Concluzii de cercetare

Despre proiect | Ateliere & intervenții InsightsCampanii | Broșura „Generația nevorbită”


Între octombrie 2016 și ianuarie 2017 am descins pe băncile liceului pentru un proiect care ne-a întinerit cu vreo 15 ani. Prin „In a Relationship” ne propunem să-i ascultăm mai bine pe adolescenți: să aflăm de la ei ce le face să funcționeze și ce le distruge relațiile și cum, la primele lor relații, se raportează la violența de cuplu. Fiind dedicat adolescenților, ni s-a părut natural să-l și co-creăm împreună cu ei – de la metodologia de cercetare la ilustrație și comunicare -, așa c-am strâns o echipă cu o medie alarmantă de vârstă (17,7 ani) pe care am pus-o la muncă.

În două luni am reușit să ajungem la aproape 1.500 de adolescenți, din 80 de orașe din România, care ne-au vorbit deschis despre unele lucruri despre care nu au fost întrebați niciodată. Am aflat ce așteptări au de la oamenii cu care intră în relație și care sunt cuplurile din filme și seriale cu care vor să semene. Am mai aflat cât de prețioasă le este intimitatea și cum totuși ar fi gata s-o împartă cu o persoană pe care o iubesc. Ce nu ar ierta niciodată de la persoanele dragi și care sunt situațiile în care nu se simt ok. Că reușesc să distingă violența atunci când o văd, dar că admit mai puțin c-ar putea să li se întâmple lor. Că vor să vorbească despre asta, dar mulți dintre băieți au impresia că nu se cade s-o facă. 

Adolescenții: martori imuni

2 din 3 adolescenți spun c-au fost martori la o scenă de violență fizică și/sau verbală într-un cuplu de vârsta lor.

Mult mai puțini, 2 din 10, au recunoscut că au fost loviți într-o ceartă cu prietenul/prietena. Dintre aceștia, 2/3 sunt băieți, care însă au privit cu amuzament faptul că prietena lor i-a lovit, sau au considerat că a fost o violență binemeritată. 18% au recunoscut c-au fost violenți la rândul lor: 13% fete și 5% băieți.

Nu e cool ca băiat să te bată o fată, dar ca fată e cool să bați un băiat, îți permiți, că băiatul nu are voie să dea în tine”, a răspuns unul dintre băieții intervievați de cercetători.  Dacă este surprinzător că fetele sunt mai degrabă violente în cuplurile de liceu decât băieții, cel mai tare ridică semne de întrebare faptul că mult mai mulți se declară martori la violență dar nu recunosc să fi fost vreodată implicați într-o situație similară în cuplu.

1 din 2 fete și 2 din 5 băieți spun c-au intervenit într-o astfel de situație de violență: i-au separat pe cei aflați în conflict, le-au dat sfaturi (cele mai multe dintre fete), iar 10% dintre băieți au folosit la rândul lor violența fizică sau verbală. Cei mai mulți dintre cei care declară că nu au intervenit spun că nu au făcut-o pentru că că orice problemă se rezolvă în cuplu, iar conflictul nu îi privea: „cearta lor nu a mea”, „lucrurile se rezolvă în familie” sau „e treaba lor”.

Intimitate și abuz

32% dintre fete și 28% din băieți recunosc că persoana cu care au fost sau sunt într-o relație le-a citit mesajele de pe telefon.

Jumătate dintre ei au avut o reacție negativă, au fost dezamăgiți, s-au supărat pe persoana respectivă și/sau au discutat cu ea despre asta. 1/3 dintre fete și băieți au recunoscut că au verificat la rândul lor mesajele prietenului/prietenei, dar mai mult de 1/3 dintre cei care au făcut-o declară că aceștia nu au fost deranjați de încălcarea spațiului privat.

„Nu avea nimic de ascuns” este o justificare care s-a repetat de multe ori în mărturiile adolescenților, pe care o putem corela cu modelele lor romantice unde iubirea totală presupune, în acest caz, o anihilare a spațiului intim al fiecăruia atunci când se află în cuplu. Ori controlul excesiv într-o relație este o formă de abuz emoțional care poate duce la probleme de încredere de sine și depresie și poate escalada în situații mai grave.

Mai mult de jumătate dintre adolescenții care spun c-au avut deja o relație s-au confruntat cu răspândirea de zvonuri despre ei după încheierea relației. Liceenii se declară foarte afectați de bârfele care îi privesc, mai ales când sunt inițiate de persoane cu care au fost în cuplu, dar ¼ dintre ei recunosc că fac și ei același lucru la sfârșitul unei relații.

Am o problemă cu mine

Violența nu apare din cauza unei probleme cu adolescentul cu care se află agresorul într-o relație, ci cu sine.

Cauzele identificate de cercetătorii adolescenți sunt insecuritatea, nesiguranța, educația, presiunea grupului sau mediul în care trăiești. Percepția tinerilor este că violența apare din posesivitate și din dorința de a controla, pentru a nu rămâne singur, și este deseori o reacție impulsivă, care ar putea fi mediată. Absența unor repercusiuni reale sau a unor consecințe într-o situație în care ești violent însă plasează violența în normalitate. Declarativ, mulți dintre adolescenți condamnă violența, cred că orice formă de violență contrazice respectul pe care ar trebui să-l aibă față de persoana cu care sunt în relație și sunt împotriva ei. Deși majoritatea consideră că ar trebui să se vorbească mai mult despre asta, băieții sunt destul de refractari la subiect și au fost cel mai dificil de abordat de cercetătorii noștri adolescenți (411 băieți dintr-un eșantion de 1.131 respondenți).

Adolescenții au nevoie de respect, sinceritate & asumarea cuvântului dat

Adolescenții suferă din cauza faptului că sunt tratați mai degrabă ca niște copii și se simt subestimați.

Comunicarea este foarte importantă pentru adolescenți, doar așa ajung să aibă încredere în cineva, prin conversații lungi și simțind că interlocutorul este interesat de ce au să spună. Liceenii se simt relaxați alături de persoanele cărora le pot spune și detalii aparent nesemnificative („îmi place ceaiul neîndulcit”), dar care fac parte din ceea ce sunt. Respectul și încrederea sunt dezideratele cele mai importante pentru ei în relațiile cu ceilalți, care reies din calitățile pe care le caută la un partener și la o relație dar și din ce NU își doresc.

loialitate și fidelitate (efectivă, în promisiuni, așteptări)
sinceritate (deschidere, onoare, respectarea cuvântului dat)
o comunicare bună cu celălalt (înțelegere, simțul umorului, compatibilitate)

vs.

așteptări înșelate (trădare, infidelitate & minciună, lipsă respect)
stare de disconfort fizic/psihic (control excesiv, certuri, posesivitate, insistențe)

„Trădarea” este cauza principală a despărțirii cuplurilor adolescente.

Mai mult de jumătate dintre adolescenți (fete și băieți) au declarat că nu ar putea trece peste infidelitate în relație, 32% dintre băieți și 42% dintre fete nu ar suporta minciuna. 13% dintre fete s-ar despărți în caz de violență fizică sau psihică. În cercetarea față în față, multe dintre fete declară că se simt prost atunci când băieții flirtează prea insistent cu ele, le ating fără să le ceară voia sau au un limbaj vulgar. Mulți dintre băieți invocă la rândul lor insistența fetelor ca fiind o problemă, nu suportă să fie controlați, să primească prea multe mesaje, sau să fie șantajați emoțional prin mesaje, care pot merge până la amenințări cu sinuciderea. Pe termen mai lung, mai mulți băieți decât fete declară că ar trece peste orice ca să rămână cu persoana cu care sunt (9% versus 3%).

Implică-te!

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
DONEAZĂ