem pe site-urile de știri sau în conversații interminabile cu familia sau prietenii despre cât de greu ne este sau despre evenimentele care ne înfurie și ne aduc suferință. Recomandarea e cu atât mai importantă în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți, care pot fi mult mai afectați decât adulții de știrile negative.
  • Ne „verificăm” mintea – alegem să petrecem timp cu gândurile constructive și le „blocăm” derularea celor distructive, invocând ca pe o mantră întrebarea: „La ce mă ajută gândul ăsta?” atunci când începem să simțim disconfort, ca să ne orientăm spre soluții. Atunci când gândurile noastre nu ne duc către o rezolvare, ci doar accentuează anxietatea, e cazul să facem ceva mai plăcut cu timpul nostru – poate chiar niște sport, ca să ne fixăm atenția pe corp.
  • Ne concentrăm pe oportunitatea de moment – sigur fiecare va reuși să găsească cel puțin câteva feluri în care poate profita de răsturnarea normalității, fie că vorbim de timp pentru curățenia generală mult amânată, fie că e ritualul de gătit alături de întreaga familie, căci nu era niciodată toată lumea acasă în același timp.

🌟sfaturi de la Esther Perel și Mark Manson de dus cu noi în noua ordine pe care ne-o creăm

Esther Perel, psihoterapeută de cuplu și scriitoare, recomandă reconectarea cu propria persoană prin analiza rolurilor diferite (femeie/bărbat, partener, părinte, copil, prieten etc.) pe care le jucăm în viața de zi cu zi și a publicat o serie de idei de care să ținem cont în noua ordine pe care ne-o inventăm, începând chiar de la noi din familie, cum ar fi cele două de mai jos:

  • este important ca toți din familie – și părinți și copii – să se simtă acceptați și să aibă spațiu & timp să se desfășoare în stilul lor, pentru că fiecare persoană reacționează diferit la stres 
  • un cuvânt de cod pentru momentele conflictuale poate să stopeze o ceartă inutilă încă de la primele semne. Stabiliți-l împreună cu familia, ca să puteți apela cu toții la acest TIME OUT emoțional în caz de nevoie și agreați împreună regula că cine îl folosește, va trebui să și preia inițiativa de a reveni asupra subiectului într-un moment mai calm. 

🌟posibilitatea de consiliere personalizată pentru adolescenți și părinții lor

PENTRU ADOLESCENȚI: Inboxul In a Relationship și e-mailul Silviei, silvia@ffff.ro, sunt deschise pentru orice fel de întrebări mai private din partea adolescenților, iar răspunsurile sale, din perspectiva psihologului, vor încerca să le lămurească neclaritățile.

PENTRU PĂRINȚI: Oricine poate solicita sfaturi sau recomandări cu privire la relația cu adolescenții la adresa de e-mail silvia@ffff.ro – cunoștințele Silviei de psiholog și psihoterapeut experiențial vă stau la dispoziție, cu condiția să le căutați.

În orice caz, mai puteți găsi ajutor personalizat și la alte organizații: 

  • Salvați Copiii a lansat o linie telefonică de consiliere gratuită pentru părinți
  • ALIAT oferă servicii online persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală și probleme legate de consumul problematic de alcool și alte substanțe în perioada pandemiei 
  • A.L.E.G. propune mai multe resurse pentru victimele violenței domestice, de la consiliere psihologică și juridică și până la adăposturi temporare
Trimtem următorul newsletter vineri, 1 mai. Să nu uiți să te abonezi, ca să știi sigur că nu îl ratezi.