Bursele Superscrieri/Avon prezintă materialele publicate


Data publicării: 23/09/2014

Mărturie pentru jurnalismul de calitate – cele 3 materiale realizate prin Bursele Superscrieri/Avon

Trei burse, trei echipe de jurnaliști și fotojurnaliști români, trei luni de intervievat, analizat, fotografiat, verificat informații, citit legi, studii, statistici, scris, rescris, editat. Proiectul experimental imaginat în primăvara acestui an de Fundația Friends For Friends – al cărui scop a fost de a construi un cadru articulat prin care mediul de business să poată susține, printr-un program de burse, jurnaliștii și fotojurnaliștii români care vor să lucreze materiale de profunzime, amănunțit documentate și atent redactate – își arată primele roade. Materialele realizate pe parcursul ultimelor luni în cadrul Burselor Superscrieri/Avon – e vorba de trei proiecte pe tema violenței domestice, finanțate cu câte 1.000 euro fiecare – au ajuns la vremea publicării.

Cele trei proiecte s-au materializat mulțumită programului Bursele Superscrieri/Avon, organizat de Fundația Friends For Friends (FFFF.ro) și Avon România. Selecția de proiecte a demarat în aprilie, iar concurența a fost neașteptat de mare pentru un program nou-lansat: pentru cele trei burse au aplicat 42 de echipe candidate, câștigătorii fiind selectați de un juriu format din 7 jurnaliști experimentați și un reprezentant Avon.

Programul de burse este cea mai nouă extensie a unui proiect care deja a prins rădăcini în România: e vorba de Premiile Superscrieri – o competiție care, de patru ani încoace, susține jurnalismul narativ și scrierea creativă de non-ficțiune din România. “Misiunea noastră declarată este de a încuraja și crește autori care, prin forța scriiturii lor, aduc în fața publicului relatări mai robuste, mai documentate, mai puțin frivole, care în final să poată genera schimbarea unei societăți tot mai ușor de manipulat și antagonizat”, spune Sorin Trâncă, președintele Fundației Friends For Friends.

Primele trei materiale realizate prin programul Burselor Superscrieri/Avon au fost deja publicate. Iată unde le puteți citi:

1. “Fără antecedente penale”

Proiectul jurnalistei Elena Stancu și al fotografului Cosmin Bumbuț, a apărut în numărul din această toamnă al Esquire România. Materialul va fi publicat și online, în luna octombrie, pe site-ul www.teleleu.eu. “Fără antecedente penale” pornește de la povestea unui cuplu zguduit de pusee de violență domestică care degenerează, tragic, în crimă, și sfârșește prin a spune o poveste chiar mai tulburătoare: aceea a unui sat de oameni gospodari care știu și văd ce se întâmplă, dar aleg să tacă în loc să se pună în calea unei fărădelegi petrecute în cadru privat. Pentru partea de documentare, Elena și Cosmin au petrecut câteva săptămâni în satul în care s-a petrecut crima – e vorba de Rășinari, județul Sibiu. Fără bursa Superscrieri/Avon, spun ei, le-ar fi fost greu să lucreze la un astfel de material pentru că nicio redacție nu le-ar fi pus la dispoziție resursele de care aveau nevoie pentru a lucra la un proiect care s-a întins, cu totul, de trei luni:

“Într-o țară în care redacțiile nu sunt dispuse să investească în materiale ample, de lungă durată, o astfel de bursă este salvatoare. Nouă ne-a oferit ocazia să documentăm un caz de violență domestică într-o comunitate tradițională, în care oamenii nu se bagă în familia altuia. Am aflat astfel povestea unui sat care, fără să vrea, a fost complice la o crimă”, spune Elena Stancu.

2. “Cu jumătate de inimă”

Proiectul jurnalistei Lina Vdovîi și al fotografului George Popescu – publicat pe platforma online Casa Jurnalistului – a pornit de la o întrebare simplă: este ordinul de protecție, introdus în România acum doi ani, un instrument care vine cu adevărat în ajutorul victimei? Nu cumva buna intenție a legiuitorului se destramă, implacabil, sub presiuni birocratice, lipsa unei metodologii unitare, istețimea agresorilor în a ocoli litera legii și lipsa de determinare a instanțelor de a pedepsi încălcarea ordinului de protecție? Materialul Linei și al lui George împletește trei povești ale unor femei diferite poate ca educație și aspirații, dar unite prin faptul că și-au dus frica și disperarea în fața justiției.

Cei doi co-autori spun că bursa de 1.000 de euro le-a dat șansa “de a face documentare pe teren, scriere și editare pe îndelete, așa cum se mai face în foarte puține redacții din România – a fost o experiență la finalul căreia pur și simplu ne-am așezat, ne-am tras sufletul și ne-am bucurat de-un material muncit pe brânci”.

3. “Toată lumea din familia noastră”

Proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu și Oana Sandu și al artistei vizuale Solène Cesbron este o serie de 14 narațiuni a căror miză e aceea “de a scoate la iveală cât mai multe dintre nuanțele violenței în familie, de la violență verbală, emoțională, economică până la violența fizică”, după cum spun autoarele; sunt copii, soții, iubite, colege, asistenți sociali, polițiști, coordonatori de adăpost care s-au confruntat în diverse forme cu violența verbală, fizică, economică și sexuală. Poveștile scrise de cele două jurnaliste au fost publicate pe platforma online violenta.decatorevista.ro; selecțiuni din material puteți citi însă și în numărul 17 al Decât o Revistă. Iar acesta nu e, spun autoarele, punctul final al proiectului, care va continua și post-bursă.

“Ne-am dat seama în timpul documentării cât de important este să nu lăsăm acest subiect sub preș și să convingem cât mai mulți oameni să vorbească despre asta, ca să învățăm cu toții. Tocmai de aceea vrem să găsim puterea de a continua seria de narațiuni – vrem ca proiectul să aducă mai multe perspective unui subiect social despre care adesea fie credem că știm totul, fie despre care nu prea vrem să vorbim”.

Schimbă însă oare aceste trei povești ecuația? Mona Dîrțu, care s-a ocupat de partea de mentorat a celor trei echipe, crede că formula inaugurată prin Bursele Superscrieri/Avon și-a împlinit misiunea:

“Pe de o parte, jurnaliștii devotați meseriei – cei rari, gata să facă efort pentru un interviu în plus, o fotografie în plus, o verificare în plus, un sinonim în plus – își găsesc, în astfel de proiecte, un sens profesional. De cealaltă parte, companiile au prilejul, în sfârșit, de a sprijini în mod direct jurnalismul de calitate”.

Prin parteneriatul cu Avon, FFFF a creat de fapt un nou mecanism de suport pentru autorii de “non-ficțiuni care schimbă lumea”, spune Beatrice Weber, președintele executiv FFFF.

“Am reușit, împreună cu Avon, să facem posibilă publicarea a trei materiale complexe, de substanță, care poate altfel nu ar fi căpătat formă. Putem spune, acum, că formula lansată cu Avon a funcționat și suntem gata să extindem programul de burse prin parteneriate cu alte companii interesate să susțină scriitura creativă pe diverse tematici”, a încheiat Beatrice Weber.

Publicațiile care vor să preia cele trei materiale realizate la Bursele Superscrieri/Avon sunt invitate să scrie la superscrieri@ffff.ro.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numără: HotNews, Șapte Seri, Catavencii, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Dilema Veche, Decât o Revistă, Blitz TV, Marie Claire, România Pozitivă.

Super-mulțumim: Denisa Mihaiu și Raluca Kisescu (Avon România), Mona Dîrțu, Agnes Nicolaescu, echipelor bursiere și, desigur, juriului:  Dan Duca, Liviu Iolu, Mihnea Maruță, Paul Radu, Simona Tache,Vlad Mixich și Vlad Petreanu. Fără ei nu am fi reușit să construim proiectul dedicat burselor și sperăm că acesta este doar începutul.

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: https://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

 

#Despre Premiile Superscrieri

Lansate în 2011, Premiile Superscrieri reprezintă o competiție anuală care promovează jurnalismul narativ și scriitura creativă despre oameni, evenimente și momente reale. Cu un istoric la primele 3 ediții de aproape 1000 de lucrări înscrise, cu peste 50 de câștigători și premii în valoare totală de peste 15 000 de euro, competiția își propune să încurajeze în România acele povești puternice și texte de calitate care informează corect, emoționează, modifică percepții și atitudini. În prezent, competiția se află în plină desfășurare a celei de-a IV-a ediții, autorii de non-ficțiune din România fiind invitați să se înscrie până pe 30 septembrie, pe www.ffff.ro/superscrieri.