IN A RELATIONSHIP

Despre proiect

Cercetare | Ateliere & intervenții Insights | Campanii Broșura „Generația nevorbită”


„In a Relationship” este un proiect parte din Campania Respectului, iniţiativa AVON de luptă împotriva violenţei domestice şi dedicat adolescenților din România.

In a Relationship pune accentul pe un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților din timpul liceului: primele relații de dragoste – ce le face să funcționeze și ce le distruge. Pentru a fi relevant pentru ei, am co-creat proiectul cu tineri, de la partea de metodologie, până la grafică și comunicare.

Misiunea proiectului este să facem liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu și să prevenim violența din timpul liceului, sâmburele violenței domestice de mai târziu. Prin violență înțelegem abuzuri fizice, emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice (online).

Lansat în septembrie 2016, proiectul In a Relationship a produs o cercetare națională pe aproape 1.500 de adolescenți, realizată de 10 cercetători de vârsta liceului (aici puteți răsfoi broșura), un atelier de ilustrație și o expoziție care a rezultat din asta, de lucrări realizate de liceeni, mai multe intervenții publice și un atelier interactiv pe care psihologi sau traineri îl pot susține cu grupuri de liceeni, pe tema abuzurilor relaționale. În acești aproape 2 ani, am fost în contact cu un număr mare de liceeni, de la care am aflat multe insighturi despre relațiile dintre ei, dar și cu părinții sau profesorii lor. O parte din ele pot fi găsite aici.

Pagina de Facebook In a Relationship
Site Campania Respectului


1. CERCETAREA

În prima etapă, am lansat un concurs pentru 10 posturi de „cercetător”, deschis către toți adolescenții din România cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Am primit 270 de aplicații, din care am ales 10 pentru a fi cercetători „In a Relationship”.

Cei 10 cercetători adolescenți au fost cei care mai departe au strâns informațiile și alături de care am identificat premizele cercetării, pornind de la întrebarea: DE CE EXISTĂ VIOLENȚĂ ÎN RELAȚII LA LICEU?

Am identificat împreună cu ei, într-un focus grup de o zi, moderat de Vlad Tăușance, cauze personale ale violenței, atât interne (nevoie de confirmare, așteptări nerealiste, frica de a rămâne singur), cât și externe (mediu familial ostil, posibilități financiare reduse, obișnuință cu abuz emoțional și manipulare) dar și cauze societale, cum ar fi lipsa modelelor feminine, lipsa unor sancțiuni specifice sau explicite (violența nu are, de multe ori, consecințe) și un set de valori patriarhale transmise din generație în generație.

Majoritatea răspunsurilor au fost colectate online. Fiind întrebări care intră în intimitatea adolescenților, chestionarul online, cu întrebări deschise, le-a permis să răspundă sincer, fiindu-le respectată confidențialitatea răspunsurilor.

După o lună de cercetare, 1.131 de liceeni din România au răspuns întrebărilor chestionarului online „In a Relationship”.

270 de respondenți la chestionarul inițial, din 80 de orașe
1.131 de respondenți chestionarul „In a Relationship”, din 30 de orașe
100 de intervievați live

=> Un eșantion masiv de aproape 1.500 de adolescenți din România 

Studiul „In a Relationship” este unul de tip non-probabilist. Datele nu sunt reprezentative la nivel național și nu pot fi extrapolate la nivelul liceenilor din România, ele au un caracter exploratoriu, oferind insight-uri despre atitudinile și comportamentele adolescenților.


2. INTERVENȚII & ATELIERE

Odată definitivată cercetarea, proiectul In a Relationship a ieșit din birouri și online ca să comunice rezultatele și pentru a deschide discuția despre relațiile în timpul liceului cu cât mai mulți oameni, adolescenți sau adulți. În primăvara lui 2018, pornind de la toate datele adunate de la începutul proiectului, am gândit împreună cu Silvia Guță, psihoterapeută și trainer, ateliere interactive dedicate unui număr de 12-20 de adolescenți, pe care le desfășurăm în cadrul unor evenimente cu public adolescent, sau, la cerere, în săli de clasă.

Urmează : ateliere In a Relationship la Festivalul național de teatru tânăr Ideo Ideis (Alexandria, august 2018), Festivalul PLAI (Timișoara, septembrie 2018), Festivalul Internațional de Literatură și Traducere FILIT (Iași, octombrie 2018)


3. CAMPANII

Ziua non-violenței în școli (30 ianuarie 2017)

Am comunicat rezultatele cercetării cu ocazia Zilei Internaționale pentru non-violență în școli, 30 ianuarie, pe care le-am reunit sub titlul „Generația nevorbită are cuvântul”. Le găsești aici & aici poți să răsfoiești broșura.

Ziua Adolescentului (14 – 16 mai 2017)

Deși mai nimeni nu știe despre ea, Ziua Adolescentului se sărbătorește în a doua duminică din mai a fiecărui an. Am profitat tocmai de această lipsă de comunicare pe tema adolescenților pentru a pune la cale o campanie online de awareness pe tema violenței de cuplu la adolescenți. Campania a fost gândită pro-bono de agenția Friends \ TBWA iar la baza ei au stat niște bannere cu mesaje, care au jucat rolul unor potențiali parteneri abuzivi. Poți vedea mai multe aici.

Test de relație (iulie – august 2018)

Împreună cu Silvia Guță, psihoterapeută și trainer, am gândit un test de relație complex, care să scoată în evidență riscurile potențiale de abuz din relații. L-am testat împreună cu un grup de 50 de adolescenți și în urma feedback-ului primit de la ei am gândit ultima variantă de întrebări. Testul îl poți face aici, iar campania video care îl însoțește va fi disponibilă pe pagina de Facebook a proiectului și pe pagina de YouTube FFFF.


livia f


4. Echipa proiectului 

Fundația Friends For Friends:Beatrice Weber (director programe), Vlad Tăușance (designer proiect), Karin Budrugeac (project manager), Silvia Guță, Ingrid Weber, Zenaida Tătaru 
AVON România: Alexandra Maier, Denisa Mihai, Loredana Ciubotaru
Ilustrații: Livia Fălcaru www.liviafalcaru.com
Grafică & identitate vizuală: 2016 – 2017: Cristina Cazacu, Friends \ TBWA 2018: Paul Nedelcu, Friends \ TBWA
Social media: 2016 – 2017: Roxana Caia
Sociolog cercetare: Oana Ganea
Recodificare rezultate cercetare: Ana Roșculeț (mulțumiri: Ștefan Boștinaru, Andreea Mardare și Diana Moțoc)
Fotografi: 2016: Larisa Baltă, 2017: Radu Moldoveanu, 2018: Matei Bumbuț
Video: 2016-2017: Andrei Martalog
Campanie 2017: copywriter – Teodor Chiripuci, Friends \ TBWA, Vlad Mareș, Friends \ TBWA
Campanie 2018: copywriter – Teodor Chiripuci, Friends \ TBWA, fotografii & video – Claudiu Popescu, voce – Markstadt

Cercetători (cei 10 liceeni selectați, toamna – iarna 2016): Ștefan Boștinaru (Râmnicu Vâlcea), Andreea Dumitrescu (București), Andreea Mardare (Negrești, Vaslui), Diana Moțoc (Bistrița), Bianca Murzea (București), Ana-Maria Pirianu (Craiova), Diana Smeu (Bacău), Andrei Gabriel Stupu (București), Ioana Vartolomei (Iași), Lena Vasile (Galați).

Ilustratori (expoziția In a Relationship, primăvara 2017): Ingrid Enache (Constanța), Adrian Popa (București), Cristian Rosiu (Constanța), Raluca Docan (Iași), Monica Neagu (București), Martha Goldstein (București), Cristina Iancu (Deva), Bianca Atomei (Iași), Bianca Ivan (Galați), Mihai Simion (Constanța), Andreea Radu (Brăila), Bianca Stăncescu (Brașov), Teodora Bîrliba (Moreni), Ana-Maria Gușu (București), Andra Semciuc (Galați), Daniel Lupu (București).

Ilustratori (mural @Street Delivery iunie 2017):
1. Iioana https://www.facebook.com/doubleiie/
2. Irina Mocanu https://www.behance.net/irinamocanu 
3. Alina Marinescu https://www.behance.net/alinamarinescu 
4. Serebe https://www.facebook.com/serebe.ro/ 
5. Livia Fălcaru https://www.facebook.com/lfillustration/ 
6. Anca Norilor https://www.facebook.com/Nori.dust 
7. Max Dima https://www.behance.net/CoonOne 
8. Fio https://www.facebook.com/Madalina.five 
9. Andra Semciuc https://www.facebook.com/profile.php?id=100005536936137 
10. Wanda Hutira https://www.facebook.com/wanda.hutira/ 
11. Lettering : Livi Po https://www.facebook.com/popalyviyana 

Participanți focus grup pentru ateliere (primăvara 2018):Maria David, Ana Alexandra Băcescu, Andreea Dumitrescu „Dumi”, Radu Moldoveanu, Lucas Bran, Valentina Kocsis, Răzvan Pantor, Ana Maria Todoran, Ionuț Stănescu „Andu”, Ana Trif, Maria Persu, Adora Păun.

Mulțumiri: Anca Băcilă, Friends \ TBWA; Cornel Preda, Friends \ TBWA; Dan Neagu, Friends \ TBWA; Roxana Roman, Friends \ TBWA; Emil Ciucur, Markstadt; Evelin Bundur, Ioana Șopov & Paula Rusu, Visual Playground; Cristian Neagoe, Street Delivery

Implică-te!

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
DONEAZĂ