foto de Paul Lelea / Bihoreanul
Am închis seria de evenimente Superscrieri în țară cu orașul Oradea.
După vizionarea filmului „Spotlight”, studenții, profesorii și jurnaliștii locali au participat la o discuție cu jurnalista Diana Oncioiu (Dela0, Să fie lumină), moderată de Octavian Haragoș.
Diana a demonstrat încă de la început că în România se poate face jurnalism de impact, făcând o paralelă între subiectul filmului (premiat cu Oscar și realizat după o investigație premiată cu Pulitzer) și munca pe care o face alături de colegii din proiectul editorial „Să fie lumină”.
Participanții au putut înțelege că, practic, Spotlight se întâmplă chiar acum în România, prin dezvăluirile pe care jurnaliștii independenți de la Dela0 și Centrul de Investigații Media le realizează despre mijloacele prin care se manifestă instituțional cultele religioase din România și, în special, abuzurile sexuale asupra minorilor, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Hușilor.
Pornind de la celebra replică din film „If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse one” / „Dacă este nevoie de un sat pentru a crește un copil, este nevoie de un sat pentru a abuza unul”, Diana a punctat importanța presei locale și puterea pe care ar putea să o manifeste, făcând referire la faptul că, deși în comunitatea din Vaslui se știa de zece ani despre abuzurile investigate de Să fie lumină, subiectul nu a fost tratat așa cum ar fi trebuit de către presă, ceea ce poate ar fi avut ca rezultat mai puțini copii abuzați astăzi.
În același timp, s-a discutat și ideea că, în plan local, presiunea e mai mare și mai greu de dus atunci când se publică subiecte sensibile. Dar că nu trebuie să uităm că presa este un bun public și se face în interes public.
Diana Oncioiu, jurnalistă Dela0 & Să fie lumină: „Dacă nouă la București ni se pare că e greu, pentru presa locală e de două ori mai greu. Presiunile, lipsurile și dependența de partide fac ca astăzi să avem din ce în ce mai puțin jurnalism local, iar asta e o pierdere pentru noi toți. La Oradea, din fericire, avem presă locală. Și încă una foarte bună. Și cred că avem ce învăța de la colegii din local. Trebuie doar să-i ascultăm.”
Florin Ciucaș, redactorul șef al ziarului Bihoreanul, a povestit și el despre lucrurile pe care ți le asumi atunci când ești dedicat meseriei și mai ales investigațiilor care necesită timp și resurse: „Devii singur, nu ai prieteni, ai mai mulți cunoscuți. (…) La Bihoreanul, ne mână pasiunea, suntem forjați, suntem obosiți și, totuși, ziarul funcționează – și online, și tipărit.”
Noi am reușit să cunoaștem echipa Bihoreanul și chiar să le vizităm redacția și suntem impresionați de această pasiune – pe care am regăsit-o în fiecare membru al echipei -, de profesionalismul și standardele la care își fac meseria.
Mai multe despre cum s-a desfășurat vizita noastră poți afla din acest articol scris de Adriana Totorean pentru Bihoreanul și din ziarul Crișana, un articol în print (de Vasilică Ichim) – pentru care le mulțumim foarte mult!
Le mulțumim partenerilor noștri:
FAN Courier și Kaufland România, partenerii de creștere ai acestei ediții Superscrieri
Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării
Te invităm să afli aici mai multe despre ediția curentă Superscrieri.