Cristi Lupșa: Viața e mai interesantă când o trăiești sub formă de întrebări


Data publicării: 17/09/2015

foto Cristian Lupșa de Alex Gâlmeanu

Între 9-10 octombrie va avea loc cea de-a cincea ediție The Power of Storytelling (PoS pentru prieteni). Cristian Lupșa, editorul Decât o Revistă și inițiatorul conferinței, unul dintre cei care ne-au fost alături chiar de la lansarea proiectului Superscrieri, ne-a răspuns unor curiozități despre eveniment. PoS este, totuși, o conferință unică ca gen în Europa de Est, care se întâmplă o dată pe an în București (și mai nou și la Cluj) adunând povestitori de talie mondială. That’s a wow!

Dacă ar fi să te întorci în timp, care a fost ideea-inimă, nevoia sau dorința principală pentru care v-ați mobilizat să puneți pe roate The Power of Storytelling?

C. L.: PoS a apărut în 2010, la un an după DoR, din nevoia echipei de a aduce reporteri/scriitori/editori pe care îi admiram, mai aproape de noi, ca să ne învețe cum să spunem povești mai bune, mai clare și mai cu impact. Mai precis, prima conferință a pornit de la ideea unui training intern cu doi vorbitori și pentru că unul n-a putut să vină și l-am înlocuit cu trei, ne-am dat seama că avem un line-up de conferință.

În octombrie va avea loc deja cea de-a cincea ediție a conferinței, singura de acest gen din Europa de Est. De ce crezi că e singura?

C. L.: Pentru că încă n-am găsit alta în toată Europa care să reunească atâția povestitori arhi-premiați, oameni de talie mondială, cu nucleul în zona de jurnalism narativ și spus povești adevărate, care e specialitatea DoR. E specială și pentru că extinde conceptul de storytelling dinspre text spre alte media, dar și în afara zonei jurnalistice, în marketing, business sau artă.

Cât de greu e să aduni într-o sală din București povestitori de talie mondială și, mai ales, care e publicul pe care îl convingi cel mai ușor să umple această sală?

C. L.: E greu, dar e și tot mai ușor, pentru că PoS e deja cunoscută în lume, mai ales în sfera de jurnalism narativă, indiferent de media. Publicul pe care îl atragem e extrem de divers și asta ne bucură: avem jurnaliști, numeroase tipuri de freelanceri, oameni de comunicare, antreprenori din industrii creative și nu numai, manageri din companii etc. Și mai important e că an de an avem zeci de participanți străini – anul ăsta vin oamenii inclusiv din China, Finlanda sau Liban.

Cea mai mare mulțumire personală și cel mai tare feedback primit după o conferință.

C. L.: Personal sunt fericit că am putut să petrec timp cu unii dintre eroii mei, scriitori ca Tom Junod, Chris Jones sau Michael Paterniti. Iar feedbackul cel mai tare e cel care se repetă în diverse forme an de an și ne spune că pentru participantul respectiv a fost cea mai tare conferință la care a fost vreodată și că motivul n-are de-a face doar cu calitatea intervenților și a lucrurilor învățate, cât cu faptul că a ieșit din sală cu o energie și o vibrație greu de descris.

O așteptare și o motivație pe care ar trebui să le aibă un participant care vine pentru prima dată la PoS.

C. L.: Să vină pentru că vrea să înțeleagă de ce au poveștile – spuse pe blog, în media, în săli de ședință, în familie – puterea pe care o au când sunt spuse de oameni care stăpânesc uneltele.

Ce schimbare poate aduce PoS să zicem în zece ani, la nivel de societate sau la nivelul industriilor cărora se adresează, prin tot ceea ce oferă oamenilor care au nevoie să își explice viața prin povești?

C. L.: Preferăm să fim modești, deși nutrim speranța că oamenii care învață să vadă și să spună povești vor reuși să ne vorbească (nouă public, prieteni, colegi de muncă) altfel, mai clar, mai cu scop, mai cu emoție. Iar asta, ideal, poate crea lumi mai bune – mai mici sau mai mari.

În 2014 ați organizat și o extensie a conferinței la Cluj. Povestește-ne puțin despre asta.

C. L.: Ideea a venit din faptul că mereu ne plimbăm unii dintre speakeri – cei care pot sta mai mult – prin țară, dar și din faptul că DoR are o comunitate mare în Cluj și am vrut să mergem către ea. În 2014 am făcut un prim test și a fost sala arhiplină. A fost suficient de bine încât repetăm și în 2015. E un eveniment mai intim decât cel de la București și de anul ăsta și cu trei speakeri care sunt acolo în exclusivitate.

Un sfat pentru orice căutător de povești.

C. L.: Să își antreneze zilnic curiozitatea. Viața e mai interesantă când o trăiești sub formă de întrebări decât de certitudini.