Acti-vloggerii nominalizați la Superscrieri #9


Data publicării: 06/03/2020

Ediția #9 a Festivalului Superscrieri îți propune să urmărești 6 vloggeri din noua generație, care fac o super treabă pentru comunitățile online de tineri.

Vlad Petreanu este juratul special care va desemna câștigătorul dintre acești șase finaliști selectați de Bitdefender & FFFF ca nominalizați pentru premiul special „Acti-vloggerul anului”.
Vezi mai jos câteva motive de la Vlad pentru care să dai subscribe pe canalele acestor tineri creatori de conținut.

Acest premiu special este co-creat de Fundația Friends For Friends împreună cu Bitdefender, ca un demers de încurajare a vocilor tinere din zona non-ficțiunii, care iau inițiativă în prezentarea unor situații/tematici cu rol educativ & inspirațional pentru comunitățile tinerilor.

Câștigătorul premiului va fi anunțat pe 23 martie.

NOMINALIZAȚII PREMIULUI SPECIAL
„ACTI-VLOGGERUL ANULUI”

ALUZIVA (Alina Greavu)

Vlad Petreanu: Iată o vloggeriță care, probabil, ține loc de părinte video multor adolescenți care n-au părinți cu așa deschidere. Felul direct, prietenesc și fără fasoane în care abordează teme preocupante pentru tineri e remarcabil (ce să fac dacă vreau să rămân însărcinată/am fost exmatriculată pentru absențe/nu pot să mă las de fumat în sarcină/sexul după naștere/când copilul este gay/abuzuri sexuale etc). În plus, felul în care respectă prima condiție a comunicării personale, directe – adică sinceritatea totală – este tulburător (abuzurile sexuale).

DEZABURIT (Achim Scarlat)

Vlad Petreanu: Omul are un concept și un format, ceea ce e un plus semnificativ. Filmele sunt construite, nu doar „înregistrate” – montajele sunt produse, au grafică, efecte sonore, vloggerul interacționează cu elementele de pe ecran, informația e sintetizată și tradusă în termeni ușor de înțeles și reținut; toate aceste elemente contribuie la atingerea obiectivului, adică educarea civică a privitorilor. În plus, materialele lui sunt documentate și verificate – fact-checked, nu sunt doar experiențe personale (deși câteva din acestea ar mai condimenta conținutul).

MIRCEA BRAVO (Mircea Popa)

Vlad Petreanu: Spontan, plăcut, charismatic, „trece sticla” (touch-screen-ul?), iar naturalețea cu care interacționează cu subiecți întâmplători este fascinantă. E o plăcere să-l urmărești. Spotul “Așa o zâs bunica” este foarte-foarte bun, direct la țintă.

RADU CONSTANTIN

Vlad Petreanu: Mi se pare că-și adaptează perfect mesajul pentru publicul căruia i se adresează. Seria #EștiBine tratează direct, sincer, adesea prin experiență personală, nesiguranțele adolescenților – timiditate, prima dragoste, bullying, auto-acceptarea, depresia, body-shaming etc. Numărul mare de vizualizări și de abonați îi confirmă corectitudinea abordării. Pe de altă parte, Radu împărtășește adesea experiențe personale, care au fost rezolvate tot cu soluții personale, pentru problemele similare cu care se confruntă alții, ceea poate sau nu să ajute, în final (pentru că percepția și impactul aceluiași tip de traumă sunt diferite de la persoană la persoană, până la urmă).

TEQUILA (Bianca Adam)

Vlad Petreanu: E un vârtej de idei și creativitate, ce să mai vorbim 🙂 Super-simpatică și cu idei mișto, deși actele ei de bunătate și generozitate sunt mai degrabă sarea și piperul vlogului, nu carnea și osatura. E încântător să vezi cum percepe banii câștigați din muncă fizică și cum descoperă plăcerea de a-i dărui (sub formă de produse) unei familii, sau cu câtă plăcere și bucurie construiește o acțiune de BTL cu 100 de pizza distribuite în Vamă.

ZAIAFET (Horia Sârghi)

Vlad Petreanu: Iată reinterpretarea vloggeristică a vechiului concept de “știință populară” și “educație pentru mase”. Pare că funcționează, că nu degeaba are aproape 600K abonați. Îți trebuie ceva optimism să speri că vei capta interesul puștimii cu subiecte precum Mica Unire, Monomitul, Viitorul Educației, Istoria Bibliotecilor – chiar dacă pigmentezi cu “Istoria Bordelurilor” sau “Ius Primae Noctis”. Lăudabilă inițiativă.

 


După 9 ani în care a creat o tradiție din susținerea jurnalismului de interes public din România, Festivalul Superscrieri te invită la două zile de descusut lumea în care trăim. Să căutăm răspunsuri la subiectele care ne-au măcinat conștiința colectivă în ultimul an și noi întrebări pentru a înțelege cum construim viitorul dintr-un prezent atât de neliniștit. Să le mulțumim acelora care, cu răbdare, desfac nodul realității și ni-l explică, cu cauză și efect. Să-i cunoaștem pe tinerii în care ne punem speranța lui mâine. Să știm cum putem și noi să contribuim la aceste #semnedeschimbare.