Work 2.0. – Versiunea office friendly


Data publicării: 21/07/2011

text de Ana-Maria Ciobotaru

Imagineaza-ti cum ar fi sa vii intr-o dimineata la munca si sa nu recunosti niciun coleg dar pana la ora pranzului sa ai deja trei prieteni in plus pe Facebook sau sa aveti un draft de proiect foarte cool. Sau atunci cand te duci sa lucrezi in cafeneaua aia care iti place sa nu mai fie niciun ospatar care sa te intrebe din cinci in cinci daca mai comanzi inca o cafea.

Daca esti freelancer sau muncesti de-acasa, exista spatii unde poti lucra linistit fara respiratia sefului in ceafa si cu colegi din domenii diferite care sa te inspire si de la care afli mereu lucruri noi. Si mai ales, nu de unul singur. Acestea se numesc co-working spaces. Spatii unde oameni care nu lucreaza de la un birou fix, unde profesionisti independenti pot veni sa munceasca. Acestora li se asigura toate facilitatile, birouri, acces la internet, sali de conferinte, inclusiv securitatea materialelor lasate in acest spatiu.

Birourile la comun exista de cateva zeci de ani iar termenul de „co-working space” a fost inventat de Bernie DeKoven in 1999. Insa trendul a fost lansat in 2005 de Brad Neuberg, programator pentru Google in San Francisco. El a invitat cativa colegi freelanceri sa se intalneasca de cateva ori pe saptamana intr-un apartament pe care el il numea “Hat Factory“. Iar de aici ideea a prins si s-a raspandit. In ziua de azi exista cel putin unul in fiecare mare oras. Taxele pot fi zilnice, saptamanale sau pe numar de vizite. De exemplu, in Berlin, un birou cu acces la toate facilitatile la Club Office costa €99 pe luna.

Co-workerul tipic are in medie 34 de ani si lucreaza in industrii creative si new media, programare si IT. Conform unui studiu Deskmag numarul spatiilor s-a dublat in 2010 ajungand in prezent la peste 800 in lume, la fel si numarul celor care il folosesc.

E mai ieftin decat sa inchiriezi un birou, poti sa faci un networking de cinci stele si sa-ti pui pe picioare proiectul la care visai de mult. In plus, iti separi sanatos casa de birou.

Un bun exemplu pentru cat de cosmopolite sunt aceste spatii este Studiomates din Brooklyn, NY. Aici se aduna regulat Tina Roth Eisenberg, fondatoarea Creative Mornings, web developerii de la Fictive Kin, cei trei designeri de la Workshop care fac aproape toate materialele printate pentru conferintele TED si pentru Filarmonica din New York si Maria Popova, de la Brainpickings.

Iar in Danemarca Henriette Weber a amenajat o unitate co-working pe apa, intr-o ambarcatiune reconditionata care va avea o capacitate de patru persoane.

In aceste spatii vietuieste noua specie de oameni office. In locurile unde se intalneste independenta cu networking-ul se naste creativitatea, de exemplu proiecte ca bit.ly sau Chartbeat au luat nastere intr-un astfel de spatiu numit Betaworks din New York.

Co-working spaces in Romania: CoworkingBucharest si BucharestHubb si unul in Timisoara – CoworkTm.

Daca plecati cu treaba afara iata cele mai tari co-working spaces din Europa:

Wostel, BerlinNeukölln district

The Hub, Bruxelles – parte a retelei de co-working spaces Hub

Cowork Lisboa, Lisabona

–  La Cantine, Paris – in inima Montmartre

–  Cowo 360, Roma

The Cube, Londra

Gaseste-ti propriul co-birou pe www.deskwanted.comwww.loosecubes.com sau pe desktimeapp.com.

Lista tuturor spatiilor de tip co-working din Europa AICI.

Lista spatiilor de tip co-working din lume AICI.