Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender și Kaufland.
Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
În această ediție:
- cele 8 recomandări, selectate de Florin Râșteiu
- un lup tânăr, despre Jurnalism 🙂
- căutăm materiale jurnalistice pe tema „Animal Welfare în România”
- best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
- din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
- seria de fotografii publicată cu ajutorul Bursei Superscrieri Poqe
- ceva frumos de 8 martie, despre jurnaliste
Invitatul special, Florin Râșteiu, face parte dintre autorii din NOUA GENERAȚIE (tema ediției actuale Superscrieri). Este jurnalist la Buletin de București, iar din 2021 face parte din echipa Gen, știri.
Florin Râșteiu: „În februarie, presa românească s-a uitat mai mult în jur, în special peste graniță. A fost o lună crucială, care a marcat atât un an de la începerea războiului din Ucraina, dar și creșterea tensiunilor în Republica Moldova. Tragedia din Turcia ne-a amintit și de fragilitatea noastră în fața unui eventual cutremur, dar și de incapacitatea statului de a evalua și consolida clădirile cu risc seismic.
Puzzle-ul a fost completat de alte probleme interne: un ministru care hărțuiește femei, lăcomia și incompetența unor politicieni care lasă oamenii să moară cu zile în adăposturi sociale, justiția care mușamalizează dosare și multe întrebări despre cutremurele din Gorj. Despre toate aceste subiecte presa românească a scris și a scris bine.“
SUPERSCRIERILE LUNII FEBRUARIE
SELECȚIE DE FLORIN RÂȘTEIU
CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU. Crește tensiunea în Republica Moldova. Demonstranți proruși, blocați la intrarea în Capitală
Mircea Barbu (Libertatea)
„Jurnalist freelancer, Mircea Barbu a relatat pentru Libertatea din zone fierbinți, precum Kiev sau Mariupol. Din ultimul oraș, el a plecat împreună cu locuitorii, în exodul uman provocat de trupele ruse. Acum, ziaristul este în Republica Moldova și transmite din Chișinău, un oraș unde temperatura vieții publice e tot mai sus.“
Cum ar fi arătat România dacă ar fi fost în locul Ucrainei
Rareș N. Antal și Alexandra Clapa, Oana Brândușe – grafică (Gen, știri)
„Pentru a arăta cât de mare e invazia din Ucraina, am pregătit o hartă unde vei vedea cât ar rămâne din România dacă teritoriul din Ucraina (ocupat de ruși sau eliberat) ar fi suprapus peste țara noastră.”
De ce i-au surprins cutremurele din Gorj până și pe specialiști?
Ionuț Preda (Mindcraft Stories)
„Două cutremure-record au avut loc săptămâna aceasta în Gorj, o zonă care nu era cunoscută pentru activitate seismică intensă, fix într-un moment în care cutremurele din Turcia și Siria aduseseră înapoi în opinia publică dezbaterea despre cât de slab pregătită este România pentru un seism major.“
Kompromat cu autor necunoscut (I): Șase dosare. Șase procurori. Șase investigații. Zero suspecți. Cum a mușamalizat justiția campania de discreditare inițiată în interiorul Poliției Române împotriva unui jurnalist
Emilia Șercan (PressOne)
„În urmă cu exact un an – la 17 februarie 2022, ora 10:29 – trimiteam pe WhatsApp unui subcomisar de Poliție o captură de ecran care avea să devină probă într-un dosar penal. La 14:51, în aceeași zi, acea captură de ecran era publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea, care de patru ani se sustrage executării pedepsei peste graniță, în Republica Moldova.“
Ministrul care sună sau abordează femei noaptea. Una dintre ele îi e colegă de partid. „Vrea să fie macho man”
Cristian Andrei (Libertatea)
„Marius Budăi, ministrul muncii, a provocat două episoade care au alertat PSD, partidul său. Întâi, în august 2022, la un hotel din Olimp, el a sunat o deputată noaptea, susțin surse concordante din partid. Soțul acesteia a fost nevoit să coboare la recepție pentru a interveni. Apoi, în ianuarie 2023, la Hotelul Mara din Sinaia, Budăi a provocat un episod asemănător, tot la adresa unor femei. În ambele cazuri, sursele spun că ministrul consumase alcool.“
Lagărele Cristinei
Ovidiu Vanghele și Bianca Albu (Buletin de București)
„În dimineața zilei de 5 iulie 2018, un bărbat la vreo 60 de ani intră pe poarta casei din Bulevardul Eroilor 96, Voluntari, și este înregistrat ca beneficiar al centrului pentru persoane dependente care funcționează aici. În prima noapte petrecută aici, bărbatul iese pe balconul de la etajul doi al casei și se aruncă în gol, zdrobindu-se de dalele de piatră din curte. Moare pe loc.“
Războiul îți arată cine ești cu adevărat
Larisa Kalik (Scena9)
Cutremurul, Turcia și amnistia în construcții. De ce s-au prăbușit clădirile atât de ușor?
Cristina Dobreanu (Panorama)
„Imaginile cu clădirile care s-au prăbușit precum castelele din nisip, în timpul cutremurelor devastatoare din sudul Turciei, au stârnit un val de furie. Cum a fost posibil ca unele construcții noi, care ar fi trebuit să fie mai rezistente la cutremure, să se transforme rapid în mormane de moloz? După ce se șterg lacrimile, se caută vinovații.“
—-
Florin Râșteiu
Prima mea interacțiune cu jurnalismul a început la Factual, unde verificam dacă declarațiile politicienilor erau adevărate sau nu. De trei ani, lucrez la Buletin de București, unde acopăr zona de actualitate și investigații legate de corupție sau achiziții publice. Iar din septembrie 2021, fac parte din echipa Gen, știri, unde editez, scriu și „traduc” știri într-un limbaj accesibil pentru tineri.
✍ Despre jurnalism
de la un lup tânăr: Mircea Pătrașcu
Tot în ton cu tema Superscrieri #12, NOUA GENERAȚIE, ne dorim să aducem niște suflu fresh în Superscrieri, așa că ne bucurăm de prezența lui Mircea, el va fi gazda newsletter-ului Superscrierile lunii, de acum încolo:
„Salut, numele meu este Mircea. Sunt student la Jurnalism (anul 3), am fost colaborator la Libertatea, unde am și publicat. Îmi plac poezia, fotografia și jurnalismul făcut cu simț de răspundere.”
Este anul 2020, sunt admis la facultatea de jurnalism din București. „Nu-mi place, ce caut aici, cu ce o să mă ajute facultatea asta în viață, e pandemie, o să mor de foame, sunt introvertit, nu e pentru mine”, au fost câteva gânduri post-admitere.
Cu timpul, mi-am dat seama că nu este totul despre a fi vedeta care prezintă știrile de la ora 19 sau vocea memorabilă de radio pe care o auzi dimineața (am observat că este un trend printre tinerii dornici să facă jurnalism, chiar și printre cei care fac asta deja), ci despre faptul că ești om și faci meseria asta pentru oameni.
Jurnaliști buni – unii dintre ei fiindu-mi și profesori – mi-au demonstrat că merită să fii jurnalist în România. Sunt atât de multe lucruri de făcut.
Consider că eu și majoritatea generației mele, jurnaliști sau nu, suntem conduși de un simț civic puternic, de etică și moralitate dar, mai ales, de o nevoie de dreptate.
La finalul zilei, jurnalismul trezește ceva în mine, n-aș ști să-i dau nume, probabil este lupul acela prezent în fiecare dintre noi, mai tânăr sau mai bătrân, dar cu aceeași dorință de a ieși la suprafață. Iar asta mă face să-mi doresc să merg mai departe.
📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc
Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.
Mihai Ghiduc: Februarie a readus în discuția publică cutremurele, după tragedia din Turcia/Siria și după ce pubicul a descoperit că și Oltenia e o zonă seismică. Informația i-a surprins chiar și pe specialiști, scrie Ionuț Preda. Iată alte articole interesante publicate în luna februarie pe Mindcraft Stories:
🔵 Ethics washing în IA: riscul existențial pentru etică și ChatGPT-3, Bing & co și pericolele guvernării algoritmice, de Cristina Voinea
Inteligența artificială e testată acum de toată lumea, cu chatboții Bing și ChatGPT, iar Cristina Voinea, cercetătoare la Centru de Etică Aplicată a Universității București, abordează două probleme din jurul acesteia: apelul eticii pentru a justifica decizii controversate și riscul asociat folosirii IA pentru stabilirea unor politici publice.
🔵 Ucigașii tăcuți din Marea Neagră: curenții rip te trag spre ape mai adânci, de Oana Racheleanu
Poate nu sunt atât de puternici ca într-un ocean, dar acești curenți, care se formează în locurile în care apa adusă de valuri la mal se retrage spre adânc, sunt vinovați pentru moartea a câteva zeci de persoane, în fiecare vară, pe litoralul românesc.
🔵 23 de măsuri pertinente pentru reducerea risipei alimentare propuse de cetățeni obișnuiți, de Mihai Ghiduc
Un prim exercițiu de consultare a cetățenilor UE pe o temă de politici publice, cea a risipei alimentare, s-a încheiat în ianuarie cu un set de 23 de recomandări. Rămâne de văzut câte din acestea vor ajunge să influențeze cu adevărat deciziile de la Bruxelles.
🔵 Românii sunt reticenți față de vaccinuri pentru că autoritățile nu știu să comunice, de Adriana Moscu
Autoritățile române încearcă să discute de ce a mers cum a mers campania de vaccinare anti-COVID-19 și ce efecte a avut aceasta asupra vaccinurilor în general, dar n-o fac în cel mai potrivit și util mod. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA, încearcă să explice unde s-a greșit.
🔵 Simulările de fuziune nucleară devin de un miliard de ori mai rapide datorită unui cercetător român, de Mădălina Cocea
Titlul spune tot. Ionuț Farcaș, de la Universitatea Texas din Austin, SUA, a dezvoltat o metodă prin care calculatoarele care simulează fuziunea nucleară pot face predicții în doar câteva milisecunde și nu în 10 până la 14 ore, ca până acum.
Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport
Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.
#FALS Un video care prezintă o lumină care ar fi apărut pe cer înainte de cutremurul din Turcia, sugerând că aceasta ar avea de-a face cu declanșarea cutremurului este, de fapt, o înregistrare video de la lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX, din 2018. (Verificat AFP)
Ce facem atunci când conspiraționismul se transformă în ideologie? Ciprian Cucu argumentează într-un editorial din Revista 22 că acest tip de transformare elimină posibilitatea de a mai avea dezbatere în societate.
Ar fi bine să verificați serios conturile care vă cer prietenia pe rețele sociale și să refuzați cererile de prietenie venite din partea necunoscuților. Pentru că aceste conturi pot fi folosite pentru a vă spiona și a vă expune unor rețele de conturi false. (Haaretz)
Cum decide creierul nostru ce să gândească atunci când, aparent, „nu facem nimic”? The Conversation explică mecanismul prin care ne întoarcem în anumite amintiri și cum le alegem exact pe acelea pentru timpul în care „visăm cu ochii deschiși”.
✍ NOMINALIZEAZĂ la Superscrieri un material jurnalistic pe tema „Animal Welfare în România”
- susținut de Humane Society International
- jurizat de Andrei Ciurcanu, jurnalist RISE Project & OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project
❤️ Pentru că este 8 martie, te lăsăm cu acest proiect despre femei jurnaliste, pentru a căror energie suntem recunoscători! A lor și a tuturor celorlalte care nu au fost cuprinse aici.
„Povești cu și despre jurnalistele din România” este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent, realizat cu susținerea Ambasadei Canadei în România. Profesioniștii din domeniul mass media din România au nominalizat, în februarie 2023, jurnalistele care îi inspiră. Bianca Oanea a stat de vorbă cu jurnalistele selectate și a scris poveștile lor, iar Ioana Moldovan a realizat fotografiile.
💌 Dacă tot am menționat-o pe Bianca Oanea, nu vrei să ratezi noul ei newsletter ZILNIC, News & Spice – la care te poți abona aici.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender și Kaufland.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.