8/8 Superscrierile lunii martie 2020: semn de cititor de la Mihai Ghiduc


Data publicării: 07/01/2020

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.

 

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii.

Invitatul special al lunii martie este Mihai Ghiduc, redactor-șef al platformei de știință și tehnologie Mindcraft Stories. Ne bucurăm să te anunțpm, pe această cale, că Fundația Friends For Friends este noul partener strategic și gardian al acestui proiect, cu Vlad Tăușance publisher și BRD – Groupe Société Générale creator și finanțator.

 Îi super mulțumim lui Mihai pentru recomandări!


Mihai Ghiduc: „Începutul lunii martie pare a fi dintr-o altă lume, una în care puțini jurnaliști știau ce înseamnă încărcătură virală, FFP2 sau camere cu presiune negativă. Dintr-o dată, singurele subiecte care contează sunt despre actuala pandemie și efectele ei asupra societății, deci n-o să mire pe absolut nimeni că am ales opt materiale jurnalistice care au legătură cu virusul SARS-CoV-2 și boala provocată de el, COVID-19.

Și pentru că în martie am început lucrul la Mindcraft Stories, un site de știință și tehnologie a cărui relansare a fost doar o coincidență că s-a petrecut în timpul pandemiei (pe cuvânt!), și fiindcă știu că mulți jurnaliști urmăresc lista asta, am adăugat la final un al nouălea text, care să-i ajute. Dacă tot a trebuit să ne reprofilăm peste noapte, măcar să navigăm mai ușor prin avalanșa de studiii științifice despre coronavirus.”

Poți primi lista cu cele mai însemnate 8 apariții din presă direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți cunoscuții să o facă.

SUSUPERSCRIERILE LUNII MARTIE – #semn de cititor de la MIHAI GHIDUC

Postările lui Victor Ilie despre situația de la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava (Facebook)

(Prima postare, a doua postare, a treia postare, a patra postare)

Azi-noapte, la ora 1, toți doctorii au primit acest mesaj:
„Bună seara! La ora 7:30 toate cadrele medicale care sunt confirmati pozitiv, suspecti sau negativi sunt asteptati la spital! Ordin de ministru! Dr. Macovei”
De fapt, nici un ordin de ministru nu spune că cei bolnavi fac horă cu cei sănătoși.
La ora 6 dimineața, angajații spitalului au primit încă un mesaj:
„Bună dimineața! Tot personalul este așteptat la spital la ora 7:30. Ordin de ministru. Va avea loc o discuție despre situația epidemiologică a spitalului cu ministrul!!! Vă mulțumesc!”
Și au ajuns și doctorii, și personalul auxiliar, „ne-au ținut împreună, confirmați și neconfirmați, vreo 40 de persoane timp de o oră, dar n-a venit nimeni din conducere la noi”, mi-a povestit o asistentă. „Ca oile am stat.”


Este sistemul de sănătate pregătit pentru COVID-19?
Matei Bărbulescu, Ionuț Iordăchescu, Ștefan Mako, Dani Sandu (Inclusiv)

Această discrepanță de 3750 de paturi apare pentru că, potrivit cadrelor medicale cu care am discutat, managerii de spital sunt tentați să raporteze că au mai multe paturi decât sunt în realitate. Cu cât raportează că există mai multe paturi într-un spital, cu atât primesc mai mulți bani de la stat.


 

foto via PIXABAY

Sunt asistentă în spitalul din Suceava și trăiesc haosul din focarul de infecție cu coronavirus
Autor anonim. Editor: Iulia Roșu (VICE România)

Tot ce știu este că, în urmă cu o săptămână, fusesem anunțată că voi fi mutată de pe secția pe care lucrez de obicei pe secția de reanimare. „Carne de tun” cum spunem noi, asistentele, despre ce urmează. Adică, să fim pe poziții pentru când colegele de la urgențe și reanimare se îmbolnăvesc și sunt cu adevărat trimise în izolare. Să venim noi, ca un fel de schimbul doi.


[FOTO] Când se lasă pandemia peste București
Ioana Cîrlig (Scena9)


M-am simțit singură, pentru prima dată de când ne temem unii de alții. La coadă la Mega o fată zâmbitoare ne-a atins ușor pe spate pe mine și pe doamna din față, ne-a vorbit de aproape, a încălcat linia invizibilă pe care o păstram între noi. După câteva zile de distanță corespunzătoare, mă uit la ea și nu înțeleg ce zice. Ne roagă să o lăsăm în față, că nu are multe. Mi-e frică de fata asta, îmi dau seama rușinată.

Minunile pandemiei: cum a ajuns o bucătăreasă din Giurgiu să câștige un contract de 12 milioane de euro pentru măști de protecție
Alex Nedea, Laurențiu Ungureanu, Mihai Voinea (Recorder)


În satul Uzunu, la adresa firmei, se află o curte banală, cu o casă bătrânească și o alta construită recent. Conform datelor de la Registrul Comerțului, sediul Romwine se află într-una dintre aceste case, în camera 1.

 

Fotografie de Octav Ganea / Inquam Photos

Față în față cu un decont inevitabil: direcțiile de sănătate publică au naufragiat la cheremul partidelor, dar statul le vrea eficiente în furtuna epidemică
Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu (Dela0.ro)

…politizarea nu a fost o practică liberală, social-democrată sau de altă culoare politică. A fost pur și simplu o practică generalizată, folosită de toți, acceptată de toți.
La nivel local i se spune cutumă. În unele situații directorii instituțiilor locale nici nu mai așteaptă să fie demiși de o nouă guvernare după ce au fost numiți de fosta guvernare. Își dau singuri demisia înțelegând că noua guvernare trebuie să-și pună omul ei.
Pe 19 martie 2020, premierul Ludovic Orban declara că – preluând guvernarea țării în toamna anului trecut – a găsit direcțiile de sănătate publică în moarte clinică. Pe 24 martie revenea asupra evaluării, declarându-se mulțumit de activitatea lor.


Monitorizare coronavirus
Vlad Ursulean, Barbu Constantin, Victor Ilie (Casa Jurnalistului)


Virusul SARS-COV-2 a declanșat o epidemie de panică, exagerări și dezinformare. În timp ce medicii urmăresc răspândirea bolii, noi urmărim răspândirea informațiilor. Pentru asta am creat o aplicație care scanează știrile din toată țara. Poți găsi de asemenea statistici updatate continuu despre evoluția epidemiei (în țară și la nivel global).


Ilustrație de Tuan Nini

Pentru victimele violenței în familie, izolarea e periculoasă
Oana Sandu (Decât o Revistă)

„Și unde să merg, cine te mai primește pe criza asta?”, i-a spus o femeie Crinei Mureșanu, asistentă socială la Direcția de asistență socială a municipiului București. Femeia cu care Crina vorbește la telefon zilele astea este lovită de fiu, spune Mureșanu, și are acces îngreunat la servicii, iar reacția poliției a fost timidă în cazul ei. Mureșanu a făcut împreună cu ea un plan de siguranță, scenarii și mai optimiste și mai rele, inclusiv adăpostirea într-un centru. Plecarea e greu de decis în general, mai ales acum, spune Crina, care e și ea supraviețuitoare a violenței domestice.


BONUS: Speculații vs. știință: nu toate studiile sunt egale
Mădălina Cocea (Mindcraft Stories)

Se postează în masă articole apărute în jurnale științifice, dar acestea trebuie citite altfel decât articolele obișnuite, publicate de jurnaliști. În plus, nu toate studiile sunt făcute la fel de meticulos, deci nu toate au aceeași calitate științifică. Iată cum procedează cercetătorii pentru a deosebi studiile de încredere de cele făcute pe genunchi, în așa fel încât să nu tragă concluzii pripite.

 


Mihai Ghiduc

În prezent, este redactor-șef al platformei Mindcraft Stories, unde, alături de noua echipă, urmărește povestea eternei evoluții a științei și tehnologiei și o pune în context, pentru ca noi să înțelegem mai bine care sunt conexiunile dintre aceste domenii și viața cotidiană, mediul de afaceri și cultură.
Înainte de asta, a oscilat între print (Opinia Studențească, Men’s Health, Maxim, Marie Claire) și online (Vice, Glamour, Slow Forward) până l-a prins din urmă revoluția tehnologică.

 

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA, SAVANTGARDE ȘI CĂRTUREȘTI PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.