Superscrierile lunii ianuarie, Biro Attila


Data publicării: 08/02/2024

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.

 

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale lui Biro
  • best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • Good to Know despre noul program Balkan Watchers + recomandare de podcast, This is the Story de Tudor Mușat

Biro Attila este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani, deseori alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Corruption Reporting Project.

„Cum dă presa de bani, nu doar de urma lor” este tema noii ediții Superscrieri, așa că în următoarele luni ne dorim să avem și perspectiva invitaților noștri despre cum stă treaba cu finanțarea jurnalismului.

Biro Attila: „Banii cu care se finanțează presa cred că trebuie să urmeze un traseu logic, de la cititor la instituția de presă sau la jurnalistul freelancer. Problema e că până și în cazul celor mai independente organizații media de la noi asta nu se întâmplă.

Presa e un serviciu public și jurnaliștii au primit însărcinarea asta prin constituție. Așa că activitatea noastră e esențială. Schimbul și interacțiunea cu publicul ar trebui să fie directă. Jurnaliștii îți dau știrile, articolele, interviurile despre faptele de interes public din jurul tău și tu mă plătești ca să pot continua munca asta. Sigur că uneori o să apară și investigații sau articole care nu o să cadă bine publicului, relatări despre fapte care o să-l ducă în zona de disconfort. Dar presa trebuie plătită și atunci.

Tranzacția și comunicarea directă cu publicul a cam dispărut și avem tot felul de intermediari, mai ales când vine vorba de finanțare. Cel mai nociv fenomen din ultimii ani fiind banii dați de partide pentru media. Sumele pe care partidele le dau pentru propagandă sunt năucitoare. Ultimul raport Expert Forum arată că partidele au spart pe propagandă 120 de milioane de lei într-un an.

Aici avem un intermediar șmecher, pentru că partidele au luat banii cetățenilor și au cumpărat parte din presa mainstream. Practic au făcut ce au vrut pe banii și muzica cetățenilor. Nu mai detaliez pentru că jurnalistul Cristian Andrei a expus fenomenul din fazele incipiente (Bravo, Cristi!). 

Alți intermediari între public și jurnalist sau instituția de presă sunt platformele de social media. Unele sunt chiar antipresă și te jumulesc de bani dacă totuși insiști să ajungi la public prin intermediul lor. Altfel spus, vrei să ajungi la public, atunci trebuie să dai taxa de participare. Vrei să faci crowdfunding, altă taxă de participare. Nu mai adaug faptul că algoritmul face orice doar să nu promoveze materialele care vin cu informații de interes public.

Pentru redacții independente cum e Context.ro, principala sursă de finanțare care să ne asigure funcționarea și independența sunt granturile.

De exemplu, fondurile date de Comisia Europeană sau cele distribuite de Centrul pentru Jurnalism Independent. Sunt însă alte finanțări similare pentru care jurnaliștii consumă un volum imens de energie pentru activități de management. Așa că ajungem ca pe lângă investigații și reportaje să consumăm adesea același volum de timp pentru partea de birocrație.

În unele cazuri e necesară și rezonabilă, în altele e o birocrație care nu a fost sincronizată cu industria noastră. Dar sunt bani curați și cam singurii care vin pentru presa independentă care lucrează pentru cetățeni. Mai sunt și inițiative noi precum EthicalMedia.eu, care vor să aducă bani curați spre presă și sper să reușească.

Gândul meu de final: Trebuie să construim singuri presa independentă de care avem nevoie. Pentru asta, noii antreprenori media au nevoie de ajutor și susținere de la public, de la cei din comunitate, de la alte industrii care performează.

SUPERSCRIERILE LUNII IANUARIE
SELECȚIE DE BIRO ATTILA

 

PSD și PNL au cumpărat știri pozitive cu o sumă egală cu cât a costat construcția spitalului „Dăruiește viață”. Plățile au crescut, în secret, de la 60 de milioane de lei pe an la peste 100 de milioane de lei
Cristian Andrei (Libertatea)

„În doar trei ani, începând din 2021, PSD și PNL au plătit peste 257 de milioane de lei pentru știri pozitive în mass-media. Adică aproape 52 de milioane de euro. Cu un milion mai mult decât a costat construcția spitalului „Dăruiește viață”, dedicat copiilor bolnavi de cancer, făcut din donații de la oameni și firme.”

Secretul lui Ciucă și Bode: 9 milioane de euro, bani publici, pentru a cumpăra știri pozitive. Liderul PNL promisese transparență
Cristian Andrei (Libertatea)

„PNL a plătit anul trecut 45,9 milioane de lei (9 milioane de euro) către trei agenții de publicitate pentru apariția unor articole favorabile pe diferite site-uri. O singură agenție a încasat aproape 41 de milioane de lei. Membrii conducerii PNL, cu excepția lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode, nu știu cum s-au utilizat banii, susțin surse din partid.”

Latifundiarii din Comorova: Cum dispare singura pădure de pe litoral/ Dosarul DNA pe retrocedări și vânzări, clasat pe prescripție (I)
Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte (Info Sud-Est)

„În timp ce pădurea așteaptă defrișarea și mastodonții de beton ok-ul autorităților, DNA a deschis, în august 2023, un nou dosar privind vânzarea pădurii, după ce pe primul l-a închis pe prescripție.

Cine sunt azi printre cei mai importanți proprietari din Comorova și cum a fost posibil să fie vândută la bucată în timp ce Curtea de Conturi semnala abuzuri ale autorităților?”

AUDIO Cum am cumpărat licențe la Medicină și Drept de pe site-uri de „copertare și consultanță”/ Ascultă negocierea/ Ce spune autoritatea care poate închide site-uri/ Poliția face verificări după investigația Info Sud-Est
Andreea Pavel, Delia Dascălu, Gabriel Mateescu (Info Sud-Est)

„Reporterii Info Sud-Est și G4Media s-au dat drept studenți și au vorbit cu persoane din spatele mai multor site-uri care vând lucrări de licență la prețuri între 1.200 și 1.600 de lei bucata.

Legea învățământului interzice această practică și prevede amenzi care pornesc de la 5.000 de lei pentru cumpărători și merg până la câteva sute de mii de lei pentru vânzători.”

Oligarhii ruși nesancționați
Mihaela Tanase (Context)

„Oligarhi ruși din cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin fac afaceri la vedere în România chiar și după izbucnirea războiului din Ucraina. Deși au susținut mașinăria de luptă de la Kremlin, continuă să facă milioane în țara noastră din bani publici, fără să fie sancționați.”

Harta abuzului și hărțuirii în școlile și universitățile din România
Luiza Vasiliu, Ioana Moldoveanu, Andrei Petre (Rise Project)

„O dată la câteva săptămâni apare câte un caz nou. Cel mai recent (ianuarie 2024): un teolog, director al Școlii Postliceale Sanitare din Piatra Neamț, s-a întors la școală, deși e judecat pentru folosirea abuzivă a funcției: a pretins „favoruri de natură sexuală” unei eleve ca să n-o exmatriculeze.

Judecătorii au decis să-i ridice profesorului măsura controlului judiciar, lăsându-l să se întoarcă la catedră. Clemența justiției contribuie întotdeauna la perpetuarea abuzului.”

CARitas de Slobozia
Ana Poenariu (Rise Project)

„Mii de oameni au rămas fără economiile de-o viață după ce le-au depus la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Învățământ din Slobozia, în timp ce șefii au încasat până și sporuri de numărat bani. Dintr-o asociație de întrajutorare a profesorilor și pensionarilor din învățământ, CAR-ul s-a transformat într-o schemă frauduloasă, necontrolată timp de decenii.

RISE a descoperit peste 300 de dosare penale cu nereguli la CAR-uri din țară, iar jumătate au primit decizii de condamnare pentru delapidare, înșelăciune, evaziune fiscală sau fals în acte. În România sunt peste 2400 de case de ajutor reciproc active. Dintre acestea, doar 15 au fost controlate în ultimii cinci ani de Fisc.”

Exclusiv. Dezvoltatorii aplicației AUR, prin care partidul atrage noi membri, conectați la banii SRI și MAE
Răzvan Filip (PressOne)

„Ne-am uitat la trecutul societății care a dezvoltat aplicația și am descoperit contracte cu instituții din subordinea SRI și un fondator care se află în conducerea unei companii desemnate de ministerul de Externe să combată dezinformarea.”

EXCLUSIV Un triunghi periculos: Ciolacu-Docuz-Negoiță și o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3 / Beneficiară: o mică firmă din Buzău patronată de un fotomodel din Dubai
Sorin Semeniuc, Dan Tăpălagă (G4Media)

„Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.”

Biro Attila

Este cofondator al CONTEXT și investighează crima organizată și corupția de 20 de ani. Lucrează deseori în proiecte internaționale alături de jurnaliștii afiliați rețelei Organised Crime and Corruption Reporting Project.

Înainte de a se alătura CONTEXT a făcut parte din echipa RISE Project, fiind și director executiv al platformei, în perioada 2017-2020.

A făcut parte din proiecte jurnalistice internaționale precum Laundromatul din Azerbaidjan sau Panama Papers. A publicat investigații jurnalistice în Digi24, Gândul.info și Hotnews.ro. E mentor și coordonează cursuri pentru jurnaliști si alte categorii profesionale.


📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

Mihai Ghiduc: „Poate că ianuarie a fost o lună mai lentă, dar la Mindcraft Stories n-am simțit-o așa. Pregătim o serie de schimbări importante, iar asta ne ia destul timp. Printre acestea, vom pune mai mare accent pe video. Am început deja asta cu o serie de clipuri despre joburi & finanțe, numită RE/CAP, pe TikTok. Și vor mai fi anunțuri, chiar din această lună. Până atunci, iată cinci texte din ianuarie pe care poate nu le-ai citit.”

Rana urbanistică de 10 hectare din centrul Capitalei. Ce soluții există?, de Andrei Constantin Gudu
Andrei debutează în Mindcraft Stories cu un text despre una dintre zonele abandonate din centrul Bucureștilor și diversele soluții propuse pentru utilizarea sa. Cea mai recentă: un cartier pentru justiție, dar și un posibil parc, pe o parte a terenului.

Unele păsări migratoare nu mai pleacă din România. De ce se întâmplă asta?, de Adriana Moscu
Efectele schimbărilor climatice afectează și comportamentul păsărilor migratoare. Încurajate de iernile scurte și calde, multe preferă să rămână în zonă sau să migreze pe distanțe mai scurte – iar asta le poate oferi un avantaj competitiv în fața celor care aleg să respecte „tradiția”.

Brâncuși, un mămăligar gurmand cu acte în regulă, de Cosmin Dragomir
Că tot s-a vorbit (poate prea mult) despre Brâncuși, cu ocazia expoziției de la Timișoara, Cosmin a cules texte și scrisori care atestă pasiunea sculptorului pentru gătit – și pentru bucătăria românească.

Doi artiști grafici, un scriitor, un jurnalist și o sesiune live de Dungeons & Dragons, de Ionuț Preda
Ionuț a participat la o sesiune de Dungeons & Dragons, alături de alți jucători amatori (deși nu sunt convins că Ionuț intră în categoria asta) și, pentru prima dată, am înțeles cât de cât cum funcționează acest joc.

Tendințe majore la CES 2024: AI pentru toți, televizoare transparente și Metavers industrial, de Mihai Ghiduc
Am participat (virtual) la CES 2024 și evident că tendințele majore din acest an au legătură cu subiectul fierbinte al inteligenței artificiale. Dar mai interesantă mi s-a părut ideea Metaversului industrial, concepută și promovată de o firmă europeană.


Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 Între clipuri amuzante cu câini și pisici sau hack-uri pentru gătit, în newsfeed-urile noastre se strecoară imagini din mijlocul bombardamentelor și instantanee cu trupuri sfâșiate. Printre toate acestea, reclamele, din ce în ce mai insidioase, au transformat platformele sociale într-un peisaj haotic și absurd.

Scena 9 a explorat cum influențează acest amalgam de informații de pe platformele sociale viața noastră morală.

👉 Presa guvernamentală rusă și canalele de Telegram administrate de Moscova au folosit declarația liderului AUR, Claudiu Târziu, privind necesitatea anexării unor teritorii românești din Ucraina, pentru a justifica invazia Federației Ruse în Ucraina. (Veridica)

👉 Factcheck.bg, Radioul Național Bulgar și AFP Factcheck, cele mai influente trei organizații bulgare de verificare a știrilor, susțin că dezinformarea rusească a ajuns de acum în stadiul în care poate influența politica bulgară la nivel național. (G4Media)

👉 Mark Zuckerberg le-a transmis părinților cu copii decedați în urma agresiunii sau exploatării sexuale pe social media că „îi pare rău” pentru suferința lor. (The Guardian)

👉 The Drum face un rezumat al audierilor din congresul american la care au participat șefii Meta, TikTok, X, Snap și Discord. Discuțiile s-au axat pe politicile și abordările platformelor pentru protejarea siguranței copiilor.


🐝 GOOD TO KNOW

Balkan Watchers, un nou program de dezvoltare și finanțare pentru proiecte de film și podcast documentar, la One World Romania:

„Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente.

Noul program, Balkan Watchers – Media Programme for Journalists, susținut de Creative Europe MEDIA, este organizat în 3 module de lucru, dintre care primul va avea loc în aprilie 2024 la București, în cadrul celei de a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

Vor fi selectate 20 de proiecte, dintre care 6 vor beneficia în final de finanțare.”


🎧 Podcast: THIS IS THE STORY

de Tudor Mușat

„Eu sunt același, cum mă știți: curios, cu chef de vorbă, dornic să cunosc oameni cu opinii interesante, gata de discutat subiecte noi, de impact.

Ce e nou? Podcastul! 🙂 Subiectele despre care ai vrea să afli și să înțelegi mai multe. Invitați informați. Context și explicații.

THIS IS THE STORY!


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.