donează

Topul Lunar Superscrieri reprezintă o listă de recomandări de neratat din noul jurnalism românesc, curatoriată de reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri.

Susținătorii Superscrieri ne-au ajutat să înțelegem că e nevoie de o prezență mai constantă și mai agregată a modelelor din noua presă din România. Așa că ne-am propus să implicăm comunitatea adunată în jurul proiectului ca să scanăm și să promovăm în fiecare lună materiale jurnalistice de calitate și autori pe care îi prețuim. În acest fel, cititorii pot ști că aici găsesc în mod recurent scurtături către câteva dintre cele mai reprezentative titluri care se publică.

Prin aceste superscrieri lunare vrem să descoperim și zone pe care nu le-am acoperit până acum prin premiile anuale. Vă invităm să urmăriți căile pe care le explorăm prin această diversitate de  materiale jurnalistice românești & non-ficțiune creativă. Le vom publica aici și îi vom dedica și un newsletter, la care vă puteți abona aici.

superscrierile lunii martie

Materialele sunt prezentate în ordine aleatorie, nu sub forma unui clasament. Ele toate împreună reprezintă un TOP în sine al calității, adevărului, rădării, curajului.

Gheorghe
Filip Standavid, SCENA9

„Știrea (cumplită) a săptămânii în cultura pop autohtonă este moartea, la 56 de ani, a lui Andrei Gheorghe. Sătul, îmi închipui, de postările lacrimogene de pe Facebook, Paul Breazu are perfectă dreptate să observe că «ajungi să-ți dai seama cât de important a fost Gheorghe pentru o generație, poate două (…) când vezi fluvii de oameni care se testimonializează, se autopropun ca produse plusvalorizabile emoțional prin alăturarea cu el: o poză, o poveste, un dialog scurt»”

 

Doctori și Dumnezei
Sorana Stănescu, Decât o Revistă

„Totul a început pentru mine când unul dintre prietenii mei, medic stomatolog, a dezvoltat un interes pentru biserică și neamul românesc, pe care nu știam că îl are. (…) Au urmat niște luni în care m-am cufundat într-o lume nouă, în care și certitudinile mele s-au zguduit profund, ca să lase locul unor nuanțe și noi semne de îngrijorare, mai puțin evidente la început. Am descoperit cum credința poate dezvolta o umanitate și o smerenie de care breasla medicală are nevoie, dar că asta riscă să vină la pachet cu pseudo-știință și poziționări radicale.”

 

Sindromul Italia „Frica e șarpele care te atinge încetișor”
Diana Meseșan, SCENA9

„În ianuarie, presa din România a vuit cu știri despre «sindromul Italia», o patologie despre care unii psihiatri spun că ar fi specifică femeilor din Europa de Est care muncesc în străinătate.  Am pornit pe urma «sindromului Italia». Am aflat că statisticile se pot «fabrica» peste noapte, am cunoscut povestea  unei femei din Republica Moldova și am dat de urma medicului ucrainean care a dat numele acestui sindrom.”

 

„Tinerii frumoși și Putin”
Lina Vdovîi, Vlad Ursulean, Casa Jurnalistului

„Liderii autoritari sunt votați de bătrânii care preferă o pensie bună și stabilitate, în loc de cine știe ce reforme și o libertate care se poate transforma în haos. Regimurile autoritare nu rezistă dacă populația are acces la net, că nu mai au monopol pe comunicare și lumea se poate organiza spontan. Așa știam înainte să plecăm în Rusia, unde am constatat că lucrurile s-au întors pe dosLa 18 ani după ce Vladimir Putin a preluat puterea, tinerii îl susțin mai mult decât cei în vârstă. Iar cea mai puternică mobilizare pe Internet nu mai este pentru protestele opoziției, ci pentru manifestațiile aripii de tineret a Partidului Rusia Unită.”

Cum se naște în România?
Oana Sandu, Decât o Revistă

„Deși știam ce e de făcut cu un bebeluș, fiindcă mai avusesem grijă de alții încă de când eram adolescentă, primele luni cu fetița mea le-am petrecut plângând. Plângeam pentru că nu am știut să nasc, că nu știu să alăptez, că nu știu să am grijă de copilul meu. Nu era doar tristețea pe care multe mame o simt după naștere, era ceva din ciocnirea mea cu sistemul medical care mă făcea să simt un eșec. Când în prima săptămână acasă m-am trezit gândindu-mă că poate i-ar fi mai bine cu o altă mamă, mi-am dat seama că am nevoie de ajutor.”

 De 14 ani, filmări cu zeci de importanți ofițeri și funcționari români care fac sex cu minore sunt în posesia unor mafioți chinezi conectați la ambasada Chinei
Mirela Neag & Cătălin Tolontan, GSP

„Zeci de înalți oficiali români au fost, în toți acești ani, și sunt încă la mâna unei mafii cu centrul de comandă în afara țării. CD-urile cu filmările compromițătoare cu români erau moneda forte a schimburilor din Familia de la «Shanghai». În jurul acestei grupări, DIICOT și SRI au descoperit numeroase autorități ale Ambasadei Chinei. Unii erau ofițeri de securitate, cu funcții camuflate.”

Video: Nucile lui Dragnea
echipa RISE PROJECT

„RISE Project a mers în Brazilia pe urma a trei grupări suspectate de furtul a sute de milioane de euro din bugetul României: Tel Drum – Liviu Dragnea, Regiotrans – Costel Comana și frații Mazăre – Elan Schwartzenberg.
Reprezentanții acestora au ales să-și înființeze firmele și să facă investiții de milioane de euro, bani aduși din România, în același loc din nord-estul Braziliei, în preajma orașului Fortaleza, capitala statului Ceara.
Banii sifonați din România au fost investiți în cocotieri, vile, apartamente de lux și terenuri presărate pe țărmul Atlanticului.”

Sustinatori

Mulțumim, IQads și Monday Memo!

Implică-te!

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
Au mai rămas
zile până la
#GalaSuperscrieri2017