CREȘTEM O COMUNITATE DE BUNE PRACTICI PENTRU SCRIERI DE NON-FICȚIUNE

Learning

Seminariile Superscrieri sunt – alături de mentorat – parte integrantă a segmentului educațional al fiecărui program Bursele Superscrieri.
PREMISĂ: Jurnaliștii și autorii români de non-ficțiune, în special cei din noua generație, au rar – și doar întâmplător – șansa de a discuta despre meseria lor, de a-și împărtăși bune practici ori de a-și crește (sau consolida) baza teoretică.

Info proiect

În cadrul programelor de burse, organizăm seminarii de bune practici ale meseriei de jurnalist, susținute de Mona Dîrțu, mentor în programul Bursele Superscrieri/Avon și membru al juriului Premiilor Superscrieri.
La aceste seminarii participă atât bursierii selecționați în cadrul programelor, cât și alți autori invitați.

OBIECTIVE

Ne-am fixat patru obiective pentru Seminariile Superscrieri:
1. “SAFE SPACE”. Să creăm un “safe space” în care jurnaliștii să-și poată împărtăși fără teamă “nu-știu”-urile, dilemele, nevoile de învățare.
2. BUNE PRACTICI. Să aducem valoare adăugată față de un curs obișnuit de jurnalism prin împărtășire de tehnici utile și bune practici, reverse engineering pe texte premiate, metode din afara jurnalismului academic.
3. ROLUL JURNALISTULUI. Să repunem meseria de jurnalist în context social (rolul&misiunea jurnalistului, relația cu cititorul/sursele, perspective despre etica jurnalistică).
4. COMUNITATEA SUPERSCRIERI. Să coagulăm în timp, pornind de la întâlnirile prilejuite de seminarii, o comunitate de practică și să explorăm variantele de format pentru “Serile Superscrieri” (acesta e, deocamdată, doar un titlu de lucru) în care jurnaliștii din noua generație să facă joncțiunea cu cei mai buni și mai respectați/admirați dintre jurnaliștii români (prezentări/speech-uri pe teme profesionale urmate de sesiuni de Q&A).

Feedback participanți:

“Pentru timpul dat, totul de vis Cred c-ar trebui să continuăm seria de întâlniri și pe alte teme, să mai aprofundăm diferite subiecte”
“Mi s-a părut interesant că avem cu toții cam aceleași probleme sau nesiguranțe, indifferent de experiență, vârstă, background”
”Am scăpat de o prejudecată: aceea că un seminar despre jurnalism poate fi plictisitor”
“E o responsabilitate maaaaare toată treaba asta cu scrisul”
” Mi-am dat seama că suntem mulți și faini! Și că niciodată nu o să înceteze să fie greu… și ce bine că e așa!”
“Cumva mi s-a schimbat perspectiva în timpul seminarului, pentru că s-a croit un fir mai rațional pe care să-l urmăresc când scriu, o cale mai tehnică și utilă de urmat”

Implică-te!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Writing
is healing

Oscar
Caragiale
DONEAZĂ