Zilele Superscrieri 2017

Zilele Superscrieri: în weekend-ul dinainte de Gală cititorii își întâlnesc autorii (18 – 19 noiembrie @ Apollo111)

WHY Zilele Superscrieri 
[sau de ce ne-am înhămat la 3 zile de Superscrieri în 2017]

Pentru că jurnalismul se schimbă: nu mai există redacții clasice, ci din ce în ce mai multe inițiative colaborative. Pentru că publicul are un rol din ce în ce mai important în economia jurnalismului alternativ, iar publicațiile care își fac treaba bine au nevoie de crowdfunding, donații și formule de abonament. Pentru că în 7 ani de Superscrieri ne-am dat seama de importanța de a aduce împreună comunitatea de jurnaliști și de a face legături între aceștia și cititorii lor, ONG-uri sau companii care le pot susține viitorul.

Zilele Superscrieri (18-19 noiembrie) completează Gala Premiilor Superscrieri 2017 (20 noiembrie) c-un program intensiv de weekend, adresat tuturor cititorilor de Superscrieri. Cei care vor să înțeleagă și să schimbe lumea în care trăiesc sunt invitați, timp de două zile, să cunoască o parte din autorii Superscrieri și să participe la workshop-urile, proiecțiile și talk-urile propuse de un număr de 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România. Invitații speciali ai acestui mini-congres de New Journalism care ne vor onora cu prezența la Zilele Superscrieri sunt Paul Steiger, fondator Pro Publica & multiplu câștigător al premiului PulitzerNatalia Antelava, fostă corespondentă BBB și fondatoare Coda Story și Jacqui Banaszynski, reporter cu 40 de ani experiență și câștigătoare a premiului Pulitzer.

Highlight-urile Zilelor Superscrieri sunt două mese rotunde pe tema schimbărilor de paradigmă care redefinesc frontierele dintre instituțiile de presă și public, în România și în lume. Masterclass-ul Superscrieri de sâmbătă seara (18 noiembrie) reunește trei dintre inițiativele de jurnalism care au schimbat peisajul presei independente de la noi și unul dintre cele mai importante ONG-uri care le-a sprijinit de la început. Cristian Lupșa – Decât o RevistăVictor Ilie – Rise ProjectLuiza Vasiliu – Casa Jurnalistului și Ioana Avădani – Centrul pentru Jurnalism Independent vor discuta împreună cu Vlad Tăușance despre relația dintre cetățean și media.
Duminică seara (19 noiembrie), Zilele Superscrieri se încheie cu SuperZiceri: Pioneers, o discuție moderată de Cristian Lupșa, fondator Decât o Revistă și The Power of Storytelling, la care participă jurnaliștii străini Paul SteigerNatalia Antelava și Jacqui Banaszynski.

Participă la Zilele Superscrieri: ProPublica, Coda Story, Balkan International Reporting Network (BIRN), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Cercul de Donatori, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, Scena9, Rise Project, Casa Jurnalistului, dela0.ro, Brrlog, Documentaria, Teleleu.eu, Recorder, Să fie lumină, Acasă: the film, One World România la Școală, Funky Citizens, Factual, Cărturești.

Expozițiile, întâlnirile și proiecțiile sunt cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, în afară de Masterclass și SuperZiceri, care sunt cu intrare 50 lei fiecare. Workshop-urile sunt cu înscriere în prealabil.

***Zilele Superscrieri este hotspot cultural BRD – Groupe Société Générale.

PROGRAMUL DETALIAT AL ZILELOR SUPERSCRIERI

HIGHLIGHTS

  1. Masterclass Superscrieri: Noul Jurnalism

Noul jurnalism românesc își rescrie meșteșugul, publicul, dar și finanțarea, om cu om. Presa independentă este mai aproape de noi ca niciodată prin cursuri, conferințe, rezidențe și campanii de crowd-funding. Vlad Tăușance va vorbi  despre proaspăta relație dintre cetățean și media împreună cu Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent, Victor Ilie de la Rise Project, Cristian Lupșa de la Decât o Revistă și Luiza Vasiliu de la Casa Jurnalistului. LINK BILETE

Masterclass-ul Superscrieri are loc sâmbătă, de la ora 19:00, la Apollo111 Teatrul.


  1. SuperZiceri: Pioneers

Highlight-ul Zilelor Superscrieri este o discuție internațională despre pionierat și schimbări de paradigmă în jurnalism și-n felul în care avem cu toții acces la informație. Paul Steiger, fondator Pro Publica & multiplu câștigător al premiului Pulitzer, Natalia Antelava, fondatoare a Coda Story și Jacqui Banaszynski, reporter cu 40 de ani experiență și câștigătoare Pulitzer vor discuta cu Cristian Lupșa, fondator Decât o Revistă și The Power of Storytelling despre cum se adaptează meseriile lor la schimbările socio-politice din ultimul timp.

SuperZiceri Pioneers are loc duminică, 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Apollo111 Teatrul. EVENIMENT ÎN LIMBA ENGLEZĂ. LINK BILETE

Paul Steiger este o legendă vie a jurnalismului din State. A fost managing editor timp de 16 ani la Wall Street Journal, după care a fondat și coordonat platforma de știri ProPublica. ProPublica a luat 4 premii de Pulitzer, de la primul acordat vreodată unei publicații online, în 2010, la cel pentru Serviciu Public, anul acesta, pentru investigația despre abuzurile poliției, realizată în colaborare cu Daily News.

Natalia Antelava este co-fondatoare și CEO a platformei de știri Coda Story, axată pe Europa de Est. Natalia a fost corespondentă BBC și reporter de război. Investigațiile ei despre abuzuri asupra drepturilor omului i-au adus numeroase premii de jurnalism. Proiectul Coda Story s-a născut din nevoia de a urmări partea nevăzută a crizelor, și anume ce se-ntâmplă odată ce pleacă jurnaliștii de la locul știrii.

Jacqui Banaszynski are o carieră de peste 40 de ani în jurnalism. Câștigătoare a premiului Pulitzer în 1988, în plus de a fi reporter și editor, Jacqui a fost mult timp profesor la Missouri School of Journalism şi lector invitat la Poynter Institute. Jacqui a fost prezentă la toate edițiile conferinței The Power of Storytelling în România.

  1. PITCH: Donate for projects – Cercul de Donatori
    Moderator: Mădălina Marcu

    Prezintă: Radu Ciorniciuc – Acasă – The Film (Casa Jurnalistului), Răzvan Ionescu (Recorder), Elena Calistru – Factual (Funky Citizens), Ovidiu Vanghele (Să fie lumină)

Factual – proiectul de fact-checking al celor de la Funky Citizens, Acasă – the film a lui Radu Ciorniciuc de la Casa Jurnalistului, Să fie lumină – o inițiativă care reunește jurnaliști din mai multe redacții din România care urmăresc de unde vin și unde se duc banii pentru cultele din România și Recorder, poate cel mai tânăr proiect editorial de la noi, au multe în comun. Sunt proiecte tinere, la care echipe mici muncesc mult pentru binele comun. Pentru că au nevoie de sprijin ca să poată facă mai departe asta, vom organiza o sesiune excepțională a Cercului de Donatori, prin care vom invita publicul din sală să doneze, pentru ca aceste proiecte să poată merge cu mai mult entuziasm mai departe.

Pitch Cercul de Donatori, duminică, 19 noiembrie, 16:00 – 18:00
Intrare pe bază de invitație


WORKSHOP-URI

  1. Fake News Lab – Centrul pentru Jurnalism Independent
    Moderatori: Ioana Avădani și Cristina Lupu

Cum identificăm știri și surse media în care putem avea încredere, într-o lume cu accelerația la podea, unde realitatea e de multe ori opțională în mediul politic, iar faptele „alternative”, știrile „false” și „post-adevăr” au intrat în vocabularul nostru cotidian? Timp de două ore, vorbim despre cum devenim SuperEvaluatori de știri, cum recunoaștem sursele și conținuturile de încredere și cum le separăm de cele false, fapte alternative și propagandă.

Ce facem?

Descoperim ce sunt și de ce apar știrile false. Vorbim despre cum opiniile și convingerile noastre ne influențează atunci când evaluăm o informație. Inventariem câteva criterii la care ne uităm, ca SuperEvaluatori de știri.

Workshop-ul se adresează în principal liceenilor.

Workshop CJI, sâmbătă, 18 noiembrie, 17:00 – 19:00, Apollo111.
Link înscriere


  1. Beneficiar sau „asistat”?
    Cum și de ce se manifestă disprețul public față de săraci – Dela0.
    ro
    Moderatori: Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu

Când vine vorba de persoanele care beneficiază de ajutor social în România, societatea – prin grupurile ei mai active, urbanizate, prezente pe rețelele de socializare – o ia razna. O mână serioasă de ajutor este dată de presa mainstream, de politicieni și de diverși canalizatori de opinie publică (așa-numiții influenceri). Cei care construiesc discursul public o fac, cel mai adesea, bazându-se pe mituri, prejudecăți și pe informații incomplete sau chiar false. În foarte puține situații, cei care scriu despre condițiile sărăciei extreme cunosc și se raportează la fapte.

Însă condiția esențială a înțelegerii unei situații sunt exact faptele.

Beneficiarii de ajutor social reprezintă o categorie vulnerabilă, oameni peste care s-au așezat etichete – leneși, puturoși, bețivi, oamenii care ne trag înapoi, oamenii care stau degeaba pe banii statului. Despre ei se crede că ne fac țara de rușine și că sărăcesc bugetul statului, refuzând în același timp orice oportunitate de integrare și ieșire din sărăcie.

Ce facem?

Dela0.ro vă propune să ieșim din paradigma etichetelor. Cine sunt cu adevărat acești beneficiari? Câți sunt ei? De unde vin? Dacă nu muncesc, de ce nu muncesc? Care sunt opțiunile lor? Care sunt costurile pe termen lung ale ignorării situației lor? Și ce face societatea pentru a-i ajuta să spargă cercul sărăciei?

Workshop-ul se adresează studenților la jurnalism, tinerilor jurnaliști dar și tuturor celor interesați de un limbaj media care să reflecte corect realitățile.

Workshop dela0.ro, duminică, 19 noiembrie, 17:00 – 18:30, Apollo111.
Link de înscriere


  1. Workshop factualian: cum faci fact checking? – Funky Citizens
    Moderatori: Elena Calistru, Livia Jelea

Verificata, mâine-i gata. Vino la workshop-ul factualian ca să afli cum lucrează echipa Factual. Va fi un exercițiu foarte practic, de tipul „learning by doing”. Elena Calistru și Livia Jelea (experte la Funky Citizens / Factual) te vor introduce în metoda Factual. Ele vor lua un subiect propus de voi (care implică, în mod ideal, bani publici și bugete) și îl vom turna pe matrița factualiană, conform metodologiei Factual.

Poți consulta metodologia aici: https://www.slideshare.net/yozness/metodologie-factual

Gestionat de Funky Citizens, Factual.ro există de trei ani grație donațiilor publicului avid de informație corectă. Mâna nevăzută a Factualului e comunitatea de experți care donează timp prețios pentru a verifica, în surse credibile, afirmațiile pe care le fac politicienii.

Workshop-ul se adresează studenților la jurnalism, tinerilor jurnaliști dar și tuturor celor interesați de fake news.

Workshop Funky Citizens – Factual, duminică, 19 noiembrie, 14:00 – 16:00, Apollo111. Link înscriere


  1. Workshop Constituție pentru cetățenii de mâine – Funky Citizens
    Moderator: Alina Calistru

Mulți dintre noi am crescut cu câte un exemplar din DEX în biblioteca de-acasă, dar câți aveau o copie a Constituției României? Nu prea mulți, dar poate copiii noștri vor crește altfel. Așa cum am văzut la protestele #rezist, noii părinți înțeleg că această Constituție e parte de bază în educația civică a copilului. Un soi de mică biblie pentru cetățeanul de mâine.

Funky Citizens a re-editat Constituția României într-o variantă mai atrăgătoare, cu ilustrații și explicații pe marginea articolelor din textul original. Dacă încă nu ai văzut cum arată această cărticică de colecție, atunci vino împreună cu copilul la atelierul de 90 de minute de la weekend-ul Superscrieri pentru o introducere în instituțiile de bază, cu o trecere în revistă a drepturilor și libertăților cetățenești.

Înscrie-ți copilul la workshop aici.

Mai multe lecții de educație civică găsești pe: pe www.educatiecivica.ro

Workshop Constituție, sâmbătă, 18 noiembrie, 15:00 – 16:30, Apollo111
Link înscriere


OPEN TALKS:

  1. Freelancing & International Reporting. Studiu de caz: Proiectele regionale ale BIRN – Balkan Investigative Reporting Network


    Invitați: Lina Vdovîi (bursieră BIRN), Alexandra Nistoroiu și Matei Bărbulescu (participanți BIRN Summer School of Investigative Reporting 2017, în colaborare cu FFFF)
    Moderator: Marian Chiriac

Balcanii nu sunt asociați în general cu jurnalismul de calitate. Și totuși, Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) este o rețea regională care promovează și sprijină jurnalismul de investigație, internațional reporting și libertatea de expresie, totul la standarde profesioniste.

BIRN are mai multe proiecte regionale, dintre care două pot fi de interes pentru jurnaliștii români, îndeosebi cei freelance. E vorba, mai întîi, de Balkan Fellowship For Excellence in Journalism, un program de nouă luni în care se oferă finanțare și sprijin profesional pentru realizarea unei investigații pe o temă dată. Apoi, BIRN Summer School of Investigative Reporting, o școală de vară unde sunt prezenți reputați jurnaliști și unde, desigur, se învață despre tehnicile jurnalismului de investigație.

Talk BIRN, Sâmbătă, 18 noiembrie, 15:30 – 16:30, Apollo111 (bar)
Intrare liberă


  1. Premiere Prima Carte: cum îți faci debutul în ficțiune
    Moderatori: Marius Chivu, Florin Iaru

„Prima Carte” este un program al Fundației Friends For Friends, inițiat de Friends\TBWA, care acordă sprijin (mentorat și editare), precum și recomandare de publicare la o editură românească de top unui scriitor român nepublicat pentru finalizarea unei cărți de proză de ficțiune, roman sau volum de proză scurtă. Marius Chivu și Florin Iaru vor alege din cele peste 100 de aplicații primite un shortlist de oameni cu care vor lucra lunar, până în vara lui 2018, când manuscrisul unuia dintre ei va fi ales pentru publicare. Evenimentul de premiere de la Zilele Superscrieri va anunța shortlistul de autori aleși.

Mai multe despre Prima Carte.

Talk Prima carte, Sâmbătă, 18 noiembrie, 17:00 – 18:30, Apollo111 (bar)
Intrare liberă


PROIECȚII:

  1. Forbidden Voices (Voci Interzise) | Barbara Miller | Elveția | 2012 | 92 min – One World România la Scoală

„Trăiesc într-o utopie care nu îmi aparține”, scrie Yoanni Sanchez pe blogul ei, Generation Y. Pentru a posta pe blog, Yoanni trebuie să folosească spații publice precum cafenele si hoteluri, pentru că în Cuba sunt interzise conexiunile private la Internet. Yoanni nu are voie să călătorească în afara țării, dar este în relativă siguranță în Cuba; vizibilitatea internațională obținută prin intermediul blogului ei o protejează; deși cenzurat în Cuba, blogul are aproximativ 14 milioane de vizite pe lună, din întreaga lume.

Femeile au fost cele care au descoperit rapid avantajele mediilor sociale. Guvernul iranian cenzurează cuvântul „femeie”. Orice căutare a acestui cuvânt în persană blochează accesul la următoarea pagină. Campioana cenzurii pe Internet rămâne însă China, cu mai mult de 2500 de site-uri blocate. Partidul comunist „curăță” internetul de orice eveniment trecut care trebuie șters din memoria colectivă: în consecință, mulți tineri nu au auzit de revolta din Piața Tiananmen.

Voci interzise urmărește viețile a trei femei reprezentative pentru noua generație de rebeli „conectați” care au curajul să denunțe abuzurile guvernelor lor.

TRAILER

Proiecție OWR, Sâmbătă, 18 noiembrie, 15:00 – 16:45, Apollo111 Teatrul
Intrare liberă


  1. „Ultimul căldărar” | Cosmin Bumbuţ, Elena Stancu | România| 2016 | 59 min – Teleleu

Geo, un tânăr căldărar din Corcova, România, nu poate să-și întrețină soția și băiatul de șase ani. Țăranii din satele din împrejurimi nu mai cumpără obiectele din aramă făcute de căldărari – cazanele, ibricele, oalele și fărașele pe care le vindeau prin sate. Căldărarii bătrâni încă mai lucrează cazane de aramă pentru puținii lor clienți, dar tânăra generația pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi și în Belgia, la cules de mere. Aproape jumătate dintre căldărarii din Corcova sunt plecați din țară.

Geo a fost și în Franța, la fier vechi, și în Belgia, la mere. A învățat repede franceza și a strâns suficienți bani ca să-și facă o casă în Corcova. Geo și soția lui, Marina, se pregătesc acum să plece din nou în Franța, însă viața de acolo e dificilă pentru ei. Trăiesc în barăci, printre gunoaie și șobolani, în condiții foarte proaste în comparație cu ce au acasă. Dar mersul „afară“ e singura soluție pe care o au ca să trăiască – meseria lor tradițională dispare, iar școala au abandonat-o la 12 și la 13 ani, atunci când s-au căsătorit.

TRAILER

Proiecție Teleleu, Sâmbătă, 18 noiembrie, 17:00 – 18:30, Apollo111 Teatrul
Intrare liberă


ALL WEEKEND:

  1. Raftul Superscrierilor, Cărturești

Cărțile de la Raftul Superscrieri sunt non-ficțiuni alese pe sprânceană de Emilia Șercan, Vlad Mixich, Marius Comper, Luiza Vasiliu, Dan Duca, Teodor Tiță, membri ai juriului Superscrieri și Sorin Trâncă, fondator FFFF. Un proiect FFFF & Cărturești.

  1. #protest, Documentaria

Îți poți cumpăra albumul #protest și poți susține Documentaria, comunitatea de fotojurnaliști români, fondată de Adrian Câtu, Ioana Moldovan, Andrei Pungovschi, George Popescu și Bogdan Dincă.

  1. Expoziție de grup: Comunități, Documentaria

6 fotografi, 6 comunități din România. Ioana Moldovan: „Sănătatea în România”, Mircea Reștea: „Comunități marginalizate: Pirita”, Adrian Câtu: „Valea Jiului”, George Popescu: „Campioni naționali”, Andrei Pungovschi: „Comunități creative” și Bogdan Dincă: „Comunități minoritare: Apața”.

  1. DoR Shop, Decât o Revistă

Îți poți cumpăra Decât o Revistă, cât și cartea Acasă, cu care poți susține proiectul cu același nume inițiat de Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului).

  1. Instalație cărți poștale, Teleleu

Dacă donezi pentru proiectul Teleleu al Elenei Stancu și Cosmin Bumbuț, primești o dată la două săptămâni ca vedere o fotografie printată și semnată de Cosmin Bumbuț.


Urmărește:
https://www.facebook.com/FundatiaFriendsForFriends/
www.ffff.ro