interviu realizat de Ella Moroiu, reporter oficial Superscrieri
„Bunul simţ are audienţă. A devenit o pasăre atât de rară pe la noi, încât vinde foarte bine”, spune Vlad Mixich, preşedintele juriului Premiilor Superscrieri la ediţiile 2012-2013. Jurnalistul HotNews.ro a discutat cu reporterul oficial Superscrieri 2014 despre tainele și pericolele meseriei de storyteller, dar și despre valorile pe care competiția de jurnalism narativ și scriere de non-ficțiune creativă le poate scoate la iveală pentru public.
Cum se naşte o Superscriere?
Vlad Mixich: Tot vorbim de non-ficţiune, de creativitate… Până la urmă, ca pentru orice lucru din care pot să iasă roade frumoase, treaba e simplă: nu ai o reţetă, trebuie să munceşti mult, să practici mult – cum spunea Stephen King, că el lucrează până şi pe 1 ianuarie, în fiecare an -, să fii cu mintea deschisă.
Cum găsești un subiect bun?
Vlad Mixich: La noi, unul dintre pericolele de a lucra în media ca jurnalist este că la un moment dat începi să te crezi prea important ca să mai cobori la firul ierbii. Începi să crezi că ţi se cuvine să stai de vorbă numai cu preşedinţi, în studiouri de televiziune. Acolo nu găseşti poveşti! Nu e spaţiu mai artificial în România în acest moment decât studioul de televiziune. Nu găseşti poveşti acolo.
Poveştile le găseşti printre oameni şi, ca să le găseşti, trebuie să ai smerenie. Să te duci şi să spui: „Nu ştiu cum e viaţa aici, despre ce vorbiţi. Eu nu ştiu. eu sunt un străin. Vă rog, lăsaţi-mă să intru în viaţa voastră, vă mulţumesc pentru asta şi vă promit c-o să vă spun povestea cât mai fidel şi adevărat cu putinţă.”
De ce avem nevoie de jurnalismul narativ și scrierile de non-ficțiune creativă?
Vlad Mixich: E mai uşor să spunem baliverne tuturor când vorbim, decât atunci când scriem. De asta, pentru mine, mediul online rămâne important, pentru că e locul unde cuvântul scris supravieţuieşte. Şi când în România se spune că nu se citeşte mult, păi… pot să vă dau o listă rapidă de cel puţin zece texte citite de cel puţin 200.000 de ori în ultimul an. Nu vorbesc de ştiri despre vedete de carton sau politice.
Ce rol are aici o competiție ca Premiile Superscrieri?
Vlad Mixich: Am descoperit picăturile de pe peretele paharului gol. Şi, din cauză că e atât de mult urechism şi mitocănie în spaţiul mediatic, în special când vorbim de televiziuni, efectul celălalt e că vinde foarte bine bunul simţ. Bunul simţ are audienţă online! Bunul simţ a devenit o pasăre atât de rară pe la noi, încât vinde foarte bine.
Competiţia Premiile Superscrieri, apărută la iniţiativa Fundaţiei Friends For Friends, susţine deja de patru ani jurnalismul narativ şi non-ficţiunea creativă. La a patra ediţie, toţi autorii de non-ficţiune sunt invitaţi să îşi înscrie poveştile pe www.ffff.ro/superscrieri.
Termen limită: marţi, 30 septembrie, ora 24:00.
LINK DETALII DESTE EDIȚIA ACTUALĂ
O variantă a acestui interviu o găsiți și în revista din această săptămână a prietenilor de la Șapte Seri.