Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.
Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
În această ediție:
- cele 8 recomandări – materiale de vară
- Bursele Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală
- best of Mindcraft Stories, de Mihai Ghiduc
- din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
Ne-am întors din vacanță și suntem cu gândul tot la NOUA Generație. Cei de care trebuie să avem grijă, să-i prețuim, să-i pregătim să ne suplinească forțele. 🙂
Ne bucurăm să anunțăm primele Burse Superscrieri pentru tineri jurnaliști din presa locală.
Iar pentru superscrierile lunii, am revenit la tinerii jurnaliști finaliști la Superscrieri #12. Ia să vedem ce au mai publicat ei vara aceasta.
SUPERSCRIERILE LUNII
ediție specială după vară
Cum poate Netflix să-ți ghicească orientarea sexuală înainte ca tu să fii sigur de ea?
Andreea Vîlcu (Libertatea)
„După ce jurnalista BBC Ellie House a admis public că e gay, și-a dat seama că Netflix părea să știe acest lucru dinaintea ei. Ziarista încearcă să afle cum a fost posibil, într-un articol publicat de BBC.”
Ce se întâmplă cu viața unui spion după ce este demascat
Adrian Anton (Info Sud-Est)
„Ce soartă îl așteaptă pe un spion a cărui acoperire a fost deconspirată? Unii spioni sunt pur și simplu prea importanți pentru a fi lăsați de șefii lor să putrezească într-o închisoare străină după ce au fost prinși și sunt tranzacționați în cadrul unui schimb de spioni, arată o analiză Politico.”
Aplicația care măsoară temperatura apei în stațiunea Mamaia a fost atacată de hackeri anul trecut și este încă nefuncțională/ Autoritățile nu știu când va fi din nou operațională
Adrian Anton (Info Sud-Est)
“Site-ul a fost victima unui atac cibernetic anul trecut și n-am reușit să-l repunem în funcțiune. A fost criptat, s-a cerut recompensă. Am apelat la autorități și nu s-a reușit recuperarea sa“, a declarat Florin Timofte pentru Info Sud-Est.
Eșecul Task Force Ucraina: Guvernul a blocat banii europeni pentru refugiați cu proiecte fantomă
Iulia Stănoiu (Context.ro)
„Refugiații ucraineni au povestit pentru Context.ro că au fost nevoiți să se întoarcă în zonele bombardate pentru că luni de zile statul român a blocat banii de ajutoare. Am descoperit că guvernul nu a folosit banii europeni destinați refugiaților, deși o putea face. În loc să deconteze hrana și cazarea ucrainenilor, autoritățile se chinuiau, în februarie anul acesta, să cheltuiască fondurile europene pe măști de protecție pentru elevi sau alte achiziții legate de pandemie.”
Vocea experților: Top cinci probleme ale instalațiilor electrice din spitalele românești
Iulia Stănoiu (Context.ro)
„Instalațiile electrice din spitale au fost nominalizate ca puncte de pornire a celor mai multe dintre marile incendii, în care au pierit zeci de oameni în ultimele decenii. Doi experți în instalații electrice au explicat pentru Context.ro care sunt problemele de sistem care duc la incendii în unitățile medicale din România. Clădiri vechi și neconforme, instalații electrice defectuoase și mentenanța superficială sunt doar câteva dintre cauzele identificate.”
300 de zile fără mâncare | Când credința în înfometare este mai puternică decât credința în tine
Norbert Nemeș (Europa Liberă)
„Lupta cu imaginea de sine poate fi grea. Mai ales când te uiți în oglindă și nu ești mulțumit de propriul tău corp. Te vezi distorsionat, chiar dacă restul oamenilor nu observă nimic greșit la tine. Atunci, pentru a te simți mai bine, apelezi la diverse metode distructive, care, perpetuate și normalizate, ajung să te urmărească și să te afecteze tot restul vieții.”
„Ne-ar fi plăcut să ne petrecem vara asta altfel”. Un august cu Armata de Voluntari a Ucrainei
Larisa Kalik (Scena9)
„Există un lac la 20 de kilometri de linia frontului. Zacem în apă – eu și soldații. Ne uităm la cer. Deasupra noastră sunt norii și dealurile verzi din Donbas. Mă îndrept înot către noul meu prieten și îl ating cu mâna – are doar 22 de ani, este pe front de un an. În linia întâi, cel mai aproape de inamic, un tânăr infanterist. Mâini cu cicatrici de la schije, mai multe contuzii la cap. Este din orășelul Rakhiv din Munții Carpați, departe de război.”
„Nu am nevoie de recunoștință, nici de mulțumiri.” Cine evacuează răniții de pe frontul din Ucraina?
Larisa Kalik (Scena9)
„Gonim prin oraș într-o mașină verde, greoaie, de pe care sună tare sirena de ambulanță. Toate mașinile ne fac loc – mergem să evacuăm răniții. Avem de făcut un drum de o oră și jumătate. Până ajungem la locul de întâlnire cu armata trebuie să pregătim soluția salină pentru injecții. Nu se poate turna lichid rece într-un corp omenesc, așa că iau câteva sticle și mi le lipesc de piele, pe sub tricou. Sunt mai calmă dacă simt că ajut, oricât de puțin. Am dat mai departe căldură celor care au vărsat sânge pentru viitorul nostru.”
📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc
Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.
Mihai Ghiduc: „De fiecare dată, la început de august, mă gândesc că toată lumea e în vacanță și nu o să se întâmple nimic, iar la finalul lunii mă minunez câte lucruri s-au întâmplat de fapt. August 2023 nu a făcut excepție. Iată cîteva articole pe care merită să le citești.”
🔵 Eroii necunoscuți. Viața secretă a albinelor solitare, de Alexandra Popa
🔵 Albinele în pericol: jumătate dintre polenizatori dispar. Ce soluții există?, de Adriana Moscu
Albinele au fost vedetele lunii, de la povestea fascinantă a albinelor solitaire la o discuție necesară despre pericolul care sunt expuși polenizatorii lumii și, prin extensie, culturile agricole de pretutindeni.
🔵 Zelda și Final Fantasy: și-au trădat fanii sau doar s-au reinventat?, de Alin Răuțoiu
🔵 Baldur’s Gate 3: Un review exhaustiv al celui mai bun RPG din ultimul deceniu, de Ionuț Preda
🔵 Campionatul Mondial de Esport de la Iași: gaming de anvergură globală și sincope în organizare, de Ionuț Preda
August a însemnat gaming, cu o analiză despre reinventarea a două jocuri vechi, o cronică despre cel mai așteptat joc al momentului și un reportaj de la campionatul Mondial de Gaming de la Iași.
🔵 „Cum arată o lume care seamănă cu tine?” Ideo Ideis – un festival ca o poveste, de Daniela Vasilache
Daniela a mers la cel mai important festival cultural pentru adolescenți, desfășurat de mai bine de un deceniu într-un oraș unde te-ai aștepta să nu se întâmple nimic.
Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport
Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.
👉 Conturile deschise pe rețele sociale, susținute de Kremlin și care nu sunt blocate în interiorul UE au un număr total de cel puțin 165 de milioane de abonați în întreaga Europă.
În mai puțin de un an, conținutul lor a fost vizualizat de cel puțin 16 miliarde de ori, arată un studiu publicat de Direcția Generală pentru rețele de comunicații, conținut și tehnologie (DG Connect) a Comisiei Europene. (G4Media)
👉 BONUS READ. Sub conducerea lui Elon Musk, politicile Twitter au permis propagandei rusești despre Ucraina să se răspândească liber pe platformă și să ajungă la mai mulți utilizatori decât înainte de începerea războiului, arată același studiu. (The Washington Post via The Daily Beast)
👉 #FALS „Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor”, declara fostul premier Victor Ponta, după exploziile de la Crevedia.
Europa Liberă România a verificat afirmațiile sale și arată că sunt false.
👉 #DEZINFORMARE Emigrarea masivă a populației din Moldova în străinătate poate fi considerată o formă modernă de deportare, susține o narațiune dezinformativă.
Scopul acesteia e să convingă publicul că autoritățile din Moldova exagerează în privința impactului deportărilor sovietice, după ce la Chișinău acestea au comemorat victimele deportărilor, inclusiv printr-o expoziție de aproape o lună în centrul orașului. (Veridica)
Bursele Superscrieri
pentru tineri jurnaliști din presa locală
Ne dorim să încurajăm includerea și/sau profesionalizarea de tineri jurnaliști în echipele redacțiilor locale. Împreună cu Ambasada Țărilor de Jos în România lansăm acest program pentru tinerii din echipele redacțiilor locale.
Programul constă în:
– oferirea a 2 burse X 9.300 lei pentru susținerea tinerilor din cadrul redacțiilor locale în realizarea unor materiale/serii documentate în profunzime pe subiecte de interes public, local sau național
– suport editorial printr-un program de mentorat alături de reprezentanți ai două dintre cele mai de impact redacții independente de investigații: Recorder (Cristian Delcea) și RISE Project (Ana Poenariu)
– decontarea cheltuielilor aferente muncii de documentare
ÎNSCRIERI până pe 31 octombrie.
Detalii aici.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender, Kaufland și BRD – Groupe Société Générale.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.