Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.
Superscrierile lunii februarie sunt pași noi și apăsători în afara bulei, fie că vorbim despre depresie, medici falși, ingineri falși, lumi uitate și dumnezei scumpi.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și recomandăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.
SUPERSCRIERILE LUNII FEBRUARIE
Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.
VIDEO. Dumnezeul achizițiilor
Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
https://goo.gl/Cczjds
Recorder a descoperit că cel mai mare program de modernizare a satului românesc din ultimii 30 de ani este, într-o bună măsură, un jaf generalizat: lucrări făcute de mântuială și cu prețuri supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care condiționează acordarea finanțărilor în funcție de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se îmbolnăvesc instantaneu când presa le cere explicații pentru cheltuirea banilor; un preot de la o măruntă parohie de țară care, în timp ce era consilier în Ministerul Dezvoltării, controla o rețea de firme prin care încasa milioane de euro din PNDL; artificii procedurale prin care contractele sunt sparte în bucăți mai mici pentru a evita organizarea de licitații.liniștit”, îl mângâie pe frunte, „tu oricum ești liniștit”.
Protocoalele puterii lor
Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu (Să fie lumină)
https://goo.gl/xeZoCP
O serie de protocoale – semnate strategic cu zeci de instituții publice locale și centrale – au transformat Biserica Ortodoxă Română în cel mai mare beneficiar privat de resurse publice, betonând simbioza indestructibilă dintre stat și instituția de cult. Pe fondul actelor semnate, BOR și-a extins și consolidat în regim ultra-preferențial baza materială, asigurându-și totodată tot felul de beneficii lumești – pază cu efective ale Poliției Locale, trafic periat de blocaje prin intervenția Poliției Rutiere, ba chiar și o linie operativă specială cu ofițerii Ministerului de Interne.
Cum a produs Universitatea de Construcții din București 30 de ingineri cu diplome false
Andreea Pocotilă, fotografii de Sorin Vidis (VICE România)
https://goo.gl/U5G1xb
„Poate și cartea funciară a apartamentului în care stai tu a fost făcută de unul dintre inginerii ăștia falși.
Clădim educație, anunță Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) pe site și te invită să te înscrii, „pentru o recunoaștere globală”. Cea mai veche în domeniu din țară, e printre primele pe listă pentru cei care vor o carieră în construcții. După patru ani de cursuri tehnice, opt sesiuni de examene, un proiect de diplomă și un examen de licență, ajungi inginer. Numai că, în ultimii 14 ani, 30 de studenți au ieșit pe poarta acestei universități de stat cu diploma de licență în mână, fără să fi îndeplinit condițiile de mai sus.”
Mizerabilii
Diana Oncioiu (Dela0.ro)
https://goo.gl/q2t5LB
„Justiția din România a achitat săptămâna trecută 26 de interlopi, capii unei rețele din Țăndărei care a exploatat 181 de copii, puși să cerșească pe străzile britanice. Eșecul societății nu stă însă doar în nedreptatea administrată pe cale juridică, ci și în felul în care statul român abordează, prin diferitele sale instituții, fenomenul cerșetoriei.”
Depresia, me too
Roxana Dascălu, ilustrații de Alina Marinescu (Decât o Revistă)
https://goo.gl/GbrhTp
„Prima dată am stat închisă în casă, în dormitorul mamei mele, în patul ei, în poziţie fetală, cu veioza aprinsă noaptea, timp de aproape un an. Era în 2001, aveam 45 de ani. Nimeni şi nimic nu mă mai putea atinge în hăul în care plonjasem, încet, dar sigur. Rugămintea interioară funcţiona, dar parcă nu avea ecou. Eram imobilizată într-o cămaşă de forţă închipuită și mintea mea măcina avid gânduri sumbre şi scenarii apocaliptice, iar sufletul meu era devastat, golit, pustiit, mort de-a binelea.”
Investigațiile despre rețeaua medicilor falși
Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Alexandra Nistoriu (Libertatea)
https://goo.gl/MnRqZu
„După dezvăluirile care l-au arătat pe escrocul fără studii medicale Matteo Politi operând în clinici private fără aviz, ministrul Sorina Pintea a declarat cetăţenilor: Vă asigur că în sistemul public aşa ceva nu se poate întâmpla!
Libertatea a descoperit încă un caz de fals medic: o femeie de 30 de ani și-a inventat o diplomă de medic și lucrează de 10 ani la Secția de Ginecologie a Spitalului de Urgență Ilfov. Deşi ea susţine că nu am profesat, nu am făcut decât să observ, ca voluntar, există filmări cu falsul medic în blocul operator ginecologic, când coase o pacientă.”
Ce ascunde un sondaj de opinie? Ghidul alegătorului circumspect
Maria Tufan (PressOne)
https://goo.gl/MRRFiq
„PressOne a făcut, cu ajutorul a trei sociologi și un politolog − Alin Teodorescu, Barbu Mateescu, Mircea Kivu și Cristian Pîrvulescu −, un ghid în şapte puncte care să vă ajute să citiţi în cheie critică rezultatele tot mai numeroaselor sondaje de opinie.”
„Când vom muri nici nu a avea cine ne săpa groapa”
Victoria Borta, fotografii de Mihail Calarașan (DoR & Oameni și Kilometri)
https://goo.gl/ye6M1n
„Cum se vede Republica Moldova pe timp de alegeri de pe ulițele unui sat părăsit.
Ne întrebam cum o fi în Zviozdocica, un sat din raionul Căușeni, la circa 70 de kilometri de Chișinău și doar trei de frontiera cu Ucraina. Un sat în care, din ce auzisem, nu stă mai nimeni, nici zece oameni. Dar niciun taximetrist din Căușeni nu voia să pornească spre sat. Unii nici nu știau unde se află.”
——–
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
MULȚUMIM, MONDAYMEMO, IQADS, PAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii.
——–