Cel mai bun jurnalism din România premiat în cadrul Galei Superscrieri #12 


Data publicării: 18/05/2023

Cele mai bune materiale jurnalistice publicate în 2022 în România au fost premiate aseară în Galei Premiilor Superscrieri #12, eveniment organizat de Fundația Friends For Friends și care evidențiază în fiecare an vocile puternice din jurnalismul românesc.

Anul acesta au fost nominalizate 46 de materiale (presă scrisă, audio, video și foto) la nouă categorii de concurs: Civic Influencers, Debut Jurnalistic, Presă Locală, Reportaj, Investigație, Opinie, TV & Video-jurnalism, Audio/Podcast și Fotojurnalism (Fotografie documentară și Fotografie de news). Alături de acestea, au fost acordate Premiile Onorifice și Premiile Speciale.

Tema Superscrieri din 2023 a fost „Noile generații – Lupii tineri prind gustul presei”, care a pus în lumină noile generații, provocările pe care le înfruntă, și nevoia de a le oferi grijă, susținere, ghidaj și curaj, într-o lume în care democrația este pusă la încercare.

foto Claudiu Popescu

Marele premiu al Galei, Superscrierea Anului, în valoare de 3.000 de euro, a fost acordat jurnaliștilor Victor Ilie, Mihai Voinea și Cristian Delcea, pentru investigația „Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid”, publicată de Recorder, premiată și la categoria Investigație.

„Cea mai mare parte a presei din România este cumpărată de partide. Este îngrozitor de trist. Materialul nostru a pornit de la un whistleblower, un om care ar merita sa fie aici, dar nu știm cine este. Un om care ne-a trimis un email criptat în care ne-a spus: «Vă urmăresc de mult timp, am niște documente si am încredere că voi știți să faceți ceva important cu ele. Pe unul dintre zidurile clădirii voastre este o bucată de metal rotundă. Mergeți acolo și veți găsi un stick pe care l-am lăsat azi-noapte». Așa a început acest material și cred că atât timp cât vor exista astfel de oameni, va exista și presă a cărei tăcere nu va putea fi cumpărată de nimeni”, a declarat Mihai Voinea, jurnalist co-fondator Recorder.

„Cred că este nevoie mai mult decât oricând să încercăm să ne apărăm meseria făcându-ne treaba în fiecare zi cu pasiune și cu cinste”, a afirmat Cristian Delcea, jurnalist co-fondator Recorder.

foto Adi Bulboacă

Premiul Juriului a mers către o reprezentantă a noii generații de jurnaliști, Andreea Vîlcu, pentru materialul „Să fii sărac e o rușine”, publicat în Decât o Revistă (nominalizat la categoria Debut jurnalistic).

“Acest premiu validează poveștile oamenilor care au trăit povești similare cu a mea. Când mă gândeam să scriu acest articol, aveam încredere că povestea își va găsi locul, iar discutând cu editorul meu, Cristi Lupșa, despre ceea ce îmi doresc de la eseu, îi spuneam că, și dacă doi-trei oameni cu o experiență similară îmi spun că se simt mai puțin singuri, eu sunt mulțumită. După ce am publicat eseul am primit sute de mesaje în care oamenii mi-au povestit prin ce au trecut, spunând că i-a ajutat povestea mea în procesul lor de vindecare și că nu mai simt aceeași rușine și vinovăție. Iar iubirea lor este cel mai important lucru pentru mine. Mă bucur că există un premiu pentru o poveste ca a mea, o poveste care ar fi putut fi scrisă de oricine, pentru că astfel de povești contează în lume”, a afirmat Andreea Vîlcu, fostă jurnalistă Decât o Revistă, în prezent la Libertatea

foto Adi Bulboacă

Premiul întâi pentru Debut Jurnalistic a fost câștigat de Iulia Stănoiu, pentru seria de investigații „Președinte de județ”, publicată pe Context.ro.

„Este un debut în adevăratul sens al cuvântului pentru noi. Este prima mea investigație și investigația cu care s-a lansat publicația în urmă cu un an. Munca aceasta o dedic copiilor mei, o fac pentru viitorul lor și promit că mă voi asigura că viitorul lor va fi mai bun decât ne gândim ca poate fi în acest moment. Viitorul nostru trebuie să fie mai bun decât preconizăm acum”, a spus Iulia Stănoiu, jurnalist Context.ro.

Premiul Superscrierea Cititorilor, selectat prin vot de către cititori, a mers către jurnalista Elena Stancu pentru „Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România” (Teleleu.eu și Libertatea).

foto Adi Bulboacă

O noutate în această competiție a fost premierea unor noi forme de conținut, prin categoria de concurs, „Civic Influencers” – dedicată celor care creează conținut în spirit civic sau social în mediul online, pe orice platformă. Categoria recunoaște creatorii de conținut care aduc în fața publicului teme sociale de importanță generală pentru societate în mod responsabil, încurajează implicarea civică și au rol educativ pe diverse subiecte.

Premiul întâi a fost acordat unei voci cu tot mai mult impact în mediul online, Cătălin Moise, pentru „O nouă istorie a umanității”.

“Ce m-a frapat este că văd din ce în ce mai multă tehnologie, chiar și OSINT, acele strategii de open-source intelligence în materialele care au fost jurizate la această ediție. Cred că sunt lupi tineri care vin cu tehnologie nouă, care vin cu mintea fresh, ceea ce îmi dă multă speranță. Este o infuzie nu doar de sânge nou, ci de idei. Văd acest lucru în toată regiunea pentru că eu lucrez cu o organizație globală prin care suntem prezenți pe șase continente. Anul acest este unul foarte, foarte important și este un punct critic fiindcă este într-adevăr o luptă pentru democrație care a început cu invazia Rusiei în Ucraina. Și cred că este un an critic care o să schimbe și jurnalismul în mare, mare parte. Este un val nou de informație, un val nou de a face lucrurile, de a investiga, de a scrie materialele”, a declarat Paul Radu, jurnalist, președintele juriului Superscrieri și director The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP.

foto Claudiu Popescu

Cine a făcut parte din juriu

Lista de câștigători finali a fost selectată de juriu format din 25 de jurnaliști, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție.

Membrii juriului au fost: Paul Radu (co-fondator OCCRP) – președintele juriului, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Codruța Simina, Cristian Leonte, Dan Duca, Dan Radu, Daniel Condurache, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Marius Comper, Mihai Ghiduc, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Tudor Mușat, Vlad Stoicescu;

Alex Gâlmeanu, Ileana Szasz și Octav Ganea pentru jurizarea categoriei Fotojurnalism;
Cosmin Pojoranu și Monica Jitariuc pentru jurizarea categoriei Civic Influencers;
Andrei Ciurcanu pentru jurizarea premiului special „Animal Welfare în România”.

Membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea materialelor aflate în situație de conflict de interese.

 

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS

 

AUDIO/PODCAST

Locul 1: Obiceiul pământului – Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă)

Locul 2:  Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani – Anca Simina (Recorder)

Locul 3: Adolescenții și depresia – Viorica Ștefan (Europa FM)

OPINIE

Locul 1: Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu şi Libertatea)

Locul 2: Românii i-au primit călduros pe refugiaţii ucraineni. Acum jumătate de an, cei sirieni primeau bastoanele poliţiştilor români – Andrei Popoviciu (Libertatea)

Locul 3: Pandemie, război, inflaţie, energie: Cum să (nu di-)speri în mijlocul crizelor – Alina Mărculescu Matiş (Panorama.ro)

DEBUT JURNALISTIC

Locul 1: Președinte de județ – Iulia Stănoiu (Context.ro)

Locul 2: 15 primăveri ale Anastasiei – Djein Vacari (Diez.md)

Locul 3: „Pacea e mai înaltă decât dreptatea”. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituții publice – Isabela Pop și Alina Păduraru (Recorder) –

PRESĂ LOCALĂ

Locul 1: Consultanţă copy-paste pe banii UE: firmele naşei lui Alfred Simonis şi a verişoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNNR şi ITI Delta Dunării – Adrian Anton, Andreea Pavel (Info Sud-Est)

Locul 1 ex aequo: Între agresiune sexuală şi demisie – povestea studentelor de la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca – Georgiana Grigoraş, Oana Bostan, Katja Bauer, Andrei Bonda, Vasile Hotea-Fernezan (The Pressure)

Locul 2: MILIONARI ÎN UNIFORMĂ. Averile poliţiştilor de Frontieră: case pe litoral, vile, ferme şi spaţii comerciale / EP. 1 – Răzvan Moldoveanu (Reporter de Iaşi)

Locul 3: Bicicletele care străbat Europa să-şi trăiască a doua viaţă în Moldova – Ioan Stoleru (Iaşul Nostru)

REPORTAJ

Locul 1: „Sunt viu, am mâncat, am dormit.” Scrisoare de pe frontul din Donbas – Larisa Kalik (Scena9)

Locul 2: După o crimă în familie, ce se întâmplă cu copiii? – Oana Sandu (DoR – Decât o Revistă)

Locul 3: Vara lui David Popovici – Andreea Giuclea (DoR – Decât o Revistă)

TV&VIDEO-JURNALISM

Locul 1: Misiune sub acoperire pentru statul mafiot – Andreea Pocotilă (Recorder)

Locul 2: Mic tratat de corupţie generalizată: cum să prăbuşeşti un pod proaspăt consolidat – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul 2 ex aequo: Operaţiunea Balastul – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul 3: De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relaţiei românilor cu banii – Elena Dumitru, Alex Varninschi (Panorama.ro)

INVESTIGAȚIE

Locul 1: Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

Locul 2: Protestatari în chirie – Natalia Zaharescu, Anatolie Eșanu, Daniela Calmîș, Vasile Ursachi (Ziarul de Gardă, Chișinău)

Locul 2 ex aequo: Ilan Șor – răsfăț în ascunziș – Felicia Crețu (Cusens.md)

Locul 3: CATEDRA DE ABUZ: „AU FOST NIȘTE RELAȚII DE IUBIRE” – Ioana Moldoveanu, editor: Luiza Vasiliu (RISE Project)

FOTOJURNALISM

Fotografie Documentară

Locul 1: Viața într-o valiză – Ioana Moldovan (Ioanamoldovan.com)

Locul 2: Primul val – Andrei Pungovschi (Bloomberg News)

Locul 3: O familie cu rădăcinile în trei țări: „Fiecare loc e acasă” – Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu și Libertatea)

Fotografie de News

Unic câștigător: REPORTAJ la 2.025 de metri altitudine. Violonistul Alexandru Tomescu a dus Stradivariusul în Bucegi, în ultimul concert „Paganini Magic” – Vlad Chirea (Libertatea)

CIVIC INFLUENCERS

Locul 1: O nouă istorie a umanității – Cătălin Moise

Locul 2: Romanian Science Digest – Cocea Mădălina

Locul 3: Investigație Misreport – Operațiunea „Românii, chemați înapoi la armată” – Codruța Simina, Ovidiu Mihalcea

PREMII SPECIALE

SUPERSCRIEREA ANULUI

Prețul tăcerii. O investigație în contabilitatea presei de partid – Victor Ilie, Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder)

PREMIUL JURIULUI

Să fii sărac e o rușine – Andreea Vîlcu (Decât o Revistă)

SUPERSCRIEREA CITITORILOR

Badantele care îngrijesc bătrâni în Italia pentru ca familiile lor să trăiască fără griji în România – Elena Stancu (Teleleu.eu și Libertatea)

PREMIUL SPECIAL „Animal Welfare în România”

Seria „Câini de luptă, returnați proprietarilor” – Sorina Noroc, Maria Ilinca Man, Mădălina Vlăsceanu (TVR Cluj)

PREMII ONORIFICE

Redacția anului: Libertatea
Editorul anului: Alina Mărculescu-Matiș (Panorama)
Best use of digital/New Media: GEN,știri
Carte de non-ficțiune: Sabina Fati, Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, Ed. Humanitas
Feature Writing/Longform – Ageism-ul, sau cum să te disprețuiești pe tine din viitor – Iulia Hau și Alec Bălășescu (ISCOADA)

Premiu onorific pentru întreaga activitate – DoR

 

Lista completă cu toate cele 46 de materiale nominalizate la această ediție a premiilor poate fi accesată aici.

Gala Superscrieri a fost prezentată de jurnalistul Tudor Mușat și poate fi revăzută aici.

Riscurile jurnalismului de investigație, dezbătute la Ziua Superscrieri, premergătoare Galei

Eveniment powered by Friedrich Naumann Foundation

Marți – 16 mai, cu o zi înainte de Gala Superscrieri – a avut loc Ziua Superscrieri, eveniment moderat de Vlad Stoicescu (jurnalist Să fie lumină și Dela0.ro), în cadrul căruia a avut loc o dezbatere despre riscurile jurnalismului de investigație. Panelul de discuție a fost format din Matthew Caruana Galizia (Director al Fundației Daphne Caruana Galizia), Emilia Șercan (jurnalistă de investigație) și Paul Radu (jurnalist și director The Organized Crime and Corruption Reporting Project – OCCRP).

Emilia Șercan a vorbit despre teamă ca fiind parte din proces, Paul Radu a evidențiat importanța unu sistem legal și bine pus la punct pentru protecția jurnaliștilor, iar Matthew Caruana Galizia a scos în evidență caracteristicile unui jurnalist de investigație: firea analitică, încrederea în sine – prezentă, dar nu exagerată, precum și simțul umorului, pentru a putea face față presiunilor.

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă lansată de Fundația Friends for Friends si posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere Bitdefender, Kaufland România și BRD Groupe Société Générale, împreună cu susținerea sponsorilor de categorie: FAN Courier, MedLife, Ethical Media Alliance, Azaria Food, Enel, Humane Society International.

Parteneri media: Pagina de Media, IQads, Libertatea, Scena9.

Parteneri cadouri: BIRN, Ed Humanitas, Ed. Publica, PopCola, Doamne Ferește, TIFF Unlimited, OTOTO, BOB Coffee Lab, ORIGO.

Echipa video: Creative Broadcast.

 

***