8/8: Superscrierile Lunii Iulie


Data publicării: 08/08/2018

Chiar de-i vară și atmosferă de vacanță, ne bucurăm să tot descoperim munca neobosită a jurnaliștilor.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

*Mulțumiri super-speciale acelor super-jurați neobosiți, care ne conectează cu cele mai puternice povești actuale și lui Marius Cosmeanu, autorul newsletterului Savantgarde, invitat să contribuie la lista de recomandări.

SUPERSCRIERILE LUNII IULIE

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Războiul imaginar cu „asistații sociali”
Diana Meseșan, ilustrații de George Roșu (Scena9)
https://goo.gl/stjeZB

Oamenii își pierd ajutorul social dacă refuză o singură dată un loc de muncă oferit sau un curs de calificare. Chiar dacă locul de muncă oferit e în afara localității și omul nu are cum să ajungă acolo, pentru că nu există mijloc de transport. Chiar dacă acel loc de muncă e foarte prost plătit. (În varianta anterioară a legii, ajutorul se pierdea la trei locuri de muncă refuzate.) Dacă pierd ajutorul, pot să mai aplice pentru el abia peste 12 luni.

 


Viața secretă a țărăncilor noastre (video)
Alina Păduraru, Cristian Delcea, Laurențiu Ungureanu (Recorder)
https://goo.gl/CFpuRV

Ce înseamnă să fii femeie tânără și să locuiești într-un sat din România, la zeci de kilometri de cel mai apropiat spital, să crești într-un mediu în care vizita la medic e văzută ca un lux, să nu-ți cunoști corpul și să rămâi însărcinată. Să ajungi pentru prima data în fața unui ginecolog, cu teamă și rușine, și să pleci de acolo umilită după un consult și mai multe cuvinte arogante. Să te gândești la avort, dar să fie prea târziu. Să nu ai bani să schimbi doctorii după preferințe, să renunți la drumurile la oraș, să naști acasă, în căruță sau pe prispă, ca acum 100 de ani.

 


OAMENI ȘI BULDOZERE. Un veac de singurătate pentru Corabia, un ”genocid cultural” pentru romi. ”Sunt țigancă, vreau să mor țigancă”
Sorina Ionașc, Ștefan Pană (Libertatea)
https://goo.gl/tKZ8JV

Suntem un popor care are și bune, și rele. Toate popoarele de pe glob fac lucruri urâte, nu există un popor care să n-aibă un hoț sau un criminal. Nu contează că e țigan sau altceva’. Corabia este unul dintre modelele de succes ale comunității rome. Nu e artist internațional, nu studiază la Harvard și nu a luat vreun premiu Nobel. Dar este o femeie, o mamă, un om, un rom care a luptat pentru drepturile celor ca ea, indiferent de etnie. Corabia vrea doar ca umanitatea să fie dincolo de rasă și fix asta face: îi învață pe ceilalți cum să fie mai toleranți cu alte culturi.


Toți la mare pe banii statului: cursurile de vară storc bugetele celor mai sărace comune
Cristi Zavastin (Reporteris)
https://goo.gl/qcQUQr

Angajat în Primăria Vlădeni se duce la Băile Felix să se specializeze, pe o cazare de 6.100 de lei! Unul nu s-ar duce să se perfecționeze la Vaslui, în mijlocul verii, cu 1.000 de lei camera o săptămână. Comuna Ion Neculce, din coasta orașului Târgu Frumos, trimite 9 funcționari la mare, la cursuri de Contabilitate. Vlădeniul dă 30.000 de lei pe cazări la Riviera și Florida, e-adevărat, hoteluri de 3 stele din Mamaia. În Vlădeni, în schimb, te îneci în noroaie și școlile au WC-urile în curte. Firmele care organizează perfecționările fac profituri consistente, sute de mii de euro/an, cu marje de 70% din cifra de afaceri.


Omul nostru din Monaco
Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele (Să fie lumină)
https://goo.gl/ezAy5E

Patriarhia Română vrea să vândă un teren de peste cinci mii de metri pătrați, într-o zonă căutată a Bucureștiului, pentru a-și finanța, spune ea, „acțiunile social-filantropice”. Totul pare normal, însă povestea e puțin mai complicată: prețul cerut este sub cel al pieței, cumpărător este tot un om al Bisericii – reprezentantul BOR la Nisa, iar vânzarea ar urma să lase practic fără curte un centru comunitar destinat copiilor săraci și femeilor, cu sau fără copii, aflate în situații de risc.


10 zile fără somn în Bogotá
Cosmin Popan (Scena9)
https://goo.gl/4yuGiY


Cosmin Popan este doctor în sociologie și cercetător la Manchester Metropolitan University. Îl interesează mobilitățile urbane & bicicletele. Recent, a fost invitat în Bogotá să susțină un workshop în cadrul unei școli de vară organizate de Universidad Nacional de Colombia. Dacă tot a fost acolo, a scris puțin despre orașul care nu doarme niciodată – despre autobuze miraculoase, „primarul fericirii” sau graffiti-uri anti-imperialiste. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi dacă mergeţi acolo vara asta. Sau în altă vară.


Un ziarist de investigații blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop
Emilia Șercan (PressOne)
https://goo.gl/fSXiq5

După nici 15 minute, fostul ministru și-a încheiat prezentarea, lucrur total neuzual, având în vedere că timpul alocat doctorandului este de o jumătate de oră. „Recunosc că am mai mari emoții decât atunci când am depus jurământul militar”, s-a confesat Pop cu vocea încă nesigură, după ce își ceruse scuze pentru „greșeli” și „bâlbe”.


Omorâtă de infecții și mințită
Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan (Tolo.ro)
https://goo.gl/ajNujW

Expertiza face lumină în cazul dramatic al Georgianei Maxim, tânăra care a intrat în 6 decembrie 2016 în operație și n-a mai ieșit din spital.

Georgiana n-a știut niciodată că, din eroare, în intervenția chirurgicală i s-a secționat măduva.

N-a știut nici că, după operație, a luat două infecții nosocomiale.

——–

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU SUSȚINERE!