The Power of Storytelling, seminar cu regizorul Marian Crișan


Data publicării: 04/05/2012

Vinerea trecută, în prag de minivacanță de 1 mai, am găsit răgaz să mai facem un seminar The Power of Storytelling.

Am povestit iar, pentru că ne plac poveștile. De data asta ne-a povestit Marian Crișan, regizorul filmului românesc Morgen și ne-a arătat că se poate! Se poate să te lași inspirat, să muncești, să fii creativ, să fii TU. Ne-a vorbit despre filmul lui, cum a început, cum a continuat, de ce, ce a însemnat și despre multe alte detalii din spatele camerei.

Și-n filmul ăsta începutul e foarte important. Cum zicea Marian, el și-a urmat instinctul și a scris, a avut poftă să scrie. Nu a fost ceva programat. Așa că, dacă ai chef și vrei să faci ceva, păi fă-o…nu mai sta pe gânduri.

În filmul lui Marian, personajul principal e cel în jurul căruia se conturează întreaga acțiune. Caracterul acestuia nu se explică, ci se subînțelege, se conturează prin detalii fine. Sunt lucruri în biografia personajului care-l afectează, dar care fac parte din ceea ce este și n-ar mai fi la fel fără ele. Marian ne-a explicat clar că trebuie să cunoști foarte bine personajul ca să-l poți conduce pe drumul potrivit. E important în film așa cum e important și-n realitate – trebuie să te cunoști pe tine însuți, să fii sincer cu tine pentru ca drumul tău să fie cel inspirat.

Și-așa cum ziua bună se cunoaște de dimineață, și-un film bun se cunoaște de la început. Până s-ajungă la un început care să-l mulțumească pentru filmul lui, Marian a făcut 7-8 draft-uri. Așa că nu te aștepta să-ți iasă din prima! Experimentează, încearcă, descoperă cât mai  multe lucruri panムs-ajungi să găsești acel „ceva” care să te facă să strigi „Pentru asta trăiesc!”

Marian ne-a mărturisit că a creat chiar și în timpul filmărilor. I-au mai venit idei, a adăugat chiar câteva scene noi care s-au integrat perfect în tot ceea ce făcuse până atunci. Ne-a lăsat să înțelegem în profunzime actul creativ pe care-l ignorăm de cele mai multe ori când vedem produsul final și ne-a făcut să înțelegem că în creație nimic nu trebuie să te limiteze, tu hotărăști, tu impui ritmul, tu stabilești totul.

Inspirația lui Marian a venit în momentul în care a citit o știre într-un ziar local din Salonta, localitatea unde a copilărit. Știrea era despre doi emigranți care au vrut să treacă granița ilegal și au fost prinși, aproape înghețați și într-o stare deplorabilă. Asta l-a impresionat și l-a împins să facă filmul, acel sentiment pe care l-a avut stând liniștit în curte, la soare, de sărbători, cu familia și citind știrea despre acei oameni care erau la un pas de moarte. De-aici, a pornit filmul.

Ideea de la care pornești este extrem de importantă, iar dacă pe parcurs pot apărea schimbări, nu trebuie să ai nicio reticență, acordă o șansă fiecărei idei, fiecărei schimbări, n-ai de unde să știi ce iese până nu încerci.

Gândește-te la oameni și transmite-le ce simți! Inovează și nu uita niciodată să fii TU!” (Marian Crișan).

 

Le mulțumim partenerilor împreună cu care facem această serie de evenimente, Decât o Revistă și Fundația Calea Victoriei. Suntem recunoscători și pufuletilor Gusto, care ne însotesc în aceste seri și, mai ales, vă mulțumim vouă, celor care credeți în puterea poveștilor.

Până data viitoare nu uitați de prieteni și să fiți creativi! 🙂