Superscrierile lunii iunie, selecție de Ana Poenariu


Data publicării: 08/07/2024

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice și nu numai – susținut de: Bitdefender, FAN Courier, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale..

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale Anei Poenariu
  • best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • good to know
  • Panorama, despre cine a sprijinit presa de-a lungul timpului

Invitata lunii este jurnalista Ana Poenariu, care a lansat recent o nouă platformă de jurnalism de investigație – Public Record – alături de Codruța Simina, Bianca Albu, Ovidiu Mihalcea și Sebastian Silvestru. 

„Cum dă presa de bani, nu doar de urma lor” a fost tema Superscrieri#13, așa că în aceste luni am cerut perspectiva invitaților noștri despre cum stă treaba cu finanțarea jurnalismului.


Ana Poenariu: 

Învață, documentează, întâlnește oameni, scrie, citește, recitește, verifică și reverifică. 

Cam așa arătă o zi la Public Record și cred că așa e în fiecare redacție.  

Noi am apărut pentru că există probleme care ne dor pe toți și care se pot rezolva când suntem conștienți de ele. De multe ori durerile astea se găsesc în date publice și dacă sunt sunt procesate atent ies la iveală ușor.

Suntem la început de drum și existăm de la sfârșitul lunii mai. Ne-am lansat cu ajutorul oamenilor care au încredere în noi. Voluntar, cum au putut și știut mai bine: cineva ne-a găsit numele, altcineva ne-a ajutat să înregistrăm asociația, un avocat ne-a dat permanent sfaturi, o agenție ne-a creat identitatea vizuală. 

Munca noastră, a reporterilor, nu are cum să existe fără colegii noștri care nu se văd în articolele publicate. Pe termen lung nu am putea exista fără patru oameni cheie: managerul de proiecte care caută permanent granturi la care aplicăm, persoana care se ocupă de partea administrativă și care se asigură că toate actele noastre sunt în ordine, programatorul care ne ajută să scoatem la suprafață subiecte din date publice și omul care ne ajută cu promovarea pe social media. Fără ei, munca noastră nu are cum să continue și să aibă impact. 

Nu avem cum să existăm fără ei pentru că nu luăm bani de la statul român, nici de la partide. Ne finanțăm din granturi la care aplicăm continuu și din donații. 

Ne uităm la subiecte în comunitățile mici, în orașele unde presa e aproape invizibilă, dar lucrăm și cu publicații din afara României pentru că suntem parte din rețeaua OCCRP.”

 

SUPERSCRIERILE LUNII IUNIE
SELECȚIE DE ANA POENARIU

Portretul combinatorului la tinerețe. Cazul Marcel Ciolacu
Anca Simina (Recorder)

„De un an, România are un premier cu aspirații de președinte, dar cu un CV mai mult decât subțire. Noutatea e că până și această biografie a sa, afișată pe site-ul Guvernului, e cosmetizată șmecherește pentru a se apropia, cât de puțin, de exigențele unor funcții atât de înalte.”

Refrenul „Nimeni nu e de vină”: Cazul unei turiste zdrobite de o stâncă îți arată că traseele montane ridică serioase probleme de siguranță
Bianca Felseghi (PressOne)

„Accidentul grav al unei turiste cu zece coaste rupte și un hematom în plămân, petrecut într-o arie protejată din România, scoate în evidență lipsa reglementării traseelor montane pe verticală.
Salvamontul întreține doar potecile, nu și traseele de escaladă, iar administratorii privați nu pot fi trași la răspundere din cauza lacunelor legislative.
Rezervația Naturală Cheile Şugăului-Munticelu este cunoscută pentru traseele de alpinism, dar siguranța acestora nu este verificată de nicio instituție responsabilă.”

Mărturiile jandarmilor în dosarul bărbatului care a murit după intervenția forțelor de ordine. „Pentru mine a fost o traumă! Mi-am propus să uit, să nu mă mai gândesc!”
Maria Andrieș, fotografii de Dumitru Angelescu (Libertatea)

„Cauza bărbatului ucis în Autogara Sud Pitești, în aprilie 2021, după intervenția forțelor de ordine, a ajuns la al cincilea termen la Tribunalul Argeș. Luni au depus mărturie în fața instanței cei doi jandarmi implicați în caz și un membru al echipajului de pompieri care se afla la fața locului, pentru stingerea incendiului de la terasă.”

Freonul negru și samsarii. Cu cât ne topim mai mult, cu atât crește afacerea frigului 
Victor Ilie (Snoop.ro)

„România este poartă de intrare a freonului ilegal în UE, în timp ce autoritățile fac strategii de combatere chiar cu traficanții dovediți. Snoop a investigat traseul tonelor de freon care pătrund ilegal în România, legăturile dintre companiile care importă freon și autoritățile române, precum și lipsa de monitorizare a statului român a gazelor cu efect de seră de pe piața neagră.”

Afacerea „Migrantul” (ll): „Toți au fugit” și Afacerea „Migrantul” (lll):  Fantoma și  multinaționalele 
Daniel Dancea, Romana Puiuleț (RISE Project)

„Mii de cetățeni asiatici ajung pe străzi în România, abandonați de firmele de recrutare care i-au adus aici și decid să fugă în alte țări europene prin intermediul rețelelor de trafic. Fenomenul e posibil pentru că mii de firme fără istoric pot obține avize de muncă pentru sute de migranți, fără să verifice cineva dacă aceștia chiar ajung să muncească la angajatorii pentru care au fost aduși.”

Numele primarului Florentin Pandele de pe școala-container din Voluntari, acoperit cu scotch la câteva luni de la dezvălurile BdB
Florin Râșteiu (Buletin de București)

„Reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 3 din Voluntari au acoperit cu scotch albastru numele primarului din Voluntari, Florentin-Costel Pandele, de pe unul dintre corpurile clădirii. De pe școala-container a dispărut și numele primăriei și al consiliului local, singura instituție care a rămas inscripționată este Ministerul Educației. Schimbările vin la câteva luni de la dezvăluirile Buletin de București despre cum treningurile și uniformele elevilor din Voluntari sunt ștanțate cu „Instituția Primarului” și cumpărate de la o firmă cu un singur angajat și legături în mediul politic din Ilfov, dar și în lumea manelelor. Atunci instituțiile din Voluntari au negat faptul că numele primarului apare pe instituția de învățământ, în ciuda dovezilor prezentate de reporteri.”

Eroul Niță și generația care se străduiește
Andrei Crăciun (Welovesport.ro)

„Sunt la München, nu la Köln, trăiesc încă ecourile victoriei cu Ucraina, am văzut meciul într-o cârciumă croată de cartier, la cevapcici (mici de-ai lor) și bere cu români din Exil, răvășiți de melancolie, la o masă distanță de belgieni beți și fericiți, care cred și ei acum că vor lua Cupa. Cântau și dansau pe muzica Backstreet Boys, ca să vedeți că secolul XX nu s-a încheiat.”

Rețeaua Minciunilor pe TikTok: Europarlamentari români rostogolesc dezinformări, conspirații, propagandă rusă și incită la ură
Iulia Stănoiu (Context)

„Politicieni români trimiși să reprezinte țara în Parlamentul European fac parte dintr-o rețea care amplifică dezinformări, conspirații, propagandă rusă și incită la ură pe TikTok. Am analizat conținutul publicat pe platformă de către șapte eurodeputați aleși pe listele partidelor extremiste AUR și SOS. Un soft creat pentru jurnaliști a stabilit că între 20 și 42% dintre videourile publicate de aceștia pe TikTok au un conținut toxic.”

Ana Poenariu

Reporter la Public Record.
A participat la numeroase investigații transfrontaliere și a lucrat la subiecte legate de fondurile europene, grupurile de crimă organizată și activele imobiliare deținute de persoane expuse politic.

Ana este coordonatoarea proiectului Factual.ro, prima platformă în limba română care verifică afirmațiile politicienilor și informațiile diseminate pe rețelele sociale.

A fost, de asemenea, parte a echipei internaționale coordonate de OCCRP pentru seria Riviera Maya Gang, care a câștigat două premii EPPY în 2021.

 


📡 Best of Mindcraft Stories
      recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

 

Mihai Ghiduc: „În ultima perioadă ne-am concentrat mai mult pe Instagram și TikTok, unde încercăm să aducem știri despre evenimente de știință și tehnologie publicului din generațiile Z și Alpha. După ce am fost prin Europa cu tinerii creatori de conținut care au participat la POV:Future, ne pregătim să venim cu noi concepte de „emisiuni” de social media. Până atunci, însă, iată despre ce am mai scris pe Mindcraft Stories.”

Europarlamentare 2024. Cum (nu) se văd știinta, tehnologia și mediul în programele partidelor și candidaților și Cine sunt cei 33 de europarlamentari pe care România îi trimite la Bruxelles
Am analizat programele politice ale partidelor și candidaților independenți la europarlamentare ca să (nu prea) găsim ce au de gând să facă cu știința, tehnologia, cercetarea sau cum se poziționează față de criza climatică.

Cyberbullying, printre primele lucruri cu care se confruntă tinerii ce încep explorarea internetului, de Ana-Gabriela Micu
Ana-Gabriela e studentă la jurnalism și a scris despre o problemă cu care se confruntă toți adolescenții atunci când descoperă internetul, învață dur că lumea e plină de bullies, care devin și mai agresivi sub acoperirea anonimatului.

Concertul Coldplay în România: cum s-a văzut rasismul pe Arena Națională – Mindcraft Stories, de Ariana Coman
Ariana e noua noastră colegă cu care te vei întâlni mai des pe TikTok și Instagram, dar care a ținut neapărat să scrie ceva după scandalul cu iz rasist de după primul concert Coldplay din România.

Laura Bouriaud, cercetătoarea în silvicultură care a așezat Suceava pe harta cercetării internaționale, de Oana Racheleanu
Din seria „Portret de cercetător”, un articol despre una dintre cele mai cunoscute cercetătoare române din domeniul silviculturii. Fotografii de Matei Bumbuț.

Neuralink: între promisiunile SF, lipsa de transparență și abuzurile din experimente, de Ionuț Preda
Ca de obicei, Elon Musk e bun la creat hype în jurul oricărui proiect, însă în spatele Neuralink s-au adunat deja destul de multe probleme – în timp ce alții, mai puțin pricepuți la marketing, sunt de fapt mai avansați.


🚩Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 Banii publici care ajung la partide și apoi la instituții media pentru „publicitate și propagandă” nemarcate corespunzător sunt, în acest moment „cel mai mare instrument de capturare politică a presei românești”. 

Asta arată Misiunea pentru Libertatea Presei în România a Media Freedom Rapid Response (MFRR), o organizație internaţională care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare.

Raportul organizației mai spune că o mare parte din mediatizarea campaniilor electorale din România a fost serios compromisă de capturarea politică a mass-media, care nu reușește să ofere relatările politice corecte și echilibrate, necesare pentru ca publicul să ia decizii electorale informate. (HotNews)

👉 Rusia a interzis difuzarea pe teritoriul său a programelor Pro TV, Digi24 și B1 TV, alături de alte zeci de instituții media din Europa, ca răspuns la sancțiunile UE, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Consiliul UE a decis în mai să interzică „orice activitate de difuzare” a trei organizații media finanțate de statul rus: RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta. Comunicatul MAE rus mai afirmă că posturile TV europene interzise în Rusia ar prezenta informații false despre invazia rusă în Ucraina, denumită în comunicat „operațiune specială”. (G4Media)


Good to know
de urmărit

🧩 A apărut revista Moldova Economică
MOLDOVA ECONOMICĂ este un proiect regional de business care conține revistă în format tipărit, website, canal video propriu, newsletter săptămânal și o emisiune pe un canal național de televiziune. 

Obiectivele proiectului sunt de a face mai vizibil mediul de afaceri din regiune în plan national și internațional, de a crea mai multă coeziune cu mediul de business din Republica Moldova și de a impune pe agenda naționala urgența dezvoltării Moldovei. Primul număr al revistei tipărite poate fi răsfoit aici.

🧩 Programul Hubert H. Humphrey pentru burse de dezvoltare profesională în Statele Unite ale Americii
În anul academic 2025-2026, aceste burse sunt adresate experților români din diverse domenii, inclusiv jurnalism.
Data limita de depunere a candidaturilor este 16 iulie, 2024.

🧩 Jurnaliști și influenceri – Emilia Șercan, invitată la Silviu Faiăr Live.
Ne bucurăm că Emilia a povestit pentru o nouă audiență despre cum s-a apucat de documentat doctorate plagiate și cum statul a orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva ei. Poți vedea aici ce publică în PressOne, inclusiv despre ultimul plagiat descoperit, al lui Mircea Geoană. 
Silviu Faiăr a primit unul dintre cele două premii I la Supescrieri, categoria Civic Influencers.


Presă ca afară, pentru o țară ca afară. Ce au obținut 30 de ani de burse, granturi și bani privați pentru jurnalismul românesc
Ciprian Ioana (Panorama)

 

„În încheierea seriei #PRESSING – despre istoria presei libere din România, ne uităm la cine a sprijinit presa de-a lungul timpului, ce beneficii au avut jurnaliștii și cum s-au adaptat metodele de profesionalizare la era online.

De la guvernul american, la școala BBC-ului britanic și desantul jurnalistic francez din anii ‘90 și până la granturile europene pentru jurnalism transfrontalier de azi, mass-media din România – cu toate neajunsurile de azi – ar fi arătat mult mai rău. La fel și democrația.”

———–
Campania PRESSING e susținută de ING Bank România, care, în parteneriat cu Fundația Friends For Friends, a organizat, în lunile aprilie-iunie, Atelierele Superscrieri pentru jurnaliști interesați să se specializeze în presă economică.

 

 

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.