Un licean: „Acum înțeleg că și manipularea este o formă de violență”


Data publicării: 07/04/2017

„În primul rând, tulburător a fost să aflu că violența în relațiile la liceu există. Eram prin a 9-a, într-una din băile liceului, când am surprins o conversație între două fete nu cu mult mai mari decât mine. Vorbeau, neștiind că mai sunt persoane în încăpere, despre cum una dintre ele primise o palmă de la prietenul ei. Asta se întâmplase după câteva alte certuri mai aprinse, care începuseră cu vreo cinci luni în urmă. Prietena ei, pe un ton aspru, îi spunea că poate era mai bine să se fi despărțit la timpul potrivit.

După ce am început perioada de cercetare cu #inarelationship mi s-a confirmat faptul că puțini sunt cei care hotărăsc să pună capăt unei relații în cazul în care s-au confruntat cu violență. Se găsesc mereu motive pentru care relația ar trebui să continue, oricât de tare ar fi durut jignirile, palmele sau oricât de mult le-ar fi fost invadat spațiul personal. Liceenii nu vorbesc despre violență pentru că într-un oraș mic ca Bistrița știrile circulă repede și cu toții ne dorim relația perfectă, măcar din exterior. (Și sunt sigură că dimensiunea orașului nu e un criteriu).

Anul acesta #burselesuperscrieri au ca temă violența în cuplurile de adolescenți și sincer după ce o lună de zile m-am tot învârtit în jurul acestui subiect pot spune că oricine ar avea curajul să-l abordeze ar mai întineri cu câțiva ani și ar putea să își aducă aminte de primele lui relații la liceu. Subiectul ăsta merită adus la lumină și eu nu pot decât să sugerez oricărui doritor la una din burse să se aventureze prin liceele din România pentru a descoperi ce ascunde generația nevorbită.” – Diana Moțoc, 18 ani, din Bistrița. A fost cercetătoare în proiectul In a Relationship și a documentat violența în cuplurile de adolescenți la liceu. 

Insight-uri despre violența în cuplurile de adolescenți

I-am rugat pe cei 10 cercetători liceeni care timp de o lună i-au întrebat pe colegii lor despre relații, să ne dea câteva piste pentru jurnaliștii care vor să investigheze violența domestică incipientă la liceu pentru Bursele Superscrieri/AVON 2017. Ce au aflat ei despre violență vorbind cu cei de vârsta lor:

Insight #1: violența = manipulare
Acum pot să spun că înțeleg că și manipularea este o formă de violență. Încrederea asta oarbă într-o persoană care te face mai mult să suferi, nu neapărat fizic, ci la nivel psihic și spiritual, poate aduce multe frustrări ce în unele cazuri duc la probleme de încredere, subapreciere și depresie.”

„Mulți adolescenți sunt de părere că a fi într-o relație cu cineva înseamnă exploatarea ființei iubite prin control ridicat.”

Insight #2: violența nu are legătură atât cu celălalt, ci cu sine
„Violența nu apare din cauza unei probleme cu adolescentul cu care se află agresorul într-o relație, ci cu sine. Apare din insecuritate și nesiguranță în ceea ce privește modul în care se exprimă raportat la ceilalți.

„Tinerii nostri nu știu să se iubească pe ei, nu aleg să își respecte integritatea și renunță ușor-ușor la valorile ce îi definesc pentru a face pe plac persoanei iubite.

„Am înțeles faptul că este absolut necesar să primim o educație strictă în ceea ce privește iubirea față de propria persoană, astfel încât să evităm deteriorarea eu-lui în timp, dar și batjocorirea acestuia.”

Insight #3: adolescenții au nevoie de modele pozitive de relație
„Am reținut că ar fi mai mult decât necesar un cod universal al relației, și de ce nu, mai multe promovări de modele pozitive de relații. Am aflat că, dacă tinerii ar fi expuși la modele autentice de relații, ei ar fi tentați să își dorească ceva mai mult și implicit mai bun și să înlăture răul mai ușor.”

„Mulți adolescenți își impun modele la care nu se pot raporta natural. Le preiau de cele mai multe ori din media și se transmit pe rețele sociale prin acea parafrază – goals -. O mulțime de imagini cu cupluri, la care apare acea descriere, le reliefează în mod involuntar așteptările și dorințele într-o relație, care nu se pot potrivesc neapărat cu ceea ce sunt ei în mod natural.

Insight #4: violența nu e întotdeauna ușor de identificat
„Sunt cazuri care cumva nu văd ca fiind foarte serioasă treaba cu violența la nivelul cuplurilor între adolescenți, mai degrabă o văd ca pe un lucru de oameni căsătoriți. Cei care la început îmi spuneau că ei nu s-au simțit agresați într-o relație niciodată sunt totuși curioși de rezultatele cercetării și la sfârșitul interviului au realizat ca s-au confruntat totuși cu forme oarecum inofensive ale violentei și-au pus semne de întrebare.

Nu mai văd violența ca ceva foarte agresiv, rar întâlnit, ci ca ceva mult mai subtil, intim, dar de o amploare și gravitate mai mare.

Insight #5: în situațiile critice afli de fapt care îți sunt prietenii
„Violența, într-un mod ciudat, aduce oamenii mai aproape. Când rupe o relație, creează una nouă, mai puternică, cu oamenii de sprijin.

Insight #6: adolescenții au nevoie să vorbească despre asta
„A fost o bună călătorie de inspecție a subsolurilor umane nu numai pe tema violenței, ci și în cazul sentimentului de iubire și de acceptare. Am învățat mai bine cum funcționează prietenii mei și celelalte persoane cu care am discutat, adolescenții în general. Pe plan personal, mi-am dat seama că există anumite aspecte pe care le-aș putea tolera și nu ar trebui să, cum ar fi infidelitatea ca episod pasager.”

„Pentru că nu mulți tineri se bucura aici la noi de o atentă ascultare a ceea ce se petrece în viața lor sentimentală, m-am simțit mai mult decât bucuroasă să pot să le ofer șansa de a se exprima și de a-și împărtăși trăirile fericite sau mai puțin fericite. Cu toții am simțit că aceste discuții erau ceva ce lipseau din viața noastră monotonă și că ele ar fi trebuit să aibă deja loc cu cineva de încredere.”

Insight #7: violența e prezentă în viața adolescenților
„Mi-au dat sentimentul ăla că da, măi, chiar există cazuri și există atât de multi adolescenți care trec prin astfel de lucruri zi de zi. Chiar a devenit ceva ce să mă preocupe mult mai mult. Simplul fapt că a fost și o fată care a plâns în fața mea, la cafenea când am ieșit, amintindu-și de o anumită perioadă a relației ei. Și, fiind un proiect de care m-am ocupat oarecum singură, am resimțit altfel totul.”

Insight #8: violența nu e întotdeauna un atribut masculin 
„Am realizat că fetele au uneori tendința să fie mai violente decât băieții.”

Insight #9: prejudecată 
„Am observat că tinerii asociază foarte des violența cu nivelul de educație a unei persoane, lucru pe care eu nu l-am avut în vedere niciodată.”

ilustrație articol de Martha Goldstein, liceană

——————————————-
Sperăm ca ideile acestor liceeni să îi inspire pe autorii care vor să aplice la Bursele Superscrieri/Avon pe tema violenței în cuplurile de adolescenți.
Primim propuneri de proiecte până pe 16 aprilie: https://goo.gl/Pn2MPe

ffff-0317-bursele-superscrieri-2017-06