OAMENI DE BINE DESPRE CREATIVITATE

Lobul creativ

Sub Lobul Creativ stau gandurile despre creativitate ale unor oameni mai buni sau mai răi, mai înalți sau mai scunzi, mai tineri sau mai vârstnici. Oricare ar fi diferențele dintre ei, ceea ce îi aseamănă este că sunt, în ceea ce fac, foarte buni.

Intentia noastra este ca, ascultându-i, tu să întelegi mai bine ce e creativitatea, cum devii mai creativ și care este legatura dintre creativitate si reușită.

Bucură-te de Lobul Creativ și pune-l la treabă. Pentru că fără o latura practică, actionabilă, creativitatea nu e decât o vorbă în vant.

Cu drag,

Gazdele voastre, Fundația Friends For Friends + Decât o Revista

Mulțumim lui Radu Apetroaia și Sergiu Bîcă pentru ajutorul tehnic. Și, bineînteles, mulțumim încă o dată echipei dragi de la Decât o Revistă pentru implicarea și ideile bune cu care a contribuit la toate materialele de la Lobul Creativ.

Creativitatea în versuri – Interviu cu Dan Byron

A cântat în Kumm, apoi în Urma. Acum își creste propriul „copil” care îi poartă numele. A învățat cum se lucrează cu constrângeri și ce înseamnă libertate totală.

Byron este modelul compozitorului modern și ne povesteste cum a ajuns așa și unde vrea să se ducă. Experimentarea și tehnica sunt la ele acasă în Byron, după cum o spune un album în acte și un concert într-o salină sub pământ.

Andi Moisescu – Creativitatea e rezultatul unor framantari

Lucrează în media de 20 de ani și spune că e încă la început. Este unul dintre cei mai modești oameni din televiziune și un promotor al bunului simț iar, ca dovadă, Andi ne spune că cel mai important lucru pe care l-a învățat în acești ani a fost să spună „mulțumesc”.
A vândut ziare, a fost DJ apoi director general la PRO FM, a prezentat emisiuni ca „Marcă Înregstrată” sau „Te uiți și câștigi”. E genul de om care se implică trup și suflet în proiectele sale și devine mai mult decât un simplu om de media, așa cum a făcut la „Românii au talent” (difuzat la PRO TV). Acum are propria casă de producție unde își crește copilul lui: „Apropo TV”.

Și zice că e încă la început.

Bogdan Șerban – Există deschidere către ”altceva”

Dacă ați ascultat Guerrilla Logout știți că Bogdan vine zilnic cu câte o pastilă de ”altceva” ca artiștii la reboot sau melodii pur și simplu disruptive în ritmul playlistului. Noi am păstrat ideea asta, iar în acest episod vă oferim ”altceva” în conținutul Lobului Creativ.

Acesta e Bogdan Șerban care vorbește colorat :), despre radio și potențialul unui Tvradiointernet. Da, și nouă ne-a plăcut cuvântul.

Creativitatea e o amantă pretențioasă – Interviu cu Bogdan Șerban

Este actor, dar nu-l vezi pe scenă. Vorbește, dar nu-i vezi buzele mișcându-se. Are părul grizonant, dar poate nici pe-asta n-o ştiaţi, deşi vă dă un spectacol zilnic între 17:00 și 20:00, când sunteți în drum spre casă.

De aceea, vă sfătuim să ascultați acest interviu, apoi să-l și priviţi. Motivul pentru care schimbăm ordinea simțurilor este simplu: invitatul este vocea emisiunii ”Guerrilla Logout”. Și ce voce este! Bogdan Șerban aruncă radioul într-o nouă dimensiune – şi face show pur auditiv.

Creativitatea cere doze controlate de curaj – interviu cu Emi Gal

Emi Gal iubește ciocolata și înotul, se trezește la 6:30 în fiecare dimineață și citește o carte pe săptămână. Pe lângă acestea, mai este și un mare fan Harry Potter.

Apropo, e deja la a treia companie: Brainient – o platformă de video advertising interactiv. În plus, e implicat într-o serie de startup-uri românești și britanice (eOK, Skimlinks, iHireyou).

Și, v-am spus că are 25 de ani?

Creativitate in picioare – interviu cu Teo (2)

Dacă e vorba de stand up comedy, e vorba și de râs, și de învatat. Așa că mai tragem puțin cu urechea la Teo (http://twitter.com/#!/teohaha), că le zice numai bine cât să ne activeze creativitatea în lob. Enjoy!

Creativitate in picioare – interviu cu Teo (1)

Nume: Claudiu Teohari
Porecla: Teo
Ocupație: comediant stand up pana in măduva corzilor vocale. Are tente moraliste când vorbește despre lucrurile stupide cărora li se supune condiția umană cotidiană. Dar cine are timp să se simtă ofensat, când are gura plină de râsete?
Zodie: născut, bineînțeles, sub semnul creativului. Nu oricine poate să scoată o poveste amuzantă, din cele mai mici fleacuri, folosind umor sec și negru, din categoria „te gândești de două ori înainte s-o dai status pe Facebook”.
Personalitate: foarte bun cunoscător al tuturor celorlalte tipuri de personalitați, deci empatic.
Calitati: periculos de sincer, gânditor profund. Poate umple o încapere cu oameni total diferiți și să îi facă pe toți să râdă.
Oricare ar fi perspectiva pe care o alege în show-urile sale, Teo reușește să facă și creativitatea să stea în picioare.
http://twitter.com/#!/teohaha

Inovatia nu are valoare fara utilitate – interviu cu Marius Ghenea


“Antreprenor e cel care se uită la o problemă, o vede ca oportunitate si apoi acționează asupra sa”, crede Marius Ghenea, unul dintre membrii primei generații de antreprenori ai României post-decembriste. A intrat în afaceri în ’93, renunțând la cariera de inginer electronist angajat la stat, și de atunci rolul său s-a schimbat treptat din simplu antreprenor în investitor și, în ultimii ani, în profesor de antreprenoriat.

Marius Ghenea vede creativitatea ca o variabilă foarte delicată în domeniul său de activitate. Dacă este folosită în exces, poate împiedica dezvoltarea. Brainstorming-ul fară execuție n-are nicio valoare, oricât de inovatoare sunt ideile care se nasc din el. Aflați de ce își merită locul în juriul din emisiunea “Arena Leilor” și care sunt sfaturile pe care acesta ni le dă pentru a ne folosi creativitatea “business-like”.
Îl gasiți pe http://www.ghenea.ro/.

Nu te lua prea în serios – interviu cu Cosmin Alexandru

Cosmin Alexandru a spart multe din prejudecăţile legate de economiști. Are 41 de ani trăiți intens. Pe când era student a fondat, împreună cu câțiva colegi entuziaști AIESEC România și este membru co-fondator al fundaţiei “LEADERS România“, precum și preşedinte al Asociaţiei ERUDIO, o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie inovatoare pentru adulţi şi copii.

Își desfășoară majoritatea activităților profesionale prin intermediul propriei firme de consultanță, Brandivia, și a condus timp de 10 ani cea mai importantă firmă românească de cercetare, GfK. În ciuda CV-ului impresionant, are timp de înot, călătorii și fotografie. Mai presus de toate, spune el, este familia. Rămâne, totuși, unul din cei mai importanți activiști pentru creativitate din România.

Publicitatea e in strada – interviu cu Bogdan Naumovici (2)

În cea de-a doua parte a discuției cu Bogdan Naumovici, Lobul Creativ intră in lumea publicitații, iar șeful de la 23 Communication Ideas pune carțile pe masă. Un publicitar nu stă lipit de calculator toată ziua. Un publicitar se bate pentru ideile sale. Un publicitar știe să-și vândă creația. Mai multe sugestii marca Naumovici, dar și impresiile sale despre tânara generație din publicitate, în a doua parte a interviului.

Creativitate, frate – interviu cu Bogdan Naumovici (1)

Bogdan Naumovici este printre cei mai carismatici publicitari din România. Fost director de creație la Leo Burnett România, și mai apoi, Europa Centrală și de Est. În prezent, la cârma 23 Communication Ideas – propria sa agenție de seniori creativi. De multă vreme, fan Harley Davidson și Michael Jordan. De când a intrat în publicitate, suporter al creativității aplicate. Poate de aceea, la Lobul Creativ, Bogdan Naumovici leagă creativitatea de eficiență și rezultatele produse.

Creativitate înseamna a visa într-un mod pragmatic – interviu cu Teodor Frolu

Pe scurt, Teodor Frolu este un creativ pragmatic cu nenumărate inițiative.

Arhitectul, omul de comunicare și cetățeanul dedicat Bucureștiului Teodor Frolu este manager și fondator DC Communication, membru fondator ARP și CCRP, membru IPRA, membru al board-ului la Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, co-autor al conceptului Transcentral Urban București, team leader al programului de informare și comunicare al delegației Comisiei Europene în România și lista ar putea continua.

Îl găsiți pe Teodor Frolu cu pălăria de arhitect pe blogul personal și cu pălăria de comunicator aici.

Să ne înțelegem Bucureștiul – cu Teodor Frolu

Arhitect, om de comunicare și cetățean dedicat Bucureștiului, Teodor Frolu este un creativ pragmatic cu nenumărate inițiative. L-am invitat la Lobul Creativ pentru a afla viziunea lui asupra creativității, dar am obținut mai mult de atât: Teodor Frolu ne-a dezvăluit teoria lui despre starea urbanistică a Bucureștiului. Click pe video pentru o analiză atentă și fascinantă a intervențiilor istorice în substanța acesui oraș controversat.

Săptămâna viitoare vă așteptăm cu partea a doua a interviului cu Teodor Frolu, despre creativitate în urbanism și legătura dintre arhitectură și comunicare.

Talentul este o responsabilitate – interviu cu Alexandru Tomescu

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai importanți violoniști români. Are pe mână celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu, pe care o plimbă neobosit pe la concerte în locuri cât mai diverse din străinătate, dar mai ales din țară – de pe scena Ateneului, la cămine culturale din provincie, chiar și la metrou (unde a concertat incognito în cadrul experimentului Stradivarius). Alături de Horia Mihail și Răzvan Suma, Alex Tomescu este membru al Romanian Piano Trio, un ansamblu cameral apreciat. Este pasionat de fotografie. îl găsiți pe http://www.alexandrutomescu.com/.

Creativitatea e sa NU mai spui NU

Mihaela Feodorof crede că mulți dintre noi nu ne valorificăm potențialul. A învățat cine sunt și ce-și doresc oamenii în 16 de ani de lucru în resurse umane la BRD, unde a coordonat și eforturile de recrutare ale companiei. în toamna lui 2009, Feo a ales calea antreprenoriatului și a pornit Yourway.ro, proiect prin care continuă să ajute adulții, dar și copiii, să-și găsească drumul.

Creativitatea este un muschi – interviu cu Ana Ularu

Ana Ularu s-a născut pe 26 iunie 1985 la București. 2+6 = 8, adică cifra ei norocoasă. Ana este superstițioasă și la fiecare proiect în care se implică dezvoltă tabieturi de la care nu se abate: înainte de spectacol vine la machiaj în aceleași haine, mănâncă aceeași „prajiturica” sau doarme cu o carte sub pernă. Joacă pe scenă și în filme de când era mică. De aproape doi ani, cântă cu Sunday People.

Mai și desenează, deși e prea autocritică ca să-și facă lucrările publice. Din 1 aprilie o poți vedea în „Periferic”, în rolul Matildei, o pușcăriașă eliberată pentru o zi, timp în care încearcă să-și încheie conturile cu trecutul și să fugă din țara. Ana este și coperta celui mai recent număr al Decât o Revistă.

Creativitatea in media, intre exces si limite – interviu cu Andrei Gheorghe

Andrei Gheorghe – greu de fixat în limitele unei singure profesii, provocator, antipatic și arogant – după unii – inteligent, curajos și nesupus – după alții – a reușit să ne încânte și enerveze de-a lungul anilor în emisiuni radio și TV, în textele publicate în presa scrisă sau pe internet. Mai puțin cunoscut publicului larg ca Director de Conținut pe întreg grupul MediaPro sau pentru dezvoltarea grupului de presă Realitatea-Cațavencu, a creeat și generat schimbare. Aici și acum, vorbim cu el despre creativitate.

Creativitatea, o schizofrenie bine temperată – interviu Mugur Ciumageanu

Mugur Ciumageanu este născut la Timișoara și este absolvent de Medicină și Psihologie. A fost stagiar la Spitalul Pitie-Salpetriere în Paris, coordonator al Centrului Național de Sănătate Mintală și unul dintre vorbitori la prima ediție a evenimentului TEDx Bucharest. În prezent este psihoterapeut, formator în psihoterapie și activist social.

Creativitatea vazută prin obiectiv – interviu cu Alex Gâlmeanu

Alex Gâlmeanu a primit primul apărat foto la 14 ani și de atunci trage încontinuu. Prima fotografie i-a fost publicată în 1993 în revista Salut. De atunci a tras coperte și pictoriale pentru mai toate revistele din România – inclusiv în DoR, pentru care, cel mai recent, l-a fotografiat pe Cristi Puiu pentru coperta ediției în limba engleză. Proiectele lui au fost expuse atât în țară, cât și în străinătate. Îi poți vedea munca pe alexgalmeanu.com.

Creativitate & Proprietate, interviu Ana Maria Andronic

Ana Maria Andronic este Senior Associate la casa de avocatură Biriș-Goran. E membră a baroului Dolj din 1997, a baroului București din 2007 și a fost admisă în baroul statului New York la sfârșitul anului trecut. E specializată în drepturi de proprietate intelectuală și lucrează cu investitori străini interesați de inovațiile din IT-ul românesc. împreună cu colegii de la Biriș-Goran a creat evenimentul Venture Connect, care conectează antreprenori IT cu investitori. Când nu găsește chichițe în contracte, visează să schimbe modul de funcționare al țării sau ia lecții de echitație.

Interviu: Tudor Chirila

Tudor Chirilă s-a născut la București, în data de 28 mai 1974, fiind fiul jurnalistului sportiv Ioan Chirilă și al actriței Iarina Demian. Este fostul solist vocal al trupei Vama Veche și actualul solist al trupei Vama. în 1996 a absolvit UNATC, secția Actorie. în 2004, Tudor a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor ” în rolul său din „A douăsprezecea noapte”.

Implică-te!

Leave a Reply

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
DONEAZĂ