Cele Şase pălării gânditoare ale lui Edward de Bono


Data publicării: 10/05/2011

Gândirea eficientă reprezintă o problemă şi o provocare pentru toată lumea, indiferent de mediul de lucru, vârstă sau sex. Aceasta pare premisa de la care psihologul Edward de Bono a pornit pentru a scrie cartea “Şase pălării gânditoare“. Scopul iniţial al lucrării a fost acela de a educa modalitatea de gândire a şcolarilor dar succesul de care s-a bucurat a făcut-o să fie populară şi în mediile de afaceri, companii precum IBM, Federal Express şi NASA adaptând-o nevoilor cu care se confruntau.

De Bono propune să gândimo situaţie care necesită rezolvare din mai multe unghiuri de vedere reprezentate metaforic sub forma a 6 pălării de culori diferite. În acest mod o situaţie va putea fi analizată în întreaga sa complexitate fără ca anumite idei să fie ocolite în detrimental altora.

Pălăria albă este neutră şi obiectivă. Purtătorul acesteia se va lega de fapte obiective şi de cifre.

Pălăria roşie reprezintă patima şi emoţiile. Aceasta va face referinţe la stări sufleteşti.

Pălăria neagră este sobră şi seriosă. Pălăria neagră semnifică de asemenea prudenţa. Ea ne va spune punctele slabe ale unei idei.

Pălăria galbenă este optimistă, reprezintă speranţa şi gândirea pozitivă. Aceasta va evidenţia beneficiile.

Pălăria verde. Este asociată cu vegetaţia şi creşterea fertilă, abundenţă. Purtătorul pălăriei verzi va trebui să poarte rolul de persoana creativă a grupului.

Pălăria albastră este rece, reprezintă cerul iar cum acesta este deasupra toturor şi purtătorul pălăriei va guverna întâlnirea.

Lucrarea ajutându-l astfel nu doar sedinta cat şi  pe purtătorul pălăriei să-ţi dezvolte imaginaţia, provocându-l să adopte un punct de gândire care nu-l reprezintă sau e rar folosit.

Am închis această carte cu nerăbdarea de a o pune cu prima ocazie în practică. Dacă aţi  folosit-o, vă rog să-mi lăsaţi un rând cu impresiile voastre.