Masterclass Superscrieri la FILIT, Iași: Irina Păcurariu, Mona Dîrțu, Oana Olariu și Vlad Tăușance


Data publicării: 19/09/2019

Cum ne raportăm pe bune la jurnalism și cât de conștienți suntem de puterea de schimbare pe care ne-o aduce?

Te invităm la FILIT Iași la o discuție despre cum arată jurnalismul astăzi (mainstream & independent) și cum ne păstrăm încrederea în el, fiind pregătiți să filtrăm materialele de presă prin gândire critică.

Încercăm să vedem și care e super puterea noastră de cititori responsabili și co-implicați în poveștile pe care le ducem mai departe. Vorbim despre cum ne menținem „igiena” de cititori în era post-adevărului și a fake news-ului, cum triem informațiile care intră în viața noastră și cum putem contribui la impactul unor subiecte care pot schimba lumea.

💠 JURNALISTE INVITATE: Irina Pacurariu, Mona Dîrțu, Oana Olariu
💠 MODEREAZĂ: Vlad Tăușance

💠 INTRARE LIBERĂ, PE BAZĂ DE ÎNREGISTRARE AICI:
https://forms.gle/UuumhfabcdPFjYuKA

💠 EVENIMENT UTIL: jurnaliștilor, publicului interesat de presă de calitate, profesioniștilor din industria comunicării, organizațiilor, studenților, scepticilor și nu numai.
______
DESPRE INVITAȚI

⭐️ Irina Păcurariu ⭐️
Este realizatoare şi producătoare de emisiuni la TVR. A fost primul reporter român care a realizat un documentar în Himalaya – „Ţara Şerpaşilor”, desemnat şi cel mai bun documentar al anului de APTR. A primit numeroase premii, cele mai importante fiind: Jurnalistul Anului pentru documentarul „Marţi, Joi, Sâmbătă”, Premiul Consiliului Naţional al Cinematografiei pentru reportajul „EU – marginea Europei”– si cele şase premii APTR, între care trebuie amintit Marele Premiu APTR pentru reportajul „Codrina”. A urmat stagii de pregătire la BBC, Thomson Foundation, Discovery Campus, France 3, ARD, Circom Regional. Printre cele mai importante programe realizate şi prezentate se numără: „Poveşti în halate albe”, „România deşteaptă”, „Zona Zero”, „Culoarele Puterii”, „Poveste fără sfârşit”, „Mari români”, „Un european ca mine”, „Cealaltă Românie”, ultimul dintre acestea vorbind despre românii care au ales ca soluție de supraviețuire, o țară de împrumut.

⭐️ Mona Dîrțu ⭐️
S-a pregătit să devină profesor de chimie și fizică, dar a devenit jurnalist, meserie pe care a făcut-o aproape 20 de ani deopotrivă în presa generalistă, în fosta rețea de ziare Monitorul, în cea de business, ca redactor șef la Business Magazin și MONEY EXPRESS și în digital, ca director al diviziei online a TVR. În 2012 alege calea antreprenoriatului, dezvoltând proiecte de business storytelling, training, e-learning. În plus, este writing coach, continuă să se implice în proiecte de jurnalism și scrie pe teme de business și media pe blogul său, monadirtu.ro.
Este co-autor al cărții „Cei care schimbă jocul” (2014) împreună cu Andreea Roșca.
În fiecare luni realizează newsletter-ul Moday Memo.



⭐️ Oana Olariu ⭐️
Din 2009, Oana intermediază primul contact cu reportajul și interviul pentru juniorii în Jurnalism din Iași. Colaborator Radio România Cultural și fost bursier Superscrieri (2017), a trecut prin școala de presă de la Opinia Studențească. După mai mulți ani de implicare în ONG-uri civice, pentru construcție comunitară, s-a convins că jurnalismul narativ, cu miez și context bine articulat, însănătoșește comunitățile și le imunizează la populism, ură și manipulare. Ultimul documentar la care a lucrat urmărește cum au reușit spaniolii să aducă democrația directă în primăria Madridului, după patru ani de proteste în stradă.



⭐️ Vlad Tăușance ⭐️
Vlad este designer de experiențe de învățare și consultant de strategie în comunicare. Lucrează alături de agenția Argo din Iași și alături de Fundația Friends For Friends din București. În ultimii ani a fost alături de organizații neguvernamentale din țară în proiecte de comunicare, branding și strângere de fonduri, colaborând cu finanțatori precum Romanian-American Foundation și Fundația pentru o Societate Deschisă.
A participat, în calitate de speaker sau moderator, la numeroase conferințe și evenimente din zona culturală – Linked Culture Timișoara, FILIT Iași, EEMC Sibiu – sau din domeniul marketingului și comunicării.
A coordonat, în calitate de director artistic, dosarul de candidatură al orașului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Ocazional semnează în calitate de scriitor și jurnalist.

—–
Superscrieri este un proiect al Fundației Friends For Friends (www.ffff.ro), care din 2011 încurajează jurnalismul onest și de calitate din România – acel tip de jurnalism care poate da cititori mai conștienți de lumea în care trăiesc și mai avizați să acționeze pentru schimbarea în bine.

Sub umbrela Superscrieri s-au dezvoltat mai multe proiecte, pe lângă premiile oferite jurnaliștilor de 9 ani, la Gala Superscrieri – programe de burse, seminarii, întâlniri dintre autori și cititori la Zilele Superscrieri, câteva proiecte editoriale, newsletterul lunar Superscrierile Lunii și altele. Nu ar fi fost posibile fără viziunea unor susținători de cursă lungă, care investesc de câțiva ani buni pentru ca noi să reușim să aducem Superscrieri mai aproape de oameni: BRD – Groupe Societe Generale, FAN Courier, Medlife sunt prieteni de bază cărora le suntem recunoscători.

💠 Poți susține aici proiectul și primești cartea Superscrieri 2.0, care adună cele mai bune materiale premiate la edițiile 2015-2017: https://ffff.ro/doneaza/