Google News Lab: 7 tools pentru storytellers


Data publicării: 24/02/2017

Prietenii de la Google România ne-au făcut o bucurie și au adus un training Google News Lab la noi în sufragerie, special pentru comunitatea Superscrieri.
Beata Biel – media training specialist, jurnalistă de investigații, producătoare de film documentar – ne-a trecut prin tips&tricks mai mult sau mai puțin cunoscute, prin care putem folosi motorul de căutare ca să ne îmbunătățim „preocupările” de storytelleri, fie că suntem sau nu jurnaliști.

Împărtășim câteva notițe cu voi:

1. Public Data
– acces la World Development Indicators cam pe orice sector, prezentate sub formă de infografice.
Datele sunt furnizate de organizații, guverne, Eurostat, Banca Mondială etc. și pot fi inclusiv comparate și embeduite în formă grafică:
https://www.google.com/publicdata/

2. Google Trends search engine
– poți verifica și compara ce-i interesează pe oameni în căutările lor pe internet – dacă credeai că știi multe despre lume, s-ar putea ca unele rezultate să-ți dea un mic reset părerilor pe care le ai deja 🙂
www.google.com/trends

3. Agregator de știri customizabil
– de la domenii, locații, tip de știri, surse favorite, recurență, ne putem seta un fel de Google timeline pe care să primim informațiile care ne interesează cel mai mult:
https://news.google.com/

4. Arhiva de ziare
– o comoară în care găsim zeci de ziare print din toată lumea, scanate și urcate frumos online: 

https://news.google.com/newspapers

5. Biblioteca personală
– pe lângă faptul că Google ne oferă tools ca să putem citi frumos, ordonat, mai are o opțiune de previzualizare/căutat info în unele cărți care nu sunt încă online:
https://books.google.com/

6. Alerte Google
– foarte utile celor care vor să fie la curent cu subiecte specifice, dar și celor care au nevoie de monitorizări pentru proiecte. Setezi cuvintele cheie și primești mail instant sau la anumite intervale cu aparițiile:
https://www.google.ro/alerts

7. Google Voice typing 
– transformă audio în text, cam din orice limbă. De exemplu, dacă ai un interviu, deschizi un Google Doc și setezi din meniul Tools să transcrie ce aude. Nu aude semnele de punctuație, dar, totuși, salvează niște timp.

voice

BONUS – 2 funny facts pe care le-am descoperit împreună cu Beata:

  • Nicio zi fără Horoscop: România este singura țară care are în mod constant (adică permanent) în Top 10 Trending search Horoscopul. Luați de vă distrati, aici
  • Cea mai populară căutare worldwide: What is love?