Superscrierile & culisele lunii, cu Luiza Vasiliu. În deschiderea temei Superscrieri #14


Data publicării: 18/12/2024
În această ediție:
  • Începem Superscrieri, ediția #14
  • Recomandările & culisele lunii, cu Luiza Vasiliu
  • Best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
  • Despre Dezinformare, de Codruța Simina
  • O doză de optimism, cine (ne) face bine

Deschidem Premiile Superscrieri #14 cu o temă chiar sensibilă, pe care nu o mai putem ignora și pe care vom încerca să o abordăm în moduri concrete pe parcursul acestei noi ediții:

SĂNĂTATE MINTALĂ pentru o presă făcută cu capul

Sănătatea mintală și echilibrul emoțional sunt provocări semnificative pentru profesioniștii din media și pentru jurnaliști, ale căror eforturi zilnice pentru informarea publicului sunt adesea realizate sub presiuni intense, chiar dacă insuficient înțelese și conștientizate. 

Educarea și informarea corectă a societății, calitatea informației și a dezbaterii publice se bazează pe sănătatea mintală a jurnaliștilor. Într-un mediu informațional din ce în ce mai complex și agresiv, echilibrul mental devine fundamental pentru a asigura echidistanța și profesionalismul.

Superscrieri adună și recunoaște presa făcută cu cap și onestitate. Dar lumea jurnalismului este „făcută cu capul” din toate direcțiile. Le datorăm jurnaliștilor această discuție, pentru că ne-o datorăm nouă. Soluții există și ne propunem să explorăm câteva dintre ele pe parcursul acestei ediții.

Mai multe despre tema ediției aici.
Înscrierile sunt deschise până pe 31 ianuarie.

Luiza Vasiliu este invitata lunii și am rugat-o să ducem recomandările și discuția mai aproape de tema Superscrieri. 

În prima zi după turul I de la prezidențiale a lansat un newsletter, împreună cu Victor Ilie. Au răbufnit așa cum răbufnesc jurnaliștii, încercând să ne arate faptele cele mai hardcore. Le poți susține munca aici, la Drepturi și strâmbe

În prezent, este jurnalistă freelancer. A co-fondat publicația Scena9, pe care a coordonat-o timp de câțiva ani. Îi găsim numele în numeroase publicații și materiale care ne-au dat peste cap: de la Dilema Veche, la Casa Jurnalistului, RISE Project, Snoop și altele. Finalistă la premiul European Science Writer of the Year pentru investigația despre practicile experimentale ale ortopedului Gheorghe Burnei. 


Superscrierile lunii 
recomandări de la Luiza Vasiliu

Curaj – din newsletter-ul jurnalistei Natalia Antelava, care scria din Georgia-cea-curajoasă chiar pe 26 noiembrie: „Redacția Coda e pregătită pentru ce urmează în 2025. Redactorii noștri au crescut în regimuri autoritare. Știm cum arată oligarhia, propaganda și abuzul zilnic de putere, o știm prea bine.” Munca lor de arheologie a dezinformării și regimurilor autoritare merită urmărită cu un subscribe aici, ca să nu mai fim așa de nepregătiți data viitoare.
 
Încredere – nu un text anume, ci toată presa independentă, pentru care am de trimis o inimă mare (Snoop, Context, Public Record, Misreport, Pressone, Casa Jurnalistului, Recorder, Scena9, Europa Liberă, Buletin de București, Info Sud-Est, Captura, Judecata de Acum și toți ceilalți)
 
Speranță – n-am găsit-o în nici un text, doar în întâlnirile cu oamenii, în îmbrățișări și în mesaje cum e ăsta, primit pe 1 decembrie de la o doamnă tare înțeleaptă, martoră a șapte ture de alegeri prin Europa: „Să nu uităm să respirăm și că ne avem unii pe alții oricum !!! Suntem mai mulți decât ei.”
 
De citit:

– o investigație într-un singur om care face cât o redacție: statusul Monei Dîrțu despre probabila influență americană în alegerea lui Călin Georgescu

– un eseu minunat al scriitorului George Saunders, publicat după victoria lui Trump, cu cinci propuneri de experimente de gândire pe care le-am putea face și noi perioada asta

– o veste bună cu cinci puștoaice din Bacău preocupate de numărul mare de mame minore de la noi, care au construit împreună cu profesoara lor o aplicație de educație sexuală


Culisele lunii 
cu Luiza Vasiliu

Pe tine ce te face cu capul în general, în munca ta de jurnalistă? Top 3 chestii (știm că sunt multe).

Poziția de martor (când te uiți drept în ochii întunericului și nu mai poți vedea, nicăieri, vreo lumină)
Neputința (când scrii și simți că scrisul nu ajută la nimic)
Irelevanța (când oamenii nu mai fac nici o diferență între informațiile muncite și verificate și orice porc zburător de pe internet)

Ah, pot să mai adaug?
Acumularea de abuzuri (când îți cad în brațe atât de multe povești oribile încât abia te mai poți mișca sub greutatea lor)
Atacurile (când primești comentarii și mesaje despre cum te-ai vândut pe bani mulți forțelor oculte, deși nici n-ai apucat să bei o cafea caldă de dimineață)
 
Un moment greu dintr-o documentare, când ai simțit că ajungi la capătul puterilor.

Mi s-a întâmplat chiar duminica din ziua votului anulat, după ce toată lumea din jur părea că respiră în sfârșit, când circulau știri că mercenarii lui Georgescu au liste cu jurnaliști și politicieni pe care voiau să-i intimideze. Nu mai făcusem o pauză de fix 16 zile, lucram la raportul despre felul în care Meta a lăsat să zburde liberă o rețea masivă de dezinformare, atac și propagandă pro-AUR și pro-Georgescu și vedeam fix reclame la conținut plin de furie și de ură, care apoi a ajuns să fie repetat de oameni și conturi la infinit.

Am cedat, am plâns, n-am mai vrut să scriu nimic. Spre seară, am reușit să aflăm de la trei surse fără legătură între ele că nu exista o listă cu jurnaliști.
 
Cum ți-ai găsit puterea să continui?

O îmbrățișare (da, pare că ăsta e drogul meu preferat) și câteva mesaje de la cititori care mi-au adus aminte că totuși e important ce facem. 
 
3 emoții care au fost cu tine pe parcursul documentării cazului Burnei.

Furie.
Șoc.
Deznădejde.

Deși au trecut opt ani de când am publicat și nouă de când am început să alerg după povești, tot asta simt când intru în sala de tribunal și văd cum avocații lui Burnei spun fără urmă de regret că pacienții cărora Burnei le-a distrus viața ar trebui, de fapt, să fie recunoscători. Sau când judecătorii dau următorul termen de judecată peste trei luni, căci timpul justiției curge altfel decât timpul dreptărții. 
 
Unde te refugiezi, cum te detașezi de încărcătura emoțională care vine odată cu munca ta?

Uneori uit să fac asta și nu mă refugiez nicăieri și nu e bine. Dacă-mi aduc aminte, sun un prieten, ies la o cafea, fac doi pași în livadă, îi citesc puștiului o carte, deschid radiofip. Dacă nu-mi aduc aminte, se face prea târziu și trebuie să apăs butonul de panică de terapie. Din fericire, funcționează mereu.


Best of Mindcraft Stories
de la Mihai Ghiduc, redactor șef

„Nu cred că e vreo surpriză, toată lumea a scris în ultima vreme despre alegeri și, mai ales, despre cum am ajuns în situația asta. Inclusiv noi:”

Crypto-afacerile dubioase ale lui Prodănescu și bogpr, finanțatorul lui Georgescu: morți subite, firme fantomă și clienți păgubiți, de Ionuț Preda

Politica atenției: cum folosesc candidații suprasaturarea de informație pentru a răspândi vorbe goale și idei periculoase pe rețelele sociale, de Matei Bălan

Politainment: alegerile se vor câștiga cu live-uri și videouri scurte, indiferent de soarta TikTok, de Mihai Ghiduc

Pragul electoral ar fi trebuit să oprească extremiștii. Acum, el ține în afara parlamentului partidele reformiste, de Adriana Moscu


Pe urmele dezinformării
Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 Într-o ediție specială, Codruța Simina prezintă Ecosistemul dezinformării în România, care a luat amploare în ultimii ani.

👉 O treime din jurnaliștii uciși în 2024 au fost omorâți de forțe armate israeliene, arată un raport al organizației Reporteri Fără Frontiere, iar numărul jurnaliștilor arestați în acest an a crescut cu peste 7%, în principal din cauza arestărilor din Rusia și Israel.

 👉 Serviciul secret și poliția din Serbia au spionat jurnaliști și activiști prin instalarea de programe de tip spyware pe telefoanele mobile, conform unui raport Amnesty International.


Niște optimism
cine (ne) mai face bine

În această perioadă plină de anxietate și incertitudini, ne-am uitat cu încredere către Funky Citizens, cei care au coordonat eforturi pentru fact-checking live, transparență și desecretizare.
Tot ei au mobilizat peste 700 de observatori independenți pe teren — voluntari care au supravegheat procesul electoral și au semnalat nereguli

Tinerii Răzvan Petri și Vlad Adamescu de la Politică la Minut au stat cu ochii pe candidați. Pe baza unui background impresionant în Științe Politice, au fost prezenți constant pe social media și în media mainstream, într-un mod tare accesibil. Ca să ne ajute să votăm informat, traducând întregul proces electoral, dar și fenomenele complexe precum Tiktok și extremismul ivit „de nicăieri”.

Transmitem o îmbrățișare solidară tuturor celor care au investigat, documentat, discutat, sesizat și sărit pentru că vor schimbare în această perioadă. Ne-au dat un reminder bun: nu ne permitem apatie civică. 

Între timp însă, ar fi bine și să avem grijă de noi. Ne explică mai pe larg despre acest echilibru colega noastră, psih. Silvia Ciubotaru.


reminder Burse Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală – ediția #2

Înscrierile sunt deschise până pe 15 ianuarie. 

Ghidul aplicantului și Formularul de înscriere.

————–

 Te poți abona la newsletterul nostru aici.