Superscrierile lunii octombrie, selecție de Olga Ceaglei, cu vești din Moldova


Data publicării: 08/11/2024

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice și nu numai – susținut de: Bitdefender, FAN Courier, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.

Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • recomandările Olgăi Ceaglei și un gând despre presă, din Moldova
  • din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
  • ediție nouă a Burselor Superscrieri pt tineri jurnaliști din local

Invitata lunii este Olga Ceaglei, cofondatoarea redacției de investigații CU SENS din Chișinău. 

Olga Ceaglei: 
„Mă conving a câta oară cât de valoroase sunt investigațiile jurnalistice și cât bine ne fac. Am simțit-o din plin la referendumul privind includerea vectorului european în Constituția Republicii Moldova și alegerile prezidențiale din această toamnă. Îndrăznesc să spun că fără curajul și dedicația unei mâini de jurnaliști de investigație de la Chișinău, rezultatele scrutinelor ar fi fost, probabil, dezamăgitoare. Ne-ar fi dus mai mult spre Est decât spre Vest. Iar această țară nu ar mai fi fost la fel.
 
S-a făcut presă ca pe timp de război – un război hibrid, în care am luptat cu o mașinărie sofisticată de manipulare, îndoctrinare și corupere a alegătorilor în stil mafiot. Nu s-a luptat pe picior de egalitate, armata propagandistică a Kremlinului fiind mult mai numeroasă, hotărâtă să pompeze milioane de dolari doar pentru a-și atinge scopul. Planul le-a fost deturnat de jurnaliști sub acoperire, dar și de cei care știu să scotocească în baze de date naționale și internaționale, să adreseze întrebări incomode și să pună cap la cap fapte, nu vorbe.
 
În superscrierile lunii octombrie am inclus în listă, mai întâi, investigațiile publicate de jurnaliștii de la Chișinău, ca să remarc, astfel, curajul colegilor mei și să le mulțumesc. Știu cât de greu se fac astfel de subiecte, câtă pregătire și determinare îți trebuie. Știu și cât de greu e să susții activitatea unei redacții de investigație, cât timp și bani se cheltuiesc. Dar mai știu că fără asta nu se poate.”

SUPERSCRIERILE LUNII OCTOMBRIE
SELECȚIE DE OLGA CEAGLEI

Spălătoria rusească de creiere și Vasile Tarlev – susținut de Ilan Șor din culisele Kremlinului
de Malvina Cojocari, CU SENS


„Spălătoria rusească de creiere depășește orice limite în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului privind includerea vectorului european în Constituție. Pregătirile au început la Moscova în această primăvara, atunci când politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat în țară la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, în calitate de lider al blocului politic „Victorie”, dar și de filantrop apropiat de „Eurasia” – o organizație neguvernamentală și apolitică, pe hârtie, dar conectată strâns la Kremlin, a pornit mașinăria de îndoctrinare și de corupere a alegătorilor din Republica Moldova.
 
Jurnaliștii CU SENS, în colaborare cu OCCRP și Important Stories au urmărit, timp de câteva luni, întreaga mașinărie și vă arată, cronologic, cum s-au desfășurat evenimentele, dar și cine sunt principalii figuranți de la Moscova și Chișinău.”

În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii” lui Șor. Investigație ZdG sub acoperire
de Măriuța Nistor, Ziarul de Gardă


„Ziarul de Gardă a pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni am documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.”

Cum a fost fraudat referendumul. Rețeaua lui Șor, de partea lui Stoianoglo. În slujba Moscovei (II): o nouă investigație ZdG sub acoperire
de Natalia Zaharescu, Ziarul de Gardă


„Măriuța Nistor nu a fost singura jurnalistă de la Ziarul de Gardă care s-a infiltrat printre oamenii lui Șor. Ea a fost dată afară din „partid” după publicarea investigației, dar Natalia Zaharescu a rămas cu ochii pe ei. Ea a pătruns în alt grup al acestei rețele, fiind racolată ca „activistă” sub numele de cod Irina Zahar.”

„Afacerile lui Șor cu Guvernul Rusiei”
de Iurie Sanduța, RISE Moldova și „Matrioșka lui Șor pentru a salva Kremlinul” de Iurie Sanduța, Ion Preașca, RISE Moldova


„Ilan Șor a creat recent cinci companii la Moscova. Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni. Totodată, aceste companii sunt folosite pentru a ocoli sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse după ce a invadat pe scară largă Ucraina în februarie 2022.”

Geoană și rușii. Șef de campanie pentru adjunctul NATO, partener de afaceri cu un propagandist care-l admiră pe Putin
de Matei Rosca (reporter.london), Martin Laine (Delfi, Estonia), Dossier Center, Iurie Sanduta (RISE Moldova), Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase, Cristian Andrei Leonte, Biro Attila (Context.ro)


„Un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigație internațională. Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.”

Geoană și rușii (II): Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin
de Matei Rosca (reporter.london), Martin Laine (Delfi, Estonia), Dossier Center, Iurie Sanduta (RISE Moldova), Iulia Stănoiu, Mihaela Tănase, Cristian Andrei Leonte, Biro Attila (Context.ro)


„În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional. Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin.”

Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar
de Alex Nedea, Gabriel Nicolae, Recorder și Noi dovezi despre protecția primită de Nordis de la instituțiile statului de Alex Nedea


„Toată acestă schemă frauduloasă n-ar fi fost posibilă fără slăbiciunile majore din legislația românească, însă politicul care ar trebui să îndrepte aceste legi este puternic conectat la afacerea Nordis.Vladimir Ciorbă, asociatul principal al companiei, este căsătorit cu Laura Vicol, unul dintre cei mai influenți parlamentari PSD. Vicol conduce Comisia Juridică din Camera Deputaților, care are un rol cheie în procesul legislativ din Parlament. Afacerea Nordis a beneficiat și de complicitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), instituție care are atribuția de a identifica și de a elimina clauzele abuzive din contractele dezvoltatorilor imobiliari.”

Un sistem în terapie – o serie jurnalistică despre sănătatea mintală în România
de Alexandra Nistoroiu, Dariana Ilie (ilustrații), Snoop.ro


„O serie de jurnalism în profunzime care radiografiază sistemul de sănătate mintală din România, explorând eșecurile, provocările și soluțiile necesare pentru o reformă reală și eficientă.”

Olga Ceaglei
Cofondatoarea redacției de investigații CU SENS din Chișinău.

Și-a început cariera la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Ulterior, s-a alăturat echipei RISE Moldova. Iar în 2019, împreună cu Liuba Șevciuc, a fondat CU SENS, organizație care a devenit, între timp, membră a rețelelor internaționale a jurnaliștilor de investigație: Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Global Investigative Journalism Network (GIJN). Totodată, anchetele și reportajele CU SENS au fost apreciate, inclusiv în cadrul Galei Premiilor Superscrieri.
Olga a publicat zeci de anchete despre afacerile ascunse ale politicienilor, scheme de corupție, conexiuni din paradisurile fiscale, despre traficanții de carne vie sau de păduri. Este jurnalista care a fost în Elveția și Franța pentru a investiga averea de milioane a lui Vladimir Plahotniuc și a scos la iveală o rețea de pedofilie și trafic de copii, investigație jurnalistică care i-a adus două premii internaționale. După publicarea subiectului, capul rețelei și complicii lui au fost condamnați la 11-21 ani de închisoare. Anchete penale au fost pornite și de procurorii din Danemarca și Grecia care s-au finalizat, la fel, cu condamnări.

📩 Urmărește publicația Cusens.md


🚩Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport

Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.

 

👉 Marile platforme tech au redus semnificativ eforturile de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din 2024, permițând răspândirea necontrolată a acuzațiilor de fraudă electorală. (The Washington Post)

👉Canada și Olanda au lansat o inițiativă globală de combatere a dezinformării, și au lansat Declarația Globală privind Integritatea Informațiilor Online, un set de principii și acțiuni care să asigure un spațiu informațional sigur și transparent. (Guvernul Canadei) ⚡Spoiler alert: printre semnatari se numără și Moldova. Nu, Guvernul României nu 🙂 Polonia a anuțat că se alătură inițiativei.  și Guvernul australian se alătură Regatului Unit și partenerilor semnatari ai Declarației.  

👉 BBC dezvăluie modurile prin care unii utilizatori X câștigă mii de dolari distribuind dezinformări și imagini AI despre alegerile din SUA.

👉 Tech Policy Press scrie despre provocările platformelor sociale în perioada post-electorală, când dezinformarea și revendicările premature de victorie ar putea alimenta tensiuni și instabilitate.


Burse Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală – deschidem înscrierile pentru ediția #2

proiect susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos

————–

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.