Superscrierile lunii septembrie, selecție de Liana Ganea


Data publicării: 08/10/2024

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice și nu numai – susținut de: Bitdefender, FAN Courier, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale Lianei
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • materialul de la Bursa Superscrieri/Poqe

Invitata lunii este Liana Ganea, președinta ActiveWatch, activistă civică, specializată în libertatea de exprimare și libertatea presei.

Liana Ganea: 
Ne pregătim să votăm, în curând, politicienii și partidele care vor forma un nou guvern și un nou parlament. Va aduce această schimbare politică ceva pozitiv pentru cetățean și societate? La ActiveWatch nu știm să facem predicții politice, dar știm cât de important este ca cetățenii să fie informați corect de presă, ‘câinele de pază al democrației’. Așa că, atunci când presa își abandonează acest rol, încercăm să tragem un semnal de alarmă.

De aceea, am publicat în pragul campaniei electorale un raport care arată cum spațiul editorial al unor televiziuni de știri este cumpărat direct de partidele politice, nu doar cu încălcarea eticii jurnalistice, ci și a legislației. Am colaborat cu site-ul de investigații Snoop, care dezvăluie, la rândul său, sumele enorme investite de partide în presă și expune opacitatea cu care partidele fac aceste cheltuieli.

„Într-un an marcat de succesive momente electorale, finanţate masiv de la bugetul de stat, partidele şi-au consolidat rolul de investitori semnificativi pe piaţa de media, devenind, în acelaşi timp, finanţatori, actori, reglementatori şi beneficiari direcţi ai procesului mediatic. După decada mogulilor de presă, în care misiunea presei a fost subordonată intereselor politico-economice ale patronilor, am intrat, de câţiva ani, în era redacţiilor finanţate direct de partidele politice, situaţie mai mult decât alarmantă pentru sănătatea dezbaterii publice şi a procesului democratic”, au scris colegii mei de la ActiveWatch în raportul „Timpul înseamnă bani. Spațiul editorial al televiziunilor de știri, cumpărat de partide în campanie”.

Tactica de a cumpăra presa ieșită la mezat nu este singurul instrument folosit de politicienii, partidele, oamenii de afaceri și alții deranjați de jurnalismul în interes public. Atacarea publică a jurnaliștilor, hărțuirea lor fizică, folosirea instrumentelor statului (procurori, polițiști, justiție) pentru a urmări jurnaliști, a le confisca echipamentele, a-i compromite, chemarea abuzivă în judecată a jurnaliștilor, îndepărtarea lor din redacții sunt doar câteva dintre metodele prin care se încearcă reducerea lor la tăcere, intimidarea lor.

În ultimii 25 de ani, ActiveWatch a încercat să îi sprijine pe acești jurnaliști și ne dorim ca și publicul să înțeleagă de ce aceștia devin ținte și să fie solidari cu ei.

Amintim doar câteva nume ale unor jurnaliști și publicații care au fost ținte ale atacurilor în ultimii ani și ale căror cazuri au devenit publice:
Emilia Șercan (PressOne) – țintă a unei campanii de kompromat, în care polițiști și procurori au devenit părtași, cu sau fără voie; Cătălin Tolontan, Cătălin Țepelin, Iulia Roșu, Dan Udrea și ceilalți colegi ai lor care s-au opus presiunilor editoriale și au fost fie concediați, fie au ales să plece de la Libertatea și Gazeta Sporturilor; Redacția RISE Project, căreia DIICOT i-a cerut sursele; Attila Biro (Redacția Context), țintă a unei încercări de kompromat de care e responsabil un fost înalt demnitar NATO, actual candidat la Președinție; Alin Cristea (DeBrăila), care a fost supus de procurori unor percheziții abuzive și ale cărui echipamente au fost confiscate, sursele sale fiind puse în pericol și el fiind în imposibilitatea de a-și mai publica ziarul; Parászka Boróka (radioul public), amenințată cu moartea de un politician maghiar; Cristian Pantazi, amenințat cu moartea de un ofițer al armatei române (G4Media). Lista noastră este departe de a fi exhaustivă și, la un recensământ real, ar conține numele a zeci de jurnaliști.

Nici lista Superscrierilor lunii septembrie, pe care o propun împreună cu colegii mei de la ActiveWatch, nu este atotcuprinzătoare. Știm că în România mai există jurnalism în interes public și profesioniști care își fac treaba cu onestitate, în ciuda mediului care a devenit din ce în ce mai ostil.

SUPERSCRIERILE LUNII SEPTEMBRIE
SELECȚIE DE LIANA GANEA

REPORTAJ. Cine câștigă și cine pierde din Sistemul de Garanție Returnare?
Raul Bambu și Anna Constantin (Recorder)

Materialul publicat de Recorder aduce în prim-plan secretomania mult promovatului program RetuRO, care ne-a umplut casele de sacoșe cu reciclabile. De fapt, este vorba de un caz clasic de capitalism verde, în care câștigătorii reali sunt tocmai gestionarii infrastructurii care ar fi trebuit să ne ajute să salvăm și mediul, și bugetul familiei.

Pregătiri pentru inundații. România a pierdut 160 de milioane de euro din PNRR pentru Lunca Dunării, iar acum se protejează cu saci de nisip
Laura Popa (PressOne)

Materialul publicat de PressOne ne arată că avem nevoie de cât mai multe anchete și analize de acest fel, care să ne arate că stihiile naturii, în combinație cu apucăturile omenești din administrație, pot avea efecte dramatice și ireversibile.

Opinie: ciclonul, atac de panică alimentat de presa centrală. Cum a agregat o redacție mainstream fricile oamenilor pentru trafic pe site
Alex Olaru (PressOne)

Ciclonul care n-a fost, dar a lovit în credibilitatea presei. O analiză critică a unei situații care va deveni probabil studiu de caz pentru studenții la jurnalism, înainte să fie trimiși pe teren în cizme pescărești.

Fenomenul creditelor false la IFN-uri. Sute de români s-au trezit cu rate pe numele lor, după ce datele din buletin le-au fost furate sub ochii autorităților
Medeea Stan (Snoop)

Un material care arată cât de important este să ai grijă la siguranța datelor tale personale, pentru a nu pica victimă fraudelor, și cât de ineficiente sunt mecanismele de control atunci când anumite IFN-uri ajung să acorde împrumuturi cu dobânzi mari unor persoane care nu le cer.

Clonele din pădurile noastre
Andrei Ciurcanu (RISE Project)

Ancheta RISE Project dezvăluie o metodă prin care zeci de operatori economici falsifică și modifică fotografiile încărcate în Sistemul de de Trasabilitate a Materialului Lemnos (SUMAL). Echipa RISE Project s-a folosit de inteligența artificială pentru a demonstra clonarea fotografiilor, reconstituind, astfel, o bază de date cu sute de transporturi frauduloase.

Cele două povești din seria „Life Stories, Not Numbers”:
România înseamnă pace” și „Aici mă simt în siguranță pentru că nimeni nu vrea să mă omoare
Andra Mureșan (Scena9)

Două povești de viață ale unor solicitanți de azil din Congo și Etiopia, pentru care România este singura barcă de salvare. Ideal ar fi dacă ar citi aceste materiale și candidații cu sânge tricolor, care luptă să salveze țara, sacrificând omenia.

Industria fraudei
Echipa România, te iubesc (ProTV)

Un kind reminder că PNRR îți dă, dar nu îți bagă în traistă. Echipa „România, te iubesc” arată cum statul român nu are instrumente eficiente care să sancționeze și să îndepărteze companiile de rea-credință, care se înscriu în licitații publice.

O afacere de familie în Belgia – de la zero la 20 de milioane de euro
Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț (Teleleu)

Șapte reportaje Teleleu despre viețile românilor din Belgia și încercările acestora de a aduce bucăți din România în viața lor de acolo. În piața „La doi boi” din Bruxelles fac furori ciorba de burtă și sarmalele Ilișcăi din Sighetu Marmației, iar Cosmin din Craiova este proprietarul unei firme de construcții care are o cifră de afaceri de 20 milioane de euro.

Liana Ganea

Liana lucrează pentru ActiveWatch, o organizație de referință pentru expertiza sa în domeniul mass-media. ActiveWatch împlinește anul acesta 30 de ani de continuitate în munca de ‘câine de pază al presei’, dar și de promovare a bunei guvernări și a drepturilor omului în general. ActiveWatch apără drepturile jurnaliștilor, dar sancționează și derapajele presei. Și face eforturi pentru a contribui la un discurs public responsabil și în interes public.
Liana deține o licență în jurnalism, un master în științele comunicării (ambele de la Universitatea din București) și un master în drepturile omului (de la University College London). În prezent, este președinta ActiveWatch.

📩 Abonează-te aici la newsletterul ActiveWatch


🚩Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

Mircea Geoană, candidat independent la președinția României și fost vicepreședinte al NATO, s-a plâns, săptămâna trecută, că este victima unui kompromat și că împotriva sa a fost organizată o „operațiune de dezinformare”. 

Pentru claritate, kompromatul este definit ca fiind o informație compromițătoare, de multe ori fabricată, folosită pentru șantaj sau pentru a distruge reputația cuiva. (Dicționarul Merriam-Webster)

Ce s-a întâmplat? 

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană – care era, în acea perioadă încă vicepreședinte al NATO – fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Doar că omul de afaceri avea și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia, a dezvăluit Context.ro.

Geoană și Mănescu au fost contactați de Context în timpul documentării, însă Mănescu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, iar Geoană a spus că nu deținea informații despre activitatea colaboratorului său. 

Context a publicat dovezi clare pentru a susține dezvăluirile făcute.

După publicarea materialului, Mircea Geoană a invocat, fără dovezi, implicarea unor entități „externe” în dezvăluiri, sugerând că în spatele dezvăluirilor despre el ar sta chiar Federația Rusă. Geoană nu a adus nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor, dar a folosit drept argument poziția sa în cadrul NATO. (RFI)

…în plus, Geoană a plătit publicitate către Facebook pentru a amplifica postarea sa în care sugerează că în spatele investigației ar sta Federația Rusă. Potrivit înregistrării din Facebook Ad Libraryanunțul publicitar sponsorizat a fost afișat de peste 400.000 de ori.

   
Sursa: Facebook Ad Library

Totul se putea opri aici, dar…

Mircea Geoană și staff-ul său de campanie au revenit, acuzându-l pe Attila Biro, unul din autorii investigației și coordonator Context.ro, că ar fi fost implicat într-o tentativă de asasinat asupra procurorului general al Bulgariei. (G4Media)

Nici de data aceasta Geoană&co nu au adus dovezi în sprijinul afirmațiilor lor (HotNews), ci au vehiculat falsuri dovedite, postate în 2023 de o serie de site-uri din Bulgaria, și care, la rândul lor, citau „surse anonime”. (OCCRP)

…iar Context.ro a revenit cu o nouă dezvăluire: în timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană și înființa o firmă cu propagandistul rus, fiul său, Vlad Mănescu, a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional.



Căldura unui gol
de Alexandra Corcode, publicat de Scena9

materialul a fost realizat în cadrul proiectului Bursa Superscrieri/Poqe ediția III, oferită în memoria fotojurnalistului George Popescu (Poqe)

Alexandra Corcode, câștigătoarea bursei, a fost mentorată de Adrian Câtu (fotojurnalist) și Lina Vdovîi (jurnalistă și regizoare de documentare) în vederea realizării și publicării primului său story documentar.

„De câțiva ani, Larisa și Monica locuiesc doar cu bunica lor și se descurcă cum pot. Larisa e elevă în clasa a 12-a la un liceu din Reghin. Din octombrie – când am întrebat-o prima dată – și până acum, planurile ei de viitor au evoluat de la un curs de unghii, la șoferiță de tir împreună cu prietenul ei, Alex, apoi la facultate – un cuvânt pe care îl pronunță cu multă neîncredere.”
citește povestea și vezi selecția de fotografii pe Scena9

 

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.