articol de Carina Cozminschi, studentă la jurnalism, elf de Superscrieri
———————————–
Le deschizi din curiozitate.
Începi să citești și ceva în tine începe să se miște în căutare de sens. Pentru că simți că nepăsarea nu mai funcționează, pentru că ceva te macină, pentru că nu mai poți să privești lucrurile de la o distanță confortabilă în speranța că altcineva se va ocupa de rezolvarea lor.
Le închizi, dar parcă nu mai ești chiar același.
În căutarea acestor volume promițătoare-de-lucruri-mari, i-am întrebat pe o parte din jurații de la Premiile Superscrieri despre cărțile de non-ficțiune care i-au inspirat să pornească la rândul lor în căutarea adevărului. Am adunat titlurile alese cu dărurire de Emilia Șercan, Vlad Mixich, Marius Comper, Luiza Vasiliu, Dan Duca, Teodor Tiță și Sorin Trâncă, am mai adăugat și noi câte unul pe ici-pe colo (hei, Constituția României!) și a ieșit Raftul Superscrierilor.
Prietenii de la Cărturești l-au primit deja în gazdă pe site-ul lor până pe 19 noiembrie și de săptămâna viitoare în Cărturești Verona, Timișoara și Cluj, ba chiar le-au pus cărților și eticheta de discount de 10%. Aruncă un ochi peste cele #51 de volume care au puterea de a pune lucrurile în perspectivă, care nu numai că ne fac mai buni dar ne și motivează să vrem să ducem binele mai departe.
Dintre recomandările juraților Superscrieri
Dacă Luiza Vasiliu, Marius Comper și Dan Duca îți recomandă Sapiens. Scurta istorie a omenirii (Yuval Noah Harrari) fugi în căutarea sa în primul Cărturești, iar dacă mai promite și că o să te facă să reconsideri tot ce știai până acum despre tine ca om, iei cartea acasă.
De data asta, cei care bagă mâna în foc pentru De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei (Daron Acemoglu, James A. Robinson) sunt Marius Comper, Dan Duca și Teo Tiță, alegând o carte care ne arată de ce unele națiuni sunt(em) sărace și altele bogate.
Ne place mult cum a zis unul din cititorii de la Cărturești despre cartea Cum alegem?Un portret al democrației pe înțelesul tuturor (Cătălin Avrămescu) : Lectura lui este recomandată celor care, atunci când vorbesc despre politică, ar trebui să o înţeleagă şi să vorbească în cunoştinţă de cauză, nu din păreri ale altora, care le dictează ce şi cum să gândească – Denes Endre și credem că motivul pentru care au ales-o Sorin Trâncă și Emilia Șercan e tot în zona asta.
O fi carte din categoria de Business, dar cele trei instrumente pe care le oferă Războiul Poveștilor (Jonah Sachs): Fii interesant, Spune adevărul și Trăiește adevărul le poate folosi oricine pentru a-și îmbogăți viața. Poate de asta s-au gândit Marius Comper și Sorin Trâncă că-și merită locul în raft.